Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Marta Kos: To ni več moja stranka

Nekdanja podpredsednica stranke Roberta Goloba je razočarana zapustila Gibanje Svoboda. Pika na i je afera Bobnar.
Marta Kos je v svojem pojasnilu izstopa ostra do Gibanja Svoboda.  FOTO: Voranc Vogel
Marta Kos je v svojem pojasnilu izstopa ostra do Gibanja Svoboda.  FOTO: Voranc Vogel
12. 12. 2022 | 11:30
12. 12. 2022 | 19:46
5:11

»To ni več moja stranka. Odločila sem se, da izstopim iz Gibanja Svoboda. O tem koraku sem premišljevala že nekaj časa in odločitev sem sprejela po tehtnem razmisleku,« je na svojem Facebook profilu zapisala Marta Kos.

»Ponosna sem, da je Gibanju Svoboda pred parlamentarnimi volitvami uspelo zbrati predstavnike tistih naprednih sil, ki so po dveh težkih letih nazadnjaštva vrnile ljudem dostojanstvo in upanje v prihodnost,« je nadaljevala.

Kaj še pravi? »Skupaj smo se odločili, da delamo tisto, kar je najboljše za našo Slovenijo, v dobro vseh državljank in državljanov. V stranko smo se vključevali ljudje z različnih koncev, z različnimi prepričanji in idejami. Ta različnost je bila naša prednost. Ni bilo enoumja, krepili smo kulturo dialoga, se znali poslušati in tako odločati.«

Razmere, ki so povzročile okoliščine, zaradi katerih je odstopila od kandidature za predsednico države, zaradi česar je pozneje odstopila tudi kot podpredsednica stranke, se niso spremenile. Nasprotno, po njenem mnenju ostajajo enake in se zaostrujejo. 

Na to kaže po Kosovi tudi trenutni konflikt glede Tatjane Bobnar in njen odstop z mesta ministrice za notranje zadeve.

image_alt
Bobnarjeva poslala odstopno izjavo Golobu, kaj o zamenjavi pravi javno mnenje

»Vedno sem zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom. Moj odstop je zato tudi neposredna podpora Tatjani Bobnar. In hkrati svarilo, da prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga, ki temelji na vrednotah. Predvsem tistih, ki smo si jih v Gibanju Svoboda izbrali za najpomembnejše: spoštovanje, svoboda, odgovornost in zaupanje,« je še zapisala.

Za komentar smo zaprosili tudi v kabinet predsednika vlade, objavili ga bomo, ko ga bomo dobili.

Iz Gibanja Svoboda so poslali tole kratko sporočilo: »Gre za osebno odločitev Marte Kos, zato je v stranki dodatno ne bomo komentirali. Članstvo v stranki je prostovoljno in veseli nas, da se Gibanju Svoboda zaradi naših dosedanjih dosežkov, izpolnjevanja predvolilnih obljub in zavezanosti našim vrednotam vsak dan pridružujejo novi člani.«

Podpredsednica stranke in predsedica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v kratki izjavi za javnost v parlamentu povedala podobno. Konkretneje pa na očitke Kosove ni želela odgovarjati.

Kosova je, spomnimo, konec avgusta odstopila od kandidature za predsednico države. Uradni razlog so bile »spremenjene okoliščine in osebni razlogi«, neuradno pa je bilo slišati, da so jo v Golobovem krogu k tej odločitvi prisilili z grožnjo o objavi nekaterih informacij, povezanih z njeno preteklostjo. V Gibanju Svoboda te govorice ostro zavračajo in poudarjajo, da nikakor ne držijo. Dva tedna po umiku kandidature je Kosova odstopila še kot podpredsednica Gibanja Svoboda.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine