Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kmalu znan izvajalec za Vrtec Loka

Črnomaljci pred dvema velikima projektoma: gradnjo vrtca in osnovne šole.
Naložba v šolo bo ena največjih šolskih naložb v državi v zadnjih letih. Foto: Simona Fajfar/Delo
Naložba v šolo bo ena največjih šolskih naložb v državi v zadnjih letih. Foto: Simona Fajfar/Delo
29. 10. 2020 | 00:00
29. 10. 2020 | 11:53
4:05
Črnomelj – V Črnomlju pripravljajo dve veliki naložbi, ki se bosta začeli z rušitvenimi in nadaljevali z gradbenimi deli. Izvajalca za Vrtec Loka bodo izbrali prihodnji teden, kmalu pa bo znan tudi za Osnovno šolo Loka. Naložba v šolo bo ena največjih šolskih naložb v državi v zadnjih letih, saj naj bi po ocenah znašala 11 milijonov evrov.

»Od razpisa do končnega izbora ne smemo govoriti o tem, koliko ponudnikov se je prijavilo na razpis, in o drugih podrobnostih,« pravi črnomaljski župan Andrej Kavšek o izboru izvajalca za Vrtec Loka, ki poteka po rumeni knjigi. To pomeni, da dela ne bodo razdrobljena na projektno nalogo in gradbena ter druga dela, ampak bo izvajalec projektiral in gradil ter zagotovil, v skladu z zahtevami naročnika, tudi dela, ki jih popis ne bo predvideval. S tem se naložbi med gradnjo ne bosta pretirano podražili, računa črnomaljski župan.

Zdaj Vrtec Loka deluje v dveh stavbah, od katerih bodo starejšo porušili. Na njenem mestu je predvidena novogradnja, dvoetažna stavba, v kateri je predvidenih deset oddelkov s spremljajočimi prostori, kot so kuhinja, pralnica in upravni prostori vrtca. Novogradnja, ki bo imela okoli 1500 kvadratnih metrov površin, bo s hodnikom povezana z novejšo stavbo sedanjega vrtca.



Naložba je ocenjena na 3,1 milijona evrov. Po ocenah bodo rušilna dela začeli v začetku prihodnjega leta, gradbena spomladi. »Po optimističnih napovedih bo vrtec končan septembra 2022,« pravi Andrej Kavšek.
 

Obnova bi bila potrata


Zahtevnejša naložba je gradnja Osnovne šole Loka, za katero so že pred leti, med 2015 in 2017, pridobili projektno dokumentacijo za novogradnjo in delno rekonstrukcijo. Strokovnjaki so ugotovili, da bi bila obnova starega dela šole, ki je bil zgrajen leta 1967, nesmiselna, ker bi stala več kot novogradnja. Že tako dotrajano stavbo je še dodatno poškodovala katastrofalna toča junija 2018, tako da je od takrat ta del šole zaprt, na strehi pa imajo plastične ponjave. Toda kljub obljubam Cerarjeve vlade, da bodo šolo gradili z denarjem, namenjenim za elementarne nesreče, so – čeprav je šola že imela gradbeno dovoljenje – načrte revidirali, projekt pa se je zaradi številnih pripomb ustavil med usklajevanjem na ministrstvu.



Zdaj se občina Črnomelj loteva projekta podobno kot vrtca, z rumeno knjigo. Začeli bodo rušiti večino šolskih stavb oziroma objektov razredne stopnje in osrednjega dela. Potem pa bodo na novo postavili južni trakt s centralno povezavo na sedanjo šolsko stavbo, ki je bila postavljena leta 2000. Novogradnja bo imela skorajda 4200 kvadratnih metrov površin, v njej pa bo – v skladu z navodili za graditev osnovnih šol – 27 oddelkov.

Šola ima letos 499 učencev v matični stavbi, ki jim bodo v času gradnje zagotovili nadomestne prostore v Črnomlju. Enainštirideset učencev obiskuje pouk v podružnični šoli Adlešiči ter 14 v podružnični šoli Griblje. Po ocenah bo težko pričakovana šola končana konec leta 2022 ali v začetku 2023, vendar so ocene o poteku naložb nehvaležne, pravi Andrej Kavšek, ki ocenjuje, da občina novih dveh javnih stavb zaradi načina, kako se naložb lotevajo, ne bo preplačala.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine