Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Maturanti v karanteni na izpit z negativnim PCR-testom

Tisti, ki bi sicer morali biti v karanteni, bodo lahko pisali, a po testiranju, med pisanjem bo za vse maturante obvezna maska.
Na novinarski konferenci so sodelovali predstavniki ministrstva za izobraževanje in Državnega izpitnega centra. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na novinarski konferenci so sodelovali predstavniki ministrstva za izobraževanje in Državnega izpitnega centra. FOTO: Voranc Vogel/Delo
21. 4. 2021 | 10:55
21. 4. 2021 | 12:50
4:19
Splošna matura se z esejem pri materinščini začenja 4. maja, 29. maja pa se začenjata osrednji del splošne mature in poklicna matura. Skupno letos maturo opravlja več kot 17.000 maturantov, od tega 10.000 maturantov poklicno in okoli 7000 maturantov splošno maturo. 2.106 kandidatov nastopa v vlogi poklicnega maturanta, ob tem pa opravlja še peti predmet.

image_alt
Maturanti niso navdušeni nad cepljenjem


Na današnji novinarski konferenci so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc.



Kot je dejala ministrica Simona Kustec, bo matura takšna, kot so jo že predstavili decembra: »Razmere se nam spreminjajo na tedenski ravni in prilagajati moramo ukrepe. Poleg vsebinskih prilagoditev je bilo zato treba pripraviti protokole varne izvedbe, ki so jih pripravili na ministrstvu za zdravje in NIJZ.«
 

Kljub karanteni na maturo


Kot je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, so cepljenje maturantov omogočili, da bi še dodatno poskrbeli za varnost na maturi. Dodal je, da je cepljenje le eden od ukrepov, treba se bo držati že znanih priporočil. Med drugim bodo tako maturanti na izpite prihajali posamično, ohranjali bodo razdaljo, ko bodo odpisali, pa bodo tudi posamično zapuščali šolske prostore.

Kot določa veljavni odlok, bodo na letošnji maturi maske obvezne. FOTO: Leon Vidic/Delo
Kot določa veljavni odlok, bodo na letošnji maturi maske obvezne. FOTO: Leon Vidic/Delo

 
Vindišar je še dejal, da bodo maturanti, ki bodo v karanteni, vseeno pod določenimi pogoji lahko pristopili k izpitu: »V primeru odrejene karantene je za te maturante predvidena izvedba PCR-testa, največ 24 ur pred maturitetno obveznostjo. Negativni izvid PCR-testa je pogoj za pristop k maturi za te dijake. Maturanti naj v teh primerih ne uporabljajo javnega prevoza, ti maturanti bodo izpit opravljali v ločenih učilnicah in pod nadzorom učiteljev, ki so že bili cepljeni ali so covid-19 preboleli.«

Glede na to, da PCR-test ne sme biti starejši od 24 ur in da čakanje na izvide PCR-testov traja kar nekaj časa, je Vindišar dejal, da bodo vse izvajalce teh testov pozvali, da imajo maturanti pri tem prednost. Kot je še povedal Vindišar, bodo maturanti, ki bodo sicer v karanteni in jim bo dovoljeno pisati maturo, morali med pisanjem izpita, ki bo krajši od dveh ur, uporabljati maske tipa 2R, če bo test daljši od dveh ur, pa maske tipa FFP2. Za vse preostale maturante glede mask veljajo pravila, ki sicer veljajo za srednje šole, je še povedal Vindišar. To pomeni, da bodo morali vsi maturanti med izpiti nositi maske, saj so maske po odloku obvezne za vse otroke od 6. razreda osnovne šole naprej.


3. maja na daljavo?

 
Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je dejal, da je danes okuženih 27 maturantov na 187 srednjih šolah, v karanteni je 199 maturantov. Tudi zato je rešitev za maturante v karanteni zelo dobrodošla, je dodal in povedal, da bodo šole dobile še posebna priporočila za pouk v ponedeljek, 3. maja.
 
»Šolam bo priporočeno, naj delo organizirajo tako, da ne bo rizičnih kontaktov v šolah. Da bo število dijakov v karanteni kar se da nizko in bo karantena lahko izhajala iz družinskih, ne pa tudi iz šolskih krogov,« je dejal Zupanc. Po naših informacijah večina srednjih šol za maturante 3. maja načrtuje šolanje na daljavo. Tisti, ki bodo v spomladanskem roku zboleli, pa bodo, kot je bilo možno tudi lani, ob predložitvi dokazil lahko maturo opravljali v jesenskem roku. »To je pomembno za fakultete z omejitvami vpisa, ker se to šteje kot prvi rok,« je še pojasnil Zupanc.

Zupanc je hkrati poudaril, da je bila matura v primežu pandemije izvedena že lani, organizacija mature pa naj bi bila letos zato bolj predvidljiva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine