Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na Goriškem so najbolj zadovoljni z življenjem

Mednarodni dan moških: Slavijo ga v več kot 70 državah sveta - Pozornost zdravju, odnosom med spoloma ter njihovi vlogi v družbi in družini
V Sloveniji je bilo po podatkih Sursa v začetku tega leta med 2.066.800 prebivalci 49,7 odstotka moških. Foto Voranc Vogel
V Sloveniji je bilo po podatkih Sursa v začetku tega leta med 2.066.800 prebivalci 49,7 odstotka moških. Foto Voranc Vogel
19. 11. 2018 | 14:00
4:08
V več kot 70 državah danes slavijo mednarodni dan moških. Že od leta 1999 je pozornost na ta dan usmerjena v izboljšanje njihovega zdravja, odnosov med spoloma, vlogi moških v družbi in družini, zakonu ter pri vzgoji otrok. V Sloveniji je bilo po podatkih Sursa v začetku tega leta med 2.066.800 prebivalci 49,7 odstotka moških.

V povprečju so stari 41,7 leta, najstarejši živijo v pomurski regiji, s povprečno starostjo 43,4 leta, in najmlajši v osrednjeslovenski, s starostjo 40,3 leta. V povprečju so bili visoki 178,1 centimetra in težki 84,7 kilograma. Povprečna starost lani umrlih moških je bila najvišja v primorsko-notranjski regiji (76,3 leta), najnižja pa v jugovzhodni Sloveniji in v savinjski regiji (73 let). 


Izven regije dela največ Zasavcev


Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo so lani imeli moški v osrednjeslovenski regiji (1937 evrov), drugo najvišjo pa v gorenjski (1818 evrov) in obalno-kraški regiji (1816 evrov). Najnižjo bruto plačo so imeli moški v pomurski (1575 evrov) in zasavski regiji (1649 evrov). V zasavski regiji največ, kar 54 odstotkov moških, na delo odhaja izven regije, v osrednjeslovenski pa je ta delež najnižji.

V pomurski regiji je najmanj moških, starejših od 15 let, s terciarno izobrazbo, v povprečju jo ima vsak sedmi, v osrednjeslovenski  pa je povprečno vsak četrti končal višjo ali visoko šolo. Osrednjeslovenska regija izstopa med regijami tudi po najnižjem deležu upokojenih moških (24 odstotkov), zasavska pa po najvišjem deležu (31 odstotkov).


Nad rekreacijo najbolj navdušeni na Obali


Nad rekreacijo so najbolj navdušeni v obalno-kraški regiji, v zadostni meri, to je 2,5 ure ali več na teden, so se v povprečju rekreirali trije od štirih. V posavski regiji pa se tretjina moških sploh ni ukvarjala z nobeno športno ali rekreativno telesno dejavnostjo. Največ kadilcev je bilo lani v zasavski regiji, kjer je vsak dan kadilo 26 odstotkov moških; najmanj, 15 odstotkov, pa jih je kadilo v goriški regiji. 

S svojim življenjem so bili lani v povprečju najbolj zadovoljni moški v goriški regiji, ocenili so ga z oceno od 7,5 (pri čemer je najvišja 10). Približno enako samooceno so podali tudi moški v obalno-kraški, gorenjski in osrednjeslovenski regiji (7,4); najmanj zadovoljni so bili moški v koroški regiji (6,6).


Slovenija postaja vse bolj heterogena


Podatki Sursa še kažejo, da postaja Slovenija po državljanstvu prebivalcev čedalje bolj heterogena. V začetku leta je bil v povprečju vsak 13. moški prebivalec Slovenije državljan kake tuje države; najbolj homogena regija je pomurska, z dvema odstotkoma tujih državljanov, najmanj pa obalno-kraška, s skoraj 13 odstotki in osrednjeslovenska z desetimi odstotki. 

Pomurska in goriška regija pa izstopata po deležu moških, starih 40 let ali več, ki so živeli v skupnem gospodinjstvu s starši, v obeh je bilo 9 odstotkov takih; najmanj, sedem odstotkov, jih je bilo v osrednjeslovenski regiji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine