Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Meja z Italijo spet vzniknila

Na meji z Italijo so vzpostavili nadzor, s katerim bodo preverjali zdravje italijanskih potnikov
Italija meja poostren nadzor
Italija meja poostren nadzor
11. 3. 2020 | 23:35
12. 3. 2020 | 10:57
4:12
Nadzor se je začel med šesto in sedmo uro zvečer. Policist z zaščitno masko je na nekdanjem mejnem prehodu Škofije začel ustavljati vozila iz italijanske smeri, usposobljene prostovoljne bolničarke Rdečega križa pa so potnikom merile temperaturo. Z novim mejnim režimom želi Slovenija omejiti širjenje koronavirusa iz sosednje države.

»Meje ne zapiramo, ampak vzpostavljamo kontrolne točke, kjer bo mogoče prehajati iz Italije v Slovenijo,« je poudaril poveljnik slovenske civilne zaščite Srečko Šestan, ki koordinira ukrepe na nacionalni ravni. Razen šestih kontrolnih točk – Škofije, Krvavi potok, Fernetiči, Vrtojba, Robič in Rateče – so na preostale mejne prehode po napovedih namestili cestne zapore. Šestan je dejal, da izrednih razmer še ni – to bi se zgodilo v primeru razglasitve epidemije.

»Ne glede na to, da državnega načrta še nismo aktivirali, pravzaprav že ukrepamo po korakih, ki jih ta predvideva, in omejitev prehajanja meje je eden od teh. Naslednji korak bo organizacija oskrbe tistih, ki bodo v karanteni, o čemer se bomo dogovorili v sodelovanju z nevladnimi organizacijami,« je navedel. Poudaril je, da gre pri tem za preventivno delovanje, saj takih potreb trenutno še ni.



Sogovornik je poudaril, da virusa ne moremo preprečiti, ga pa lahko omejimo. Ukrepe, ki jih je izvedla Italija, ne ocenjuje za uspešne, saj je z razglasitvijo karantene na celotnem državnem ozemlju sprožila večje odhode Italijanov čez mejo. To pa je zahtevalo ukrepanje Slovenije. Po Šestanovih besedah bo nadzor veljal le za italijanske državljane, medtem ko slovenski lahko prosto prehajajo mejo. Prav tako mejnim zdravstvenim pregledom niso izpostavljeni vozniki tovornjakov, ki pa jih po novem opozarjajo, naj se v Sloveniji ne ustavljajo oziroma čim manj, saj podobna prepoved velja tudi na Hrvaškem.

Na mejnih prehodih Dragonja in Sečovlje so hrvaški mejni organi že včeraj čez dan zavračali italijanske državljane, voznikom tovornjakov pa so bodisi zapovedali prehod države brez ustavljanja ali pa – če je šlo za hrvaške državljane – 14-dnevno prostovoljno osamitev.


Mimogrede so odkrili tudi razpečevanje droge


Policisti in bolničarji Rdečega križa so na kontrolne točke med Slovenijo in Italijo prišli okoli pete ure popoldne, a niso takoj začeli delati. Čeprav je bilo rečeno, da italijanski državljani za vstop v Slovenijo potrebujejo potrdilo zdravnika, da so zdravi ali da so bili negativni na testu na koronavirus, pa se je zdelo, da tega ukrepa v praksi, vsaj na začetku, niso izvajali. Italijanska vozila, ki so jih ustavili, so po pregledu dokumentov, pojasnilih, kam so namenjeni, in merjenju telesne temperature potnikov, hitro nadaljevala pot v Slovenijo.

Pozno popoldne so bili na italijanski strani meje tudi italijanski varnostni organi – predstavniki vojske in policije –, ki so ustavljali svoje državljane in jih usmerjali nazaj v domovino. »Ne le da ljudje ne ubogajo navodil, da se morajo držati doma, odkrili smo celo drogo, ki jo razpečevalci kupujejo v Sloveniji, predvsem v Izoli,« je dejal eden od italijanskih uniformirancev. Po slabe pol ure nadzora so kraj nadzora zapustili.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine