Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na odru vztrajajo že pol stoletja

Legendarna koprska glasbena skupina napoveduje jubilejni koncert in nov album.
Platanini "petdesetletniki" - Armando Baruca, Adrijano Baruca, Marino Marinac in Ervin Može - z Laro Baruca. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Platanini "petdesetletniki" - Armando Baruca, Adrijano Baruca, Marino Marinac in Ervin Može - z Laro Baruca. FOTO: Nataša Čepar/Delo
29. 9. 2022 | 09:39
4. 10. 2022 | 10:35
4:37

Nekoč je bil ob cesti iz Kopra v Bertoke drevored platan. Ko sta se pred več kot 50 leti tam vozila dvajsetletna Armando Baruca in Vili Bertok ter razmišljala o imenu benda, ki sta ga nameravala ustanoviti, se jima je ideja ponudila sama od sebe. Platana je od tedaj postala nepogrešljiv del istrskih plesov in šager, s svojim glasbenim ustvarjanjem pa je pomembno zaznamovala primorski kulturni prostor.

Prepoznavno glasbeno skupino danes sestavljajo brata Armando (bobni, vokal) in Adrijano Baruca (kitara, vokal), Marino Marinac (bas kitara, vokal) ter Ervin Može (klaviature, vokal), v različnih obdobjih pa je v njej sodelovalo skupno 35 članov. Nekateri med njimi so bili del skupine tudi večkrat. V preteklosti so nastopali kot spremljevalna zasedba znanih pevcev bivše Jugoslavije – denimo Tomislava Ivčića, Moni Kovačić, Lidije Percan in Alfija Nipiča. Za seboj imajo deset albumov in nastope na več festivalih. Poleg avtorske glasbe, na svojih koncertih navdušujejo tudi z izborom znanih italijanskih in hrvaških popevk, občinstvo pa sestavlja več generacij - od nonotov do vnukov.

Ostanek drevoreda platan ob nekdanji cesti od Kopra proti Bertokom. FOTO: ekoper/Mestna občina Koper
Ostanek drevoreda platan ob nekdanji cesti od Kopra proti Bertokom. FOTO: ekoper/Mestna občina Koper

Posneli so tudi videospot

Na sceni so že pol stoletja in za 5. november napovedujejo jubilejni koncert na Osnovni šoli Koper, poimenovan Zlati časi. Povezali so se tudi s koprskim vinskim podjetjem Vinakoper, ki jim bo ob tej priložnosti posvetil posebno linijo vin. »Platano so ustanovili na današnji dan, leta 1972. Prvič so na oder stopili 12. oktobra in od takrat niso nehali,« je o prepoznavni glasbeni skupini včeraj povedala koprska pevka Lara Baruca, sicer hčerka Adrijana Baruce, ki bo na koncertu prepevala spremljevalne vokale. Na odru pa se jim bo pridružila tudi zasedba Gedore. Platana pa se pripravlja tudi na izdajo enajstega albuma, z naslovom Dolge poti, pri katerem je avtor večine besedil Vili Bertok. Za eno izmed pesmi z novega albuma - Drevo nam spet ozeleni - so posneli tudi videospot, kar zanje ni ravno običajno, ni ga bodo danes predstavili v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija.

Začetne pesmi so šle v pozabo

»Z Vilijem Bertokom sva se srečala na neki ohceti v Koštaboni, kjer je on igral v bendu Maestral in sem se jim kar pridružil na bobnih. Ko sva pozneje ustanovila svojo skupino, smo skupaj z Aldom Kocjančičem in pokojnim Borisom Duko od začetka igrali avtorsko rock glasbo v angleškem jeziku, ampak smo po pol leta ugotovili, da to ne gre nikamor,« se spominja Armando Baruca, ki mu je danes žal, da ni shranil posnetkov. »Nekje v ozadju imam še kakšno melodijo ali besedo, ostalo pa nič,« skomigne z rameni. Nadaljevali so s preigravanjem Santane, a se je izkazalo, da smo s kitarami spet ne bodo prišli daleč, zato so poiskali klaviaturista Borisa Zerbo in se bolj prilagodili takratnim potrebam – igranju na plesih – s popevkami. Najprej z italijanskimi, potem tudi z vse bolj popularnimi hrvaškimi. Povezali so se s Tomislavom Ivčićem in z njim so kot spremljevalna skupina igrali po Hrvaški in tudi drugod.

Ansambel Platana iz leta 1972. FOTO: Platana
Ansambel Platana iz leta 1972. FOTO: Platana

»Imeli smo tudi pevca – Ladija Bonina, ki je izjemno imitiral Bijelo Dugme in z njim smo nastopali povsod po Obali, pa tudi v študentskem naselju v Ljubljani. Bili smo, recimo, predskupina Danilu Kocjančiču in Labirintu, ampak smo tako zažgali, da nas niso pustili oditi, tako da se je potem Danilo moral priključiti nam,« se posmeje. Igrali so tudi po štirikrat na teden, hkrati pa so imeli še vsak svojo službo.

Kako pa se je v vsem tem času, odkar igrajo, spremenilo občinstvo? »Zame je ves čas isto, morda smo samo mi zdaj manj zanimivi,« se pošali sogovornik. Z izjemo krajše krize, ko so konec osemdesetih let plesi usihali na račun odpiranja disko klubov, pa se Platanini fantje ne dajo in uspešno igrajo naprej.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine