Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Z ustavitvijo nenujne dejavnosti do rezerv, a ne velikih

»Strahoviti val« je presenetil vse, pravi strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras. Z ustavitvijo bodo pridobili največ 70 postelj in 40 zdravnikov.
»Covid-19 z vsemi svojimi strašljivimi posledicami je za nas v bistvu nekaj na vrh te osnovne dejavnosti, ki jo moramo izvajati nemoteno ves čas,« je povedal Zlatko Fras. FOTO: Roman Šipić/Delo
»Covid-19 z vsemi svojimi strašljivimi posledicami je za nas v bistvu nekaj na vrh te osnovne dejavnosti, ki jo moramo izvajati nemoteno ves čas,« je povedal Zlatko Fras. FOTO: Roman Šipić/Delo
STA
26. 10. 2020 | 16:25
26. 10. 2020 | 16:27
4:51
Na interni kliniki UKC Ljubljana se za nenujne bolnike že v času, ko ni epidemije, namenja le približno 20 do 25 odstotkov postelj. V običajnih razmerah imajo skupno 450 bolniških postelj, z ustavitvijo nenujnih obravnav jih tako pridobijo za druge bolnike največ 70, pravi strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras.

Kot je pojasnil v današnji izjavi, se interna medicina ukvarja z boleznimi vseh notranjih organov, od kardiovaskularnega sistema, ledvic, krvi, prebavil, endokrinih žlez. Bolniki, ki jih sprejmejo v bolnišnico, pa imajo običajno več obolenj in gre za težke bolnike. Ostale običajno pozdravijo že ambulantno, z več kontrolami ali celo s telemedicino.

image_alt
Razmere so še vedno zelo resne


Vsak dan v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zdravijo od pet do osem bolnikov z akutnim srčnim infarktom, zdravijo bolnike z levkemijami, izvajajo hemodialize, v njihovo dejavnost sodijo transplantacije in zapleti po teh posegih, je navedel v ilustracijo. Brez teh zdravljenj bolniki ne bi dolgo preživeli in ta njihova dejavnost zato tudi v času epidemije poteka nemoteno.
 

Drugi največji oddelek v UKC Ljubljana


»Covid-19 z vsemi svojimi strašljivimi posledicami je za nas v bistvu nekaj na vrh te osnovne dejavnosti, ki jo moramo izvajati nemoteno ves čas,« je dejal Fras. Ob ustavitvi nenujne dejavnosti zato rezerve na interni kliniki, ki je drugi največji oddelek v UKC, po njegovih besedah morda niso tako velike, kot bi se zdelo na prvi pogled.

Na interni kliniki je zaposlenih 180 zdravnikov specialistov in v najboljšem scenariju bi z opustitvijo nenujnih obravnav morda lahko pridobili 40 zdravnikov. Vendar pa Fras opozarja, da tako kot celotna populacija zbolevajo tudi zdravstveni delavci in z ustavitvijo nenujne dejavnosti deloma nadomeščajo tudi odsotne zaradi bolezni.

Podobno po njegovih besedah velja tudi pri kadrih zdravstvene nege s tem, da ustavljajo nenujno dejavnost, ki je pretežno vezana na ambulante. V ambulantah pa so že tako pogosto zaposleni tisti, ki imajo določene omejitve, na primer za turnusno delo.

Strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras z generalnim direktorjem UKC Ljubljana Janezom Poklukarjem med eno oktobrskih novinarskih konferenc v UKC. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras z generalnim direktorjem UKC Ljubljana Janezom Poklukarjem med eno oktobrskih novinarskih konferenc v UKC. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Presenetljiv strahoviti val


Tudi s pomočjo zunanjih strokovnjakov so tako izračunali, da bi lahko prispevali do deset odstotkov njihovih zmogljivosti, ne da bi pomembno posegali v potrebe populacije bolnikov, ki prihaja k njim. Kot je pojasnil Fras, so pristopili k ponovnemu triažiranju vseh ambulantno razvrščenih bolnikov; obravnavali bodo vse tiste z zahtevo po nujni ali zelo hitri obravnavi. Tiste, ki imajo redne datume, pa bodo obvestili o nadomestnih terminih, »mogoče ne danes, v nekem razumnem času pa«, je še pojasnil Fras.

Sicer pa je dejal, da so v UKC Ljubljana že med prvim valom okužb in nato v času med prvim in drugim valom pristopili k sistematičnemu učenju zdravnikov za potrebe morebitne izredne situacije, ki je v tem trenutku tudi nastopila.

Izobraževanje po njegovih besedah poteka kontinuirano. Fras pravi, da so pripravljeni, vendar pa je vse presenetil ta »strahoviti val,« saj število bolnikov znatno presega njihova pričakovanja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine