Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Konec tedna prinesel prvi sneg in ohladitev

Obilno deževje je v nedeljo povzročalo težave. Ponekod je zapadel sneg, sunki burje so dosegali hitrost do 120 kilometrov na uro.
Obilno deževje je v nedeljo povzročilo nekaj težav, zalilo je več objektov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Obilno deževje je v nedeljo povzročilo nekaj težav, zalilo je več objektov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Š. J., STA
12. 10. 2020 | 07:19
12. 10. 2020 | 11:30
9:59
Za nami je konec tedna, ko so v nekaterih krajih po Sloveniji dočakali prvi sneg. Hladna fronta z obilnim deževjem je pobelila dele Gorenjske in Koroške. Do 20. ure v nedeljo je bila višina snežne odeje po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) na Kredarici 65 centimetrov, na Voglu 50, na Zelenici 41, na Vršiču in Krvavcu 29, na Blegošu 19, na Rogli deset, na Pasji ravni devet in na Bohinjski Češnjici osem centimetrov. Zvečer se je meja sneženja še nekoliko spustila, snežilo je nad okoli 700 metri na Koroškem, Notranjskem in Kočevskem. Padavine so v drugi polovici noči oslabele.


 

Največ težav z vremenom v Mežiški dolini


Sneženje, skupaj z dežjem in vetrom, je v nedeljo med drugim zajelo višje ležeča območja Koroške. Največ težav so podrta drevesa povzročila na območju Zgornje Mežiške doline, kjer bo, kot kaže, tudi največ škode na drevju. Še vedno je po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste zaradi snegoloma zaprta regionalna cesta Solčava-Črna na Koroškem, prav tako je zaprt prelaz Pavličevo sedlo.

»Napovedi meteorologov so se na žalost uresničile. V višje ležečih predelih Koroške je zapadlo veliko mokrega snega, ki povzroča lomljenje dreves, predvsem listavcev. Veliko cest je zaradi podrtih dreves neprevoznih in neprehodnih,« je za STA pojasnil vodja slovenjgraške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Branko Gradišnik.

Sodelavci ZGS po krajevnih enotah že zbirajo informacije o posledicah, bodo pa terenski delavci ZGS s pregledovanjem gozdov in natančnejšim ocenjevanjem škode začeli, ko bodo to dopuščale razmere. Po doslej zbranih podatkih so najhujše razmere v Zgornji Mežiški dolini, kjer je zapadlo največ snega. Ob tem je Gradišnik opozoril, da je v trenutnih razmerah zaradi lomljenja drevja gibanje v gozdovih nevarno. Po podatkih republiškega centra za obveščanje se je na območju občine Črna na Koroškem na regionalno in lokalne ceste podrlo več dreves, ki so ovirala promet. Eno drevo je padlo na osebno vozilo, vendar nihče ni bil poškodovan. Podrlo se je tudi več električnih drogov, zato je del območja brez električne energije.



Zaradi posledic zapadlega snega je na Koroškem brez električne energije trenutno še okoli 500 odjemalcev, ki so priključeni na distribucijsko omrežje Elektra Celje. Največ jih je brez elektrike na območju Mežice in Črne na Koroškem. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih. Kot so za STA pojasnili pri Elektru Celje, je na območju, ki ga pokriva daljnovod Črna, trenutno brez električne energije 149 odjemalcev, na območju daljnovoda Šmelc pa 228 odjemalcev. Na območju daljnovoda Libeliče je brez električne energije 78 odjemalcev, na območju daljnovoda Poljana 33 odjemalcev in na območju razdelilne transformatorske postaje Slovenj Gradec sedem odjemalcev. Brez električne energije je trenutno tudi sedem odjemalcev na območju razdelilne postaje Ljubno oz. daljnovoda Logarska dolina, so še pojasnili pri Elektru Celje.

Več dreves se je podrlo tudi na območju občin Prevalje, Ravne na Koroškem, Podvelka in Ribnica na Pohorju. Na območju Prevalj je na Nicini na lokalno cesto zdrsnil zemeljski plaz v velikosti okoli 80 kvadratnih metrov. Gasilci so ga prekrili s folijo in kraj zavarovali, navaja center za obveščanje.

Mežiški prostovoljni gasilci so dostavili agregat v objekt, v katerem so nastanjeni varovanci iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem. Kot je znano, je v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Peca nad Mežico nastanjenih okoli 50 uporabnikov iz CUDV Črna, pri katerih je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. Močno neurje z vetrom in sneženjem je okoli 19. ure zajelo tudi območje Koprivne v občini Črna na Koroškem. Zaradi podrtih dreves je zaprta regionalna cesta Solčava-Črna na Koroškem, zaradi podrtih električnih drogov je del območja brez elektrike. Na območju Prevalj je na lokalno cesto popoldne zdrsnil plaz, zaradi vremenskega dogajanja pa so že imeli nekaj dela tudi gasilci in delavci cestnih podjetij na območju Raven na Koroškem in Dravograda.


 

Cesta čez prelaz Vršič zaprta


Zaradi sneženja imajo težave tudi na Gorenjskem. Po podatkih centra za obveščanje se je v nedeljo na območju občine Bohinj zaradi sneženja podrlo več dreves, ki so ovirala promet in zaprla nekaj lokalnih cest. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet, zimska oprema pa je obvezna na cestah Jereka-Pokljuka in Krnica-Mrzli studenec-Rudno polje ter na prelazih Predel, Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh, navaja prometno-informacijski center za državne ceste.

Skupno so po podatkih republiškega centra za obveščanje zaradi novozapadlega snega morali posredovati gasilci desetih gasilskih enot, in sicer na skupno 21 lokacijah, na terenu pa so bili tudi delavci cestnih in komunalnih služb in delavci Elektra.

Po podatkih Arsa so v Vipavski dolini najmočnejši sunki burje v nedeljo dosegali hitrost od sto do 120 kilometrov na uro. Proti jutru je začela slabeti, so še sporočili. 

image_alt
Barcolana odpovedana zaradi slabega vremena


Gasilci in druge službe so posredovali tudi zaradi obilnega nedeljskega deževja. Po podatkih centra za obveščanje so v nedeljo zaradi deževja prejeli obvestila o skupno 36 dogodkih v občinah Brezovica, Celje, Domžale, Dravograd, Hrastnik, Ivančna Gorica, Kočevje, Ljubljana, Laško, Lenart, Postojna, Prevalje, Radeče, Slovenske Konjice, Šentilj, Škofljica, Tržič, Vodice, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Zreče in Žalec.

Meteorna voda je v večini primerov zalila prostore oziroma ogrožala objekte. Zaradi razmočenega terena so se sprožili manjši zemeljski plazovi, eden od teh ogroža stanovanjsko hišo. Na terenu je posredovalo 33 gasilskih enot, od tega tri poklicne. Tudi preko noči so odpravljali posledice poplav.
 

Velika vodnatost rek po Sloveniji 


Razlivajo se reke Ljubljanica, Krka s pritoki ter posamezne manjše reke v južnem in vzhodnem delu države. Krka in Kolpa še naraščata, drugod pa reke že večinoma upadajo, navaja danes zjutraj objavljeno hidrološko poročilo Agencije RS za okolje.
Krka bo sredi dneva poplavljala na območjih vsakoletnih poplav v srednjem toku, zvečer in ponoči pa tudi v spodnjem toku. V Podbočju bo zvečer dosegla največji pretok okoli 280 kubičnih metrov na sekundo.



Naraščanje Ljubljanice na Barju se bo danes dopoldne ustalilo, Kolpa se lahko razlije na izpostavljenih območjih, pretok Drave na meji z Avstrijo bo danes ustaljen. V torek in sredo se bo vodnatost rek povsod zmanjševala. Vse več rek v zahodni in severni Sloveniji bo doseglo srednje pretoke.
 

Kako kaže


Hladna fronta se je pomaknila nad osrednji Balkan, nad Alpe se od zahoda širi območje visokega zračnega tlaka. Nad naše kraje priteka s severnimi vetrovi hladen in postopoma nekoliko bolj suh zrak. Danes se bo na zahodu delno razjasnilo, drugod bo še precej oblačno. Pihala bo burja. Jutri bo na severovzhodu pretežno oblačno, drugod delno jasno.



Danes zjutraj bodo padavine ponehale tudi v vzhodni Sloveniji. Čez dan se bo na zahodu delno zjasnilo, drugod bo ostalo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo še pihal severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem do 16 stopinj Celzija.

Jutri bo na severovzhodu zmerno do pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Drugod bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po kotlinah osrednje Slovenije megla. Najnižje jutranje temperature bodo v alpskih dolinah okoli –4, drugod od –2 do 6, najvišje dnevne od 9 do 14, na Primorskem do 16 stopinj Celzija.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine