Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na Hrvaškem bodo zagnali proizvodnjo sestavin za Pfizerjevo cepivo

V članku povzemamo relevantne informacije ob obvladovanju epidemije covida-19.
Predsednik hrvaške vlade je pojasnil, da bodo v Savskem Marofu pripravljali predloge DNK za cepivo. FOTO: Sandy Huffaker/Afp
Predsednik hrvaške vlade je pojasnil, da bodo v Savskem Marofu pripravljali predloge DNK za cepivo. FOTO: Sandy Huffaker/Afp
S. S., M. B., STA
20. 5. 2021 | 07:05
20. 5. 2021 | 19:21
16:39


19.20 Janez Poklukar za oblikovanje skupnih smernic EU za prehajanja meja

Minister za zdravje Janez Poklukar se je na današnjem neformalnem srečanju ministrov EU za zdravje zavzel za usklajevanje ukrepov in oblikovanje smernic za potovanja ter prehajanja meja znotraj EU. Slovenija predlaga, da te smernice oblikuje Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), so sporočili z ministrstva za zdravje.

V razpravi so sicer države članice pozdravile dosedanje delo Evropske komisije glede skupne nabave cepiv ter podprle tudi prihodnje delo na tem področju, s tem da naj se zagotovi večji nabor cepiv in proizvajalcev cepiv. Države članice so pozdravile tudi delo ECDC in Eme ter se zavzele za nadaljnji skupni EU pristop in koordinirane ukrepe, so še zapisali na ministrstvu.

18.06 V Franciji cepljenje za vse odrasle od 31. maja

Francoski premier Jean Castex je napovedal, da bo cepljenje proti covidu-19 za vse odrasle v Franciji na voljo od 31. maja, kar je dva tedna prej, kot so prvotno načrtovali. Francoski premier je še sporočil, da bodo odmerki za splošno cepljenje na voljo teden dni prej, in sicer od 24. maja in to za prioritetne poklice, kot so učitelji, policisti, avtobusni vozniki ter blagajničarke v supermarketih. Castex je med obiskom cepilnega centra v gosto naseljenem pariškem predmestju Seine-Saint-Denis tudi dejal, da je francoski predsednik Emmanuel Macron ukazal pospešitev cepljenja. V Franciji je vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 doslej prejelo približno 21,5 milijona ljudi, kar predstavlja približno tretjino prebivalstva.

17.42 Plenković napovedal proizvodnjo sestavin za Pfizrjevo cepivo

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes napovedal, da bo ameriška farmacevtska družba Pfizer začela proizvajati sestavine za cepivo proti covidu-19 v svoji tovarni v Savskem Marofu. Plenković je dejal, da je vrednost Pfizerjeve investicije na Hrvaškem ocenjena na deset milijonov dolarjev. Zaposlili bodo še nekaj deset ljudi.

Hrvaški premier Plenković je ob začetku današnje seje vlade povedal, da je govoril s prvim možem Pfizerja Albertom Bourlom, ki je potrdil, da bodo svojo hrvaško tovarno vključili v proizvodnjo sestavin za cepivo. Predsednik hrvaške vlade je pojasnil, da bodo v Savskem Marofu pripravljali predloge DNK za cepivo. Po njegovem mnenju je zelo pomembno, da se bo Hrvaška tako uvrstila med države, v katerih izdelujejo sestavine za posamezna cepiva proti covidu-19.

15.10 Potrjena nova primera brazilske in indijske različice

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so v zadnjem obdobju sekvenciranja genoma vzorcev novega koronavirusa med 2. in 8. majem potrdili po en primer brazilske in en primer indijske različice novega koronavirusa. Tako indijski kot brazilski primer sta povezana z bivanjem v tujini.  Južnoafriško različico so doslej zaznali v šestih primerih. V zadnji seriji so potrdili tudi nov primer brazilske različice, skupaj so doslej potrdili tri primere brazilske različice. Omenjeni novi primer je bil dokazan v jugovzhodni regiji po naročilu epidemiologa. Nigerijsko različico so doslej zaznali pri 25 osebah iz petih različnih regij, največ iz gorenjske regije. Trenutno ne opažajo naraščanja pojavnosti te različice.

V indijski različici so sicer prisotne tri podlinije, najpogostejši je podtipa B.1.617.2, tudi oba primera v Sloveniji sta tega podtipa. Sicer pa je Bratuša tudi opozorila, da se število primerov indijske različice v Evropi povečuje. Velika Britanija je na primer 7. maja poročala o 509 primerih, zdaj jih imajo v državi že več kot 3300.

V Franciji bodo pospešili cepljenje. FOTO: Thomas Lohnes/Afp
V Franciji bodo pospešili cepljenje. FOTO: Thomas Lohnes/Afp


14.50 Evropski poslanci za začasen umik patentne zaščite cepiva

Evropski parlament je danes pozval Evropsko unijo k podpori prizadevanj za začasen umik patentne zaščite na cepiva proti covidu-19. Evropski poslanci so v sredo zvečer podprli amandma, s katerim so pozvali povezavo, naj podpre pobudo za začasno opustitev pravic intelektualne lastnine na cepiva, opremo in zdravljenje covida-19.

14.15 Italija zeleno potrdilo uvaja 20. junija

Italija bo tako imenovano zeleno potrdilo uvedla 20. junija, je danes napovedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Pierpaolo Sileri. Potrdilo bo veljalo znotraj države in bo potrebno za udeležbo na številnih dejavnostih.

Gre za potrdilo o cepljenju v digitalni obliki, ki ga bodo zdravstvene oblasti izdale cepljenim proti covidu-19. Prebolevniki bodo morali za potrdilo zaprositi v bolnišnicah, kjer so se zdravili, ali pri osebnem zdravniku. Necepljeni pa bodo za potovanja in različne dejavnosti potrebovali negativni rezultat testa na novi koronavirus.
Obenem Italija načrtuje razširitev cepljenja na otroke, kar naj bi bilo po besedah zdravstvenega ministra Roberta Speranze strateško z vidika zagotavljanja varnega začetka prihodnjega šolskega leta. Pričakujejo, da bo Evropska agencija za zdravila cepivo proizvajalca Pfizer/Biontech za stare od 12 do 15 let odobrila 28. maja.

14.10 Evropska komisija podpisala pogodbo za dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva

Evropska komisija je danes podpisala pogodbo s farmacevtskima podjetjema Pfizer in Biontech o nakupu dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19 za prihodnji dve leti. Novico o sklenitvi pogodbe je pred slabima dvema tednoma sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. To je tretja pogodba, ki jo je evropska komisija podpisala z ameriškim farmacevtom Pfizer in nemškim podjetjem Biontech. Z njo je v imenu vseh držav članic EU rezervirala dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva za obdobje od konca letošnjega leta do 2023. Pogodba bo omogočala nakup 900 milijonov odmerkov sedanjega cepiva in možnost nakupa dodatnih 900 milijonov odmerkov cepiva, prilagojenega novim različicam novega koronavirusa, so sporočili v Bruslju.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


12.45 WHO: Cepiva učinkovita proti vsem različicam, a daljša potovanja še niso varna

Napredek v boju proti pandemiji novega koronavirusa ostaja krhek in mednarodnim potovanjem bi se morali še naprej čim bolj izogibati, je danes opozoril regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge. Zatrdil je sicer, da so odobrena cepiva učinkovita proti vsem različicam virusa.

Kluge sicer vztraja, da »se vse različice novega koronavirusa, ki so se doslej pojavile, odzivajo na razpoložljiva, odobrena cepiva«. Obenem lahko vse različice nadzorujemo z enakimi ukrepi na področju javnega zdravja in družbe, kot smo jih uporabljali doslej.

12.20 Dodatna sredstva za Rdeči križ

Vlada je v sredo sklenila, da se Rdečemu križu Slovenije iz državnega proračuna dodelijo dodatna sredstva za nemoteno izvajanje dejavnosti v okviru javnih pooblastil. V skladu z zakonodajo bo tako Rdeči križ dodatno prejel 20 odstotkov sredstev, kolikor so jih iz državnega proračuna prejeli lani. Gre za 345.600 evrov.

DZ je v zakonu o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 sprejel tudi določbo o pomoči humanitarnim organizacijam. Ta določa, da se iz državnega proračuna Rdečemu križu zagotovijo dodatna sredstva za nemoteno izvajanje dejavnosti v okviru javnih pooblastil. Kot merilo se uporabi 20-odstotni delež prihodkov z naslova dotacij iz državnega proračuna za javna pooblastila v preteklem letu, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Za realizacijo teh zahtevkov je pristojno ministrstvo za obrambo, ki je zato tudi pridobilo podatke o višini sredstev, ki jih je Rdeči križ prejel z naslova dotacij iz proračuna za izvajanje javnih pooblastil v lanskem letu. Gre za 1,728 milijona evrov, ki jih je prejel prek ministrstev za obrambo in za zdravje. Za obračun upravičenih dodatnih sredstev so upoštevali 20-odstotni delež prejetih sredstev v lanskem letu, kar znaša 345.600 evrov.
Vlada se je seznanila tudi z informacijo o aktivnostih Rdečega križa na področju zaščite, reševanja in pomoči ter nastalih intervencijskih stroških pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa in zmanjšanju posledic epidemije med 1. januarjem in 31. marcem letos.

10.20 Statistika

Vlada je objavila, da so včeraj opravili 3852 PCR-testov, potrdili so 358 pozitivnih. V bolnišnicah se zdravi 363 oseb, na intenzivni negi 110. Umrlo je sedem oseb. 



9.25 Srbija bo Češki podarila 100.000 odmerkov cepiva Pfizer

Srbija bo Češki donirala 100.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in Biontech. Češki premier Andrej Babiš je to označil kot neverjetno darilo, srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je odgovoril, da »radi pomagamo bratskemu češkemu narodu«.

Enajstmilijonska Češka je z vsaj enim odmerkom doslej cepila 4,3 milijona ljudi, 1,1 milijona jih je cepljenih v celoti. Na 80.000 odmerkov cepiv proti covidu-19, ki so jih Češki v znamenje solidarnosti obljubile Slovenija, Avstrija in Madžarska, medtem po poročanju portala Seznamzpravy.cz država še čaka. Po zadnjih informacijah naj bi jih prejela konec junija.

8.50 Cepljenje: V starostni skupini od 80 do 84 let dosežen cilj

Do danes zjutraj je bilo v cepilni register vnesenih 586.942 cepljenih oseb s prvim odmerkom, kar pomeni 27,9-odstotno precepljenost. Z drugim odmerkom, ki pomeni, da je prejemnik zaščiten, je bilo cepljenih 306.205 oseb ali 14,6 odstotka vseh, kaže aplikacija cepimose.si. Cilj je, da je z dvema odmerkoma cepljenih vsaj 60 odstotkov populacije. Prvi so ga dosegli v starostnem razredu od 80 do 84 let, kjer je cepljenih točno 60 odstotkov prebivalcev. Sledijo v starostnem razredu od 70 do 74 let, kjer je z drugim odmerkom cepljenih 59,9 vseh. Ta starostni razred je najuspešnejši tudi pri prvem odmerku, saj ga je prejelo 69,7 odstotka vseh. J. T.

8.20 Od ponovnega odprtja unovčenih za 1,6 milijona evrov turističnih bonov

Od 26. aprila, ko so nastanitveni obrati prvič letos lahko odprli vrata in v omejenem obsegu sprejeli goste, do torka je bilo unovčenih 11.419 turističnih bonov v skupni vrednosti 1,56 milijona evrov, so za STA povedali na Finančni upravi RS (Furs). Povprečno je bilo torej z vsakega bona unovčenih 137 evrov.

Od začetka unovčevanja turističnih bonov 19. junija lani do torka je bilo skupno unovčenih 912.831 turističnih bonov oziroma 44,59 odstotka vseh izdanih. Skupna unovčena vrednost znaša 130,28 milijona evrov, kar predstavlja 36,51 odstotka celotne vrednosti. Odstotka sta različna, ker nekateri upravičenci bona še niso unovčili v celotni vrednosti, so pojasnili na Fursu.

Turistične bone je lani kot obliko pomoči turistični panogi, ki jo je močno prizadela globalna pandemija covida-19, prinesel tretji protikoronski zakon. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Skupaj je izdanih 2,047 milijona turističnih bonov v skupni vrednosti 356,86 milijona evrov.

FOTO: Jože Pojbič/Delo
FOTO: Jože Pojbič/Delo


7.00 Kontrolne točke ostajajo le še na zračnih in pomorskih povezavah

Vlada je sinoči sporočila, da z odlokom ukinja kontrolne točke tudi na meji z Madžarsko, pred tem je kontrolne točke ukinila na meji z Avstrijo in Italijo. Kontrolne točke ostajajo na zračnih in pomorskih povezavah, je razvidno iz dopisa o seji vlade, ki je objavljen na vladni spletni strani. Prav tako je dodana izjema za prebolevnike z enim odmerkom cepiva, in sicer je izjema za vstop brez karantene ali testa za prebolevnike, ki so se najkasneje v osmih mesecih po pozitivnem PCR-testu oziroma začetku simptomov cepili z vsaj enim odmerkom cepiva, ki ga priznava RS. Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju. Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu šteje kombinacija: dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelem covidu-19.

Poleg tega je vlada na seji sprejela spremembe glede rdečega seznama: spremembe so pri Avstriji, po novem administrativna enota Gradiščanska ni rdeča, Češki, kjer enota Severovýchod ni rdeča, Italiji, kjer rdeče niso več administrativne enote Furlanija - Julijska krajina, Molize in Sardinija, ter pri Norveški, rdeči sta samo administrativni enoti Oslo in Vestfold og Telemark. Po novem pa sta v celoti rdeči Danska in Slovaška. Vstop iz administrativnih enot, ki niso rdeče, je dovoljen brez karantene. Na seznam tretjih držav je dodana Šrilanka, črtana pa je Albanija. Odlok začne veljati v soboto, 22. maja, in velja do vključno 30. maja 2021.

Poleg tega je vlada z odlokom o spremembah določenih odlokov podaljšala veljavnost dveh odlokov do 30. maja, in sicer odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom sars-cov-2 in odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine