Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Rok Marolt odhaja, Matej Arčon novi generalni sekretar Gibanja Svoboda

Rok Marolt se uradno poslavlja iz osebnih razlogov, neuradno pa zaradi nesoglasji. Arčon ne bo več podpredsednik.
»Bil sem prvi generalni sekretar Gibanja Svoboda in se torej nekako vračam nazaj po svojih sledeh,« je Matej Arčon zapisal ob imenovanju. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Bil sem prvi generalni sekretar Gibanja Svoboda in se torej nekako vračam nazaj po svojih sledeh,« je Matej Arčon zapisal ob imenovanju. FOTO: Blaž Samec/Delo
V. U.
23. 10. 2024 | 18:15
23. 10. 2024 | 19:50
3:03

Funkcijo generalnega sekretarja Gibanja Svoboda bo jutri prevzel podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon, so sporočili iz največje koalicijske stranke. Navedli so še, da se dosedaji generalni sekretar Rok Marolt s tega mesta poslavlja iz osebnih razlogov.

Njegov odhod, kot smo pisali v Delu, ne preseneča

image_alt
Napoveduje se menjava pri vrhu Gibanja Svoboda

Neuradno je bilo konec septembra slišati, da se je Marolt odločil, da bo zaradi nezadovoljstva ter tudi pritiskov nekaterih ministrov s funkcije odšel konec leta.

Po statutu stranke generalnega sekretarja imenuje predsednik stranke. Robert Golob je aprila na mesto svoje zaupnice, nekdanje novinarke Vesne Vuković – funkcijo generalne sekretarke Gibanja Svoboda je opravljala dobro leto –, imenoval Roka Marolta. Ta je bil sicer na začetku mandata sedanje vlade generalni sekretar na ministrstvu za finance.

»Odločitev, da se poslovim z mesta generalnega sekretarja Gibanja Svoboda, zame ni bila lahka in sem jo skrbno pretehtal. Zaradi izzivov v svojem zasebnem življenju v tem trenutku potrebujem bolj predvidljivo in mirno delovno okolje. Hvaležen sem predsedniku, da je to razumel in sprejel. S stranko ostajam povezan, ekipi Gibanja Svoboda želim uspešno delo še naprej,« je Maroltova izjava, ki so jo danes posredovali s sedeža Gibanja Svoboda.

Nasledil ga bo podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu ter po svetu Matej Arčon. »Bil sem prvi generalni sekretar Gibanja Svoboda in se torej nekako vračam nazaj po svojih sledeh,« je med drugim zapisal ob imenovanju.

Izpostavil je tudi, da se zaveda, da nove funkcije ne bo lahko usklajevati s siceršnjimi obveznostmi. Kot podpredsednik vlade je sicer zadolžen za področje komunikacije.

Za STA  je nato zvečer pojasnil, da se bo ob nastopu funkcije generalnega sekretarja umaknil s položaja podpredsednika stranke, saj teh dveh funkcij v stranki sočasno ne more opravljati. V prihodnjih dneh bo tako odstopil s podpredsedniškega mesta v stranki.

Gibanje Svoboda ima sicer ob Arčonu še dva podpredsednika, finančnega ministra in podpredsednika vlade Klemna Boštjančiča ter poslanko Saro Žibrat. O tem, ali bodo imenovali novega tretjega podpredsednika stranke ali za zdaj ostali zgolj pri dveh, pa se bodo v stranki po Arčonovih besedah še pogovorili.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine