Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koalicija in Levica: Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z letom 2021

Koalicija in Levica se strinjata glede ukinitve oziroma prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a so potrebni še izračuni. Še vedno pa ostaja tudi nestrinjanje, do kdaj naj bi zakonsko podlago sprejeli.
Minister Aleš Šabeder je po sestanku opozoril, številke se še ne ujemajo in treba je pripraviti natančne izračune ter dolgoročne projekcije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Minister Aleš Šabeder je po sestanku opozoril, številke se še ne ujemajo in treba je pripraviti natančne izračune ter dolgoročne projekcije. FOTO: Leon Vidic/Delo
4. 9. 2019 | 13:54
4. 9. 2019 | 20:20
4:09
Ljubljana –  Kljub želji ministra za zdravje Aleša Šabedra, da bi celostno pristopili k reševanju problematike dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s sistemskim zakonom in hkrati z obravnavo dolgotrajne oskrbe, ki je ena od prioritet in bo prinesla novo dajatev, Levica tudi po včerajšnjem usklajevalnem sestanku vztraja pri svoji časovnici. Skupaj s proračunskimi dokumenti za prihodnji dve leti želijo na novembrski seji glasovati tudi o njihovem zakonskem predlogu. Svoje glasove namreč pogojujejo prav z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

»Gotovo je en mesec priprave za tako kompleksno vprašanje oziroma reformo zdravstvenega sistema premalo,« odgovarja minister in dodaja, da je zdravstvo preveč pomembno, da bi se igrali z datumi. »Mesec gor ali dol pa nima nobene vloge, saj vemo, da je to vprašanje na mizi že 15 oziroma 16 let,« je dejal. Z Levico se vendarle strinja, da bi zakon lahko uveljavili januarja 2021.
 

Koalicija po sestanku spravljivo ...


Koalicijski partnerji, ki so do sestanka drug za drugim poudarjali, da se ne bodo pustili izsiljevati, so sestanek, ki ga je spodbudil ultimat Levice, označevali za pozitiven. Da so precej bliže, kot smo mislili, je ocenila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Podobno je tudi poslanka SD Bojana Muršič poudarila, da obstaja politična volja. Poslanec Desusa Branko Simonovič pa je sestanek označil za konstruktiven, gradivo na mizi pa kot dobro pripravljeno. Tudi poslanec SMC Jani Möderndorfer je navedel, da imajo vsi isti cilj, vprašanje pa je, kako ga doseči. Za ključno bi se lahko izkazalo prihodnje srečanje, kamor bodo povabili še predstavnike ministrstva za finance, zdravstvene blagajne in tudi finančne uprave. »Potem bomo videli, kje smo oziroma kam plavamo,« je dodal poslanec.

Poslanci Levice so v svojih izjavah včeraj še vedno vztrajali, da želijo že jeseni odpraviti dopolnilno zavarovanje. V neuradnih pogovorih pa je mogoče zaznati tudi možnost, da bi ob dovolj trdnih zagotovilih, da bodo spremembe uveljavili januarja leta 2021, privolili v krajši odlog, a vsekakor ne na prihodnje leto junija, kot je načrtoval minister. Po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovec tudi vprašanje dolgotrajne oskrbe ni treba nujno vezati na vprašanje dopolnilnega zavarovanja, kar si želi koalicija. »Gre za to, da 50 milijonov evrov, ki odtekajo v komercialne zavarovalnice, ostane v javnem zdravstvu in se tako izboljša stanje zdravstvenih storitev,« je dejal.
 

Predsednik vlade sklical koalicijski vrh


Prve pomembnejše sklepe, ki bodo pokazali, kdaj in kako bi lahko potekal prenos dopolnilnega zavarovanja, bi koalicijski partnerji lahko sprejeli še pred torkovim usklajevanjem koalicije in Levice, saj je predsednik vlade za ponedeljek sklical koalicijski vrh na temo proračuna za prihodnji dve leti. Poleg načrtovanih davčnih sprememb bo tema pogovora prav gotovo tudi zahteva za prenos dopolnilnega v obvezno zdravstveno zavarovanje. Ministrstvo za finance bo še pred tem moralo pripraviti finančne posledice predloga Levice, saj so projekcije po besedah ministra zdaj zasnovane na stanju, kakršno je bilo leta 2018, ko smo imeli relativno visoko gospodarsko rast. Prav tako zdaj ni upoštevana demografija, saj v predlogu obremenjujejo samo aktivno populacijo, trenutno okoli 900.000 prebivalcev, ki bi bili plačniki. Njihovo število pa se bo v prihodnjih letih z demografskimi trendi zmanjševalo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine