Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Mandat ustavnega sodnika danes nastopa Rok Čeferin

Z današnjim dnem nastopa Čeferin devetletni mandat sodnika ustavnega sodišča. Nasledil bo ustavno sodnico Etelko Korpič-Horvat. 
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
STA, P. V.
27. 9. 2019 | 10:00
27. 9. 2019 | 10:44
2:23
Poslanke in poslanci so na tajnem glasovanju z 49 glasovi za in 32 proti Roka Čeferina izvolili za novega ustavnega sodnika 18. junija. »Z izvolitvijo ste mi izkazali veliko čast, hkrati pa ste mi naložili veliko odgovornost. Vaše zaupanje bom poskusil upravičiti z doslednim zavzemanjem za varstvo ustave in človekovih pravic, ki so v njej zapisane,« je dejal v prisegi pred DZ po glasovanju.

Čeferin je na junijski predstavitvi kandidature v predsedniški palači povzel svojo karierno pot, v kateri že 30 let opravlja odvetniški poklic. Izpostavil je doktorsko disertacijo z naslovom Meje svobode tiska v sodni praksi ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice.



FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Po končanem doktorskem študiju je napisal knjigo o mejah svobode tiska, ki je očitno vzbudila pozornost profesorjev novinarstva s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Tam je zadnjih pet let predaval študentom novinarstva.

Med pisanjem disertacije in pozneje v strokovnem delu se je Čeferin seznanil tudi s prakso ustavnega sodišča, zlasti s področja varstva svobode izražanja. Kot je pojasnil junija, je pri temo spoznal, da ima ustavno sodišče pomembno vlogo pri varstvu človekovih pravic v slovenskem prostoru.

O aktualnih dogodkih je Čeferin, kot je pojasnil na predstavitvi, večkrat izrazil svoje mnenje tudi v dnevnih časopisih in drugih medijih. Po njegovem mnenju se ljudje z vplivom, zlasti intelektualci, ne bi smeli zapirati v ozke strokovne kroge, ampak bi morali o stvareh, ki zadevajo javnost, jasno in glasno zavzeti svoje stališče.

Mandat ustavnih sodnikov traja devet let. Julija prihodnje leto mandat poteče še eni ustavni sodnici, Dunji Jadek Pensa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine