Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Odzivi na resor: Od »zgodovinskega meta« do »ponižujočega postopka«

Marta Kos bo pristojna za širitev EU, pa tudi za vzhodno soseščino. Skrbela bo za nadaljnjo podporo Ukrajini.
Robert Golob FOTO: Črt Piksi/Delo
Robert Golob FOTO: Črt Piksi/Delo
Be. B., P. Ž., U. E., STA
17. 9. 2024 | 11:53
17. 9. 2024 | 14:11
8:32

Slovenska kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos bo v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev, je v Strasbourgu sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Dodala je, da postopek potrditve kandidature Kosove v Sloveniji še poteka. Obenem je potrdila, da je premierju Robertu Golobu poslala pismo s pomisleki glede Tomaža Vesela.

Marta Kos bo po besedah von der Leynove pristojna za širitev Evropske unije, pa tudi za vzhodno soseščino. Skrbela bo za nadaljnjo podporo Ukrajini, tudi pri njeni povojni obnovi. Robert Golob je v svojem odzivu dejal, da je Slovenija zadela zgodovinski met, saj je dobila ključ za mir na Balkanu in v Evropi nasploh. Poudaril je, da je resor delo zadnjih 20 let, in ne zgolj sedanje vlade. 

»Resor širitve je dokaz, da je Slovenija cenjena in spoštovana v mednarodni skupnosti,« je takoj po razglasitvi slovenskega resorja Golob dejal v odzivu na napoved, da bo slovenska kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos v novi sestavi evropske komisije pristojna za širitev. Postopek potrditve njene kandidature v Sloveniji sicer še poteka.

Zvrstili so se tudi že prvi odzivi na dodelitev omenjenega resorja.

Nemec: Komisija bolj potrebuje Slovenijo kot Slovenija ta položaj

»Gre za resor pomemben za Slovenijo. V tem trenutku se zdi, da je komisija tista, ki bolj potrebuje Slovenijo kot Slovenija ta položaj. Za Slovenijo je prioriteta, da se ohranjata mir in stabilnost v regiji Zahodnega Balkana, prebivalcem pa da se pokaže perspektiva EU. Vse to pa omogoča gospodarsko sodelovanje, kar je za naša podjetja več kot koristno. Instrumenti, ki jih bo imela slovenska komisarka na voljo, so atraktivni,« se je na dodelitev resorja za širitev, vzhodno partnerstvo, vključno z obnovo Ukrajine, Marti Kos odzval evropski poslanec Matjaž Nemec (SD/S&D). Ocenjuje še, da dodeljeni resor pomeni veliko več od pričakovanj, pa da gre za do sedaj najbrž najbolj pomemben resor za Slovenijo.

Marta Kos FOTO: Voranc Vogel/Delo
Marta Kos FOTO: Voranc Vogel/Delo

Romana Tomc (SDS/EPP) je ocenila, da je bil postopek imenovanja slovenskega kandidata za evropskega komisarja sramoten: »Resor je zanimiv, lahko veliko obeta, ampak kaj se bo zgodilo, pa danes ne moremo napovedovati, videli bomo čez pet let, koliko novih držav Zahodnega Balkana bo postalo članic EU. Po tem bomo sodili uspešnost misije Slovenije na tem področju.« 

»Postopek ni bil le zapleten, bil je ponižujoč za Slovenijo. Premier Golob je kot edini med predsedniki vlad umaknil svojega kandidata na zahtevo Ursulo von der Leyen. Gre za njeno popolno zmago nasproti Golobu, ki ni ohranil slovenske suverenosti v smislu tega, kar nam omogočajo pogodbe EU, da lahko Slovenija samostojno predlaga kandidata,« se je poslanka SDS, tako kot to že zadnji teden počne njena stranka, obregnila ob pismo, ki ga je šefica komisije poslala Golobu, njegov obstoj pa je bil danes dokončno potrjen. »Predsednica evropske komisije si je želela komisijo oblikovati po svojih merilih, uspela pa je pri najšibkejših državah,« je dejala Tomčeva.

Romana Tomc govori o Marti Kos kot potencialni kandidatki in opozarja, da bodo morali vsi kandidati prestati preverjanje na odboru JURI, ki je nekakšna protikorupcijska komisija evropskega parlamenta, ki preverja navzkrižja interesov. Pričakuje, da se bo za vsakega kandidata našlo kaj, tudi za Marto Kos. »Ne vemo, kakšno je vsebinsko dojemanje področja širitve. Bomo videli, kaj bo prineslo zaslišanje, če bo do njega sploh prišlo,« je povedala Romana Tomc.

Prebilič: Strateško pomemben resor

»Gre za strateško pomemben resor, kjer igra Slovenija, predvsem zaradi vloge na Zahodnem Balkanu, pomembno povezovalno vlogo. Tudi sam sem vedno zagovarjal več Evrope in nujnost širitve, saj je za evropski prostor bolje, da se države Zahodnega Balkana vključijo v EU – to prinaša več stabilnosti ter blaginje v regiji ter celotni EU. Ko pa govorimo o Ukrajini, bo ta resor zagotovo prevzel veliko odgovornost za obnovo, s katero bodo povezana tudi visoka denarna sredstva, ki jih bo EU namenila za pomoč Ukrajini. Želeli bi si, da bi Slovenija tukaj bolj poudarila svojo mirovniško vlogo ter nujnost večje mirovniške vloge celotne EU,« pa je povedal evropski poslanec Vladimir Prebilič (Vesna/Evropski zeleni).

Dobra poznavalka držav Zahodnega Balkana

Zunanja ministrica Tanja Fajon je dodelitev resorja širitve v novi Evropski komisiji pozdravila kot veliko priznanje za Slovenijo. Prepričana je, da se lahko Slovenija v naslednjih letih delovanja komisije pri vodenju tega resorja zelo izkaže.

»To dokazuje, da je Slovenija res zelo močna podpornica in leta uveljavljena kot dobra poznavalka držav Zahodnega Balkana in tudi podpornica širitve,« je v odzivu na dodelitev resorja Fajon dejala v video izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Ministrica je prepričana, da se lahko Slovenija v naslednjih letih na tem področju, ki vključuje še Ukrajino in vzhodno sosedstvo in na katerem vidi veliko priložnosti, zelo izkaže.

Kot je spomnila, tudi njeno ministrstvo na vseh sestankih in formatih vztrajno opozarja na nujnost širitve na Zahodni Balkan in na mir in varnost v naši regiji.

Še pred tem je Fajon dodelitev resorja širitve Sloveniji pozdravila v izjavi na omrežju X. Ob tem je tudi čestitala Marti Kos in dodala, da se veseli sodelovanja pri nadaljnji podpori državam Zahodnega Balkana in vzhodne soseščine na njihovi evropski poti.

Resor širitve, ki je v novi Evropski komisiji pripadel Sloveniji, je analitik Marko Lovec ocenil kot pomembnega in bi po njegovem mnenju težko ciljali na več. Poudarja, da je širitev z Ukrajino in širšimi geopolitičnimi spremembami nazaj na dnevnem redu, pri čemer upa, da ne gre le za simbolne premike. Kot prednost Slovenije je izpostavil zmernost.

Glede strateškega vidika in vprašanja, kaj bi Sloveniji ustrezalo, je Lovec poudaril, da je širitev na Zahodni Balkan slovenska zunanjepolitična prioriteta. Gre za edino geopolitično regijo, ki jo ves čas poudarjamo kot za nas zanimivo, njena vključitev v EU pa je tudi v interesu z vidika varnosti, gospodarskega sodelovanja in vezi, ki jih imamo, je dejal.

Marta Kos je dobila enega najboljših, najbolj ključnih in tudi najbolj zaželenih resorjev pri tokratni sestavi Evropske komisije. Gre za resnično velik uspeh Republike Slovenije, pa je v odzivu dejala poslanka Irena Joveva (Renew Europe). »Področje širitve je namreč v zadnjem času dodatno pridobilo pomen in je v času geopolitičnih trenj in blokovskih delitev ena glavnih (političnih) prioritet Unije, vključno s povojno obnovo Ukrajine. Ob tem naj poudarim, da ne smemo pozabiti na politično katastrofalno in kontroverzno vodenje omenjenega resorja dosedanjega komisarja, Madžara Oliverja Varhelyija. Prepričana sem, da bo Marta Kos v vse procese, ki bodo del ‘njenega’ resorja, vlila nov zagon s povrnitvijo (za)upanja za države zunaj EU kot tudi s povrnitvijo kredibilnosti same EU v pogajanjih s temi državami. Predvsem države Zahodnega Balkana so pogosto neupravičeno posta(ja)le žrtve nacionalnih (in nacionalističnih!) političnih preigravanj.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine