Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Nekaj zmede okoli prvih poti predsednice v tujino

V predsedniški kampanji si je Nataša Pirc Musar zadala cilj, da bo kot predsednica najprej obiskala Nemčijo, a ji to ni uspelo.
Prva pot predsednice Nataše Pirc Musar v tujino je bila v Zagreb, kjer se je srečala s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem.

FOTO: Denis Lovrović/AFP
Prva pot predsednice Nataše Pirc Musar v tujino je bila v Zagreb, kjer se je srečala s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. FOTO: Denis Lovrović/AFP
9. 2. 2023 | 05:00
6:14

V nadaljevanju preberite:

Prva pot v tujino je simbolična, saj poudari zunanjepolitične prioritete predsedovanja. A pri novi predsednici, ki se, kot sama pravi, na zunanjepolitičnem področju hitro uči, vlada nekaj zmede. V kampanji je napovedala prvo pot v Berlin, takoj po izvolitvi pa je povedala, da se bo odpravila na skorajšnjo turnejo po državah Zahodnega Balkana. Razpletlo se je tako, da je prejšnji teden najprej obiskala Zagreb.

Bivši predsednik Borut Pahor je oba mandata začel s takojšnjim obiskom Bruslja in vseh evropskih institucij. Podpornik Nataše Pirc Musar Danilo Türk je za svoj prvi obisk izbral Italijo. Predsednik vlade Robert Golob pa se je lani na prvem bilateralnem obisku sestal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

Nataša Pirc Musar bo danes na spoznavnem obisku pri nemškem predsedniku Franku-Walterju Steinmeierju. Ta je oktobra lani gostil Pahorja na poslovilnem obisku v Neustrelitzu v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko, kar je posebna protokolarna oblika državniškega obiska, ki ga priredijo le posebnim gostom, so zatrjevali v uradu bivšega predsednika. Kljub odličnim odnosom tako med državama kot med politiki pa se je pri prvem obisku predsednice v tujini razpletlo tako, da je najprej obiskala južno sosedo, s katero ima Slovenija pomembna odprta vprašanja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine