Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nagrajene zgodbe mojega kraja

Mestna knjižnica Ljubljana: Zgodbe, ki predstavljajo pomemben del naše kulturne dediščine
Prvih deset izbranih avtorjev je prejelo lepe nagrade. Foto Arhiv MKL 
Prvih deset izbranih avtorjev je prejelo lepe nagrade. Foto Arhiv MKL 
30. 5. 2019 | 16:44
30. 5. 2019 | 16:51
2:21
Ljubljana – V Knjižnici Otona Župančiča so razglasili deset najboljših zgodb drugega natečaja Zgodbe mojega kraja: Spomini na praznovanja in običaje, ki ga je razpisala Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije.

V času trajanja natečaja, od 8. februarja do 15. aprila, so prejeli 60 zgodb z vseh koncev Slovenije. Zbirali so kratke, resnične zgodbe iz preteklosti slovenskih krajev. Natečaj je namenjen starejšim, avtorji zgodb so morali izpolnjevati poseben pogoj – pred zaključkom natečaja so morali dopolniti 60 let. 

Žirija je izbrala 10 najboljših, nato pa med njimi 3 zmagovalne. Na prvo mesto se je uvrstila Ivana Jana Cvirn iz Sevnice z zgodbo Gregorjevo nekoč in danes. drugo mesto je zasedel Albin Potisek iz Hrastnika z zgodbo God svete Barbare. Tretje uvrščena pa je bila Sonja Malovrh iz Horjula z zgodbo Priprave na božič.

Ostali nagrajenci so še bili: Marija Mošnik iz Laz v Tuhinju z zgodbo Stara kura ob rojstvu otroka, Valerija Ravbar iz Ivančne Gorice z zgodbo Predpust, Magdalena Jazbec Maček iz Ljubljane z zgodbo Šagra v Svetem, Borka Slavica Kucler iz Ljubljane z zgodbo Prvomajski pirhi, Marko Nemec Pečjak iz Ljubljane z zgodbo Mlini in golibe na Muri, Bernadette Pojbič iz Maribora z zgodbo Spomini iz Prekmurja in Darinka Pajenk iz Ivančne Gorice z zgodbo Kako smo obirali hmelj. Vseh deset je prejelo nagrade.  

Namen natečaja je približati kulturno dediščino starejšim, jih spodbuditi k aktivnosti ter hkrati pridobiti zanimive vsebine iz lokalnega okolja, predvsem zgodbe povezane z načinom življenja nekoč. Tovrstne zgodbe namreč predstavljajo pomemben del naše kulturne dediščine, ki ga slovenske splošne knjižnice želimo ohraniti za naše zanamce. Zgodbe bodo v kratkem objavili na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana (www.mklj.si ) ter na spletnem portalu Kamra (www.kamra.si ).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine