Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Mirko in Tanja Tuš priznala zlorabo položaja in pranje denarja

S tožilstvom sta sklenila sporazum o priznanju krivde. Glavni razlog za priznanje je slabo zdravstveno stanje Mirka Tuša, ki je narok spremljal iz Brazilije.
S sporazumom je dogovorjena kazen s tožilstvom za Mirka Tuša dve leti zapora s preizkusno dobo treh let, plačati mora še 450.000 evrov. FOTO: Roman Šipić/Delo
S sporazumom je dogovorjena kazen s tožilstvom za Mirka Tuša dve leti zapora s preizkusno dobo treh let, plačati mora še 450.000 evrov. FOTO: Roman Šipić/Delo
8. 6. 2022 | 15:12
8. 6. 2022 | 17:06
5:57

Mirku in Tanji Tuš tožilstvo očita zlorabo položaja pri gospodarski družbi in pranje denarja. Medtem ko sta sprva krivdo zanikala, sta si očitno po februarskem priznanju nekdanjega direktorja Tuš Holdinga Matjaža Zadravca premislila. Konec maja sta s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde.

Kot smo poročali februarja, je sicer Zadravec na celjskem okrožnem sodišču s tožilstvom še pred predobravnavnim narokom sklenil sporazum o priznanju krivde, in sicer zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v sostorilstvu. V času, ko je bila skupina Tuš insolventna, je namreč kot direktor Tuš Holdinga pooblastil odvetniško družbo, da je poskrbela za neodplačni prenos blagovnih znamk skupine Tuš na Mirka in Tanjo Tuš. S tem naj bi Tuševa pridobila več deset milijonov evrov premoženjske koristi. Zadravec je bil obsojen na osem mesecev zapora. Kazen bo odslužil s 480 urami dela v splošno korist v dveh letih. Poleg tega je moral plačati 5000 evrov v dobrodelne namene.

image_alt
Soobtoženi Mirka Tuša priznal in bo delal v splošno korist

Tanja Tuš se je današnje obravnave na celjskem okrožnem sodišču udeležila, Mirko Tuš pa je obravnavo spremljal po videokonferenci iz Brazilije, ker mu njegovo zdravstveno stanje ne dopušča tako dolge in naporne poti. Prav njegovo zdravstveno stanje je eden ključnih razlogov, zakaj se je Tuš odločil, da krivdo prizna. »Vem, kaj sem podpisal. Zavedam se posledic. Ampak ko si zdrav, imaš tisoč problemov, ko pa zboliš, imaš samo enega,« je predsedniku senata sodniku Marku Brišniku povedal Mirko Tuš.

Po obravnavi je Tušev odvetnik Emil Zakonjšek dejal, da bi bila situacija bistveno drugačna, če bi bil Tuš zdrav: »Glavni razlog za priznanje krivde je njegovo slabo zdravstveno stanja, je 100-odstotni invalid in v taki situaciji se človeku spremenijo vrednote. Bolj je pomembno zdravje kot vse ostalo. Prepričan sem, da če ne bi bilo te tragične nesreče, bi zadevo na drugačen način reševali.«

Pogojna kazen

S sporazumom je dogovorjena kazen s tožilstvom za Mirka Tuša dve leti zapora s preizkusno dobo treh let, plačati mora še 450.000 evrov. Za Tanjo Tuš prav tako pogojna kazen enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let in plačilo 90.000 evrov. Senat celjskega okrožnega sodišča je sporazum o priznanju krivde popoldne sprejel.

Tanja Tuš (levo) je danes pristopila na narok na celjskem okrožnem sodišču. Foto Špela Kuralt/delo
Tanja Tuš (levo) je danes pristopila na narok na celjskem okrožnem sodišču. Foto Špela Kuralt/delo

Svoja premoženjsko-pravna zahtevka sta priglasili tudi oškodovani družbi Tuš Holding in Engrotuš. Tuš Holding predlaga, da Mirko in Tanja Tuš plačata 35,4 milijona evrov skupaj z zamudnimi obrestmi. Engrotuš pa, da se nanj ponovno prenesejo blagovne znamke.

Odškodnina

Narok so danes prekinili, nadaljeval se bo 22. junija. Opraviti morajo še narok za izrek kazenske sankcije, a takrat bo senat najprej odločal o premoženjsko-pravnih zahtevkih oziroma odvzemu premoženja, kar ni predmet sporazuma s tožilstvom. Kot je pojasnil odvetnik Zakonjšek, je bila namreč v pogajanjih s tožilstvom izpostavljena skrb, da ne bi Mirko in Tanja Tuš posredno dobila teh sredstev. Tuš Holding je namreč v 100-odstotni lasti Mirka Tuša, v Engrotušu pa imata Tuševa skupaj 20-odstotni lastniški delež, kot sta pojasnila danes na sodišču. »V pogajanjih smo zagotovili in tudi dokumentirali, da bodo ta sredstva dobili neposredno upniki in sploh ne bodo prišla na Tuš Holding,« je pojasnil Zakonjšek.

image_alt
Za Tušem postopka rešen še soobdolženi Simonič

Pooblaščenec oškodovanih družb Tuš Holdinga in Engrotuša odvetnik Matjaž Jan je potrdil, da je vse to dogovorjeno: »Upniki so banke, ki so sprožile celoten ta postopek. Smisel celotnega sporazuma je, da banke dobijo ta denar, ker so one tiste, ki so do njega upravičene. Nismo pa še dobili zagotovil sodišča. Sporazum je podpisan pri notarju, da gre denar upnikom. Tožilstvo je to zahtevalo in tu smo vsi na isti liniji. Zato smo malo presenečeni, da o tem še ni odločeno. Sodišče bo odločilo, ali se bo to odvzelo v korist države ali se bo denar namenil za poplačilo upnikov Engrotuša in Tuš Holdinga, ki so ostali brez denarja in še čakajo na poplačilo.«

Jan je sodišču predlagal še, kako naj pridobi ta denar: »Tega denarja ne bomo našli ne pri Mirku ne pri Tanji Tuš, zato smo zahtevali, naj se ta denar, ki je tako ali tako blokiran, nameni za poplačilo upnikov. Nikjer drugje tega denarja ne bomo dobili kot na tistem bančnem računu.« Sodnik Brišnik zato junija na sodišču pričakuje pooblaščenca družbe Middlesbor iz Hongkonga in pooblaščenca družba Tus Global Group, ki je imetnica blagovnih znamk. Brišnik je še dejal, da sodišče pričakuje, da bo zakoniti zastopnik ali pooblaščenec Tus Global Group predložil osnovno registrsko dokumentacijo družbe o tej pravni osebi in njenemu lastništvu, saj sodišču to iz hongkonških evidenc ni dostopno.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine