Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nad celjski tron tudi Zidanšek

Šrotu se poleg nekdanjega občinskega finančnika obeta tudi protikandidatura bivšega predsednika SLS
Marko Zidanšek, predsednik Mestnega odbora SLS Celje, ob predstavitvi svoje županske kandidature v Celju. Ob njem podpredsednica MO SLS Celje in nepoklicna podžupanja Darja Turk ter podpredsednik MO SLS Celje in mestni svetnik Peter Pišek. FOTO: Brane Piano
Marko Zidanšek, predsednik Mestnega odbora SLS Celje, ob predstavitvi svoje županske kandidature v Celju. Ob njem podpredsednica MO SLS Celje in nepoklicna podžupanja Darja Turk ter podpredsednik MO SLS Celje in mestni svetnik Peter Pišek. FOTO: Brane Piano
28. 8. 2018 | 17:49
4:38
Celje – Marko Zidanšek, ki je junija zaradi neuspeha Slovenske ljudske stranke (SLS) na državnozborskih volitvah odstopil s predsedniškega mesta, se bo potegoval za župana Celja. Bojan Šrot, ki bo naskakoval svoj šesti mandat, je tako ob nekdanjem prvem finančniku občine Sandiju Sendelbachu iz gibanja Odprto Celje dobil drugega protikandidata.
 
Zidanšek ostaja predsednik Mestnega odbora SLS. Kandidaturo je danes napovedal v družbi nepoklicne podžupanje iz SLS Darje Turk in mestnega svetnika SLS Petra Piška. V celjski SLS očitno državnozborski poraz ni sprožil kadrovskih sprememb, se pa karte mešajo med bivšimi prijatelji.

Šrot je že pred časom - tudi zaradi izključitve Franca Kanglerja iz stranke - izstopil iz SLS in zdaj sestavlja stranko Celjska županova lista. Datum ustanovnega kongresa »demokratične stranke sredinske politične usmeritve«, katere temelj je »evropska kulturna dediščina«, še ni znan, a bo menda kmalu. Dokončno pa je s tem je konec možnosti, da bi celjska SLS, kot že petkrat prej, podprla Šrota.

Zidanšek je ob razglasitvi svoje kandidature dejal, da se SLS v Celju lahko pohvali z veliko dosežki, med nujne naloge za prihodnji mandat pa uvršča sprejem občinskega prostorskega načrta. Šrot je sklep o tem sprejel že pred desetimi leti, načrta pa še ni. Po SLS pa je ta predpogoj, da bo Celje lahko izkoristilo svoje priložnosti, da bodo prišli investitorji in da bo, po Zidanšku, »Celje najbolj privlačno mesto za bivanje v Sloveniji«.

Po prepričanju mestne SLS so zaslužni za urejanje okolja, obnovo mestnega jedra, protipoplavne ukrepe, gradnjo šol in vrtcev ... »A želimo si hitrejšega tempa, dialoga s celjskim gospodarstvom, vračanja visoko izobraženih kadrov in njihovih družin. Za to imamo vse možnosti, a potreben je prostorski plan,« je bil danes odločen Zidanšek ob najavi županske kandidature v lokalu Brkati som ob Šmartinskem jezeru.

Ob robu jezera je Darja Turk o priložnostih Celja v turizmu omenila čiščenje jezera in ureditev celjske plaže ob njem, kar bo prednostna naloga SLS na obrobju občine, v mestu pa bodo poiskali prostor za vsa aktivna kulturna društva.

Peter Pišek, v mestni stranki zadolžen za gospodarstvo, je zagotovil, da se po njegovih izkušnjah tuja podjetja za investicije v Celju težko odločajo prav zaradi prostorskih nejasnosti. Sedanjemu županu in mestnemu svetu je očital, da si niso vzeli politične moči, ki Celju pritiče kot središču gospodarsko najmočnejše regije v državi.

Zidanšek je potem obljubil, da bo SLS iz Celja naredila investitorjem prijazno mesto, obenem pa ne bo dovolila privatizacije javnih podjetij s koncesijami, kar je Šrot lani za občinske ceste hotel storiti, pa mu je prav mestna SLS to preprečila. »Razšli smo se tudi, ko je župan hotel podražiti nadomestilo za stavbna zemljišča za občane, poceniti pa za trgovske centre,« je dejal Zidanšek.

Spomnimo, da je že junija župansko kandidaturo napovedal Sandi Sendelbach, do lani prvi finančnik Mestne občine Celje, prej 20 let zaposlen v gospodarstvu. Sendelbach s somišljeniki sestavlja listo Odprto Celje, njeni predstavniki pa se v mestu sestajajo z občani in poslušajo njihove pobude in tegobe ter napovedujejo, da bodo Celje spet naredili za tretje najpomembnejše mesto v državi, kar je svojčas že bilo tudi po velikosti in številu prebivalcev.

Tri mesece pred lokalnimi volitvami so v Celju tako znani trije županski kandidati, pričakovati pa je še kakšnega. Morda vsaj še dva. Od mestne SDS ni pričakovati, da bo podprla Šrota in njegovo listo, saj so po dobro obveščenih virih na Celjski županovi listi tudi nekateri prebežniki iz SDS po tistem, ko jo je zapustil predsednik Janko Požežnik. Zagotovo za župana ne bo kandidiral Stane Rozman, predsednik mestnega odbora SD. Že pred dnevi je za Večer izjavil, da zakaj bi Celjani volili kopijo, ko pa lahko original in s tem podaljšal dolgoletno zvestobo Bojanu Šrotu še iz časov, ko je bil Šrot pomemben član in vmes krajši čas tudi predsednik SLS. Med možnimi kandidati SD za županski stol nekateri omenjajo Marijano Kolenko, a sama doslej te možnosti ni potrdila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine