Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Je novi milijonar spet iz Grosuplja?

Loterija: Če jim bodo zvezde naklonjene, občini letos ne bo treba najeti posojila.
Gradnja šolskega prizidka in telovadnice pri OŠ Louisa Adamiča v Grosuplju je v polnem teku. FOTO: Roman Šipić/Delo
Gradnja šolskega prizidka in telovadnice pri OŠ Louisa Adamiča v Grosuplju je v polnem teku. FOTO: Roman Šipić/Delo
11. 9. 2019 | 06:00
11. 9. 2019 | 08:15
4:17
Grosuplje – V grosupeljski občini z nestrpnostjo pričakujejo današnji dan, ko bo lahko srečnež na Loteriji Slovenije dvignil izžrebano sedmico, vplačano na tamkajšnji pošti. S tem bi, po plačilu 15-odstotnega davka, občinski proračun obogatili za dobrih 679.000 evrov. Vse skupaj pa lahko tudi spodleti, saj bi loterijska dajatev lahko romala tudi v katero drugo občino.

»Sreča spremlja pogumne,« je zadovoljno povedal direktor občinske uprave Dušan Hočevar, ki tudi sam ne more verjeti, da je njihova občina na pragu prejema že drugega davka od loterijskega dobitka v zadnjih petih letih.



V nedeljo zvečer je bila namreč izžrebana sedmica v vrednosti 4,52 milijona evrov, novi milijonar pa je listek z dobitno kombinacijo številk 1-6-10-13-21-22-28 vplačal prav na pošti v središču Grosuplja.


Denar za šolo in garažo


Davek od mednarodne igre Eurojackpot v višini 3,2 milijona evrov je grosupeljska občina že prejela v začetku leta 2014, potem ko je njihov občan vplačal dobitno kombinacijo številk in prejel neverjetnih 21 milijonov evrov. Nepričakovane milijone v občinskem proračunu so takrat porabili za gradnjo prizidka k zdravstvenemu domu.

FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo


Prav zdaj pa v Grosupljem potekata dve veliki naložbi; gradijo namreč garažno hišo z 222 parkirnimi mesti v vrednosti 5,5 milijona evrov, od tega bo 1,65 milijona evrov primaknila tudi Evropska unija, ter prepotreben šolski prizidek k osnovni šoli Louisa Adamiča in športno dvorano v skupni vrednosti 3,9 milijona evrov.

Dušan Hočevar, direktor grosupeljske občinske uprave FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Dušan Hočevar, direktor grosupeljske občinske uprave FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Hočevar je povedal, da so v občinskem proračunu za letos in prihodnje leto predvideli najem dolgoročnega bančnega posojila, za vsako leto po 1,5 milijona evrov. »Če se bo izkazalo, da bo davek od srečnega dobitnika romal v naš občinski proračun, se letos morda sploh ne bomo zadolžili,« je rekel Hočevar. Za občinsko finančno srečo pa mora biti izpolnjen pogoj, da je izžrebanec prebivalec te obljubljanske občine. Zelo pomembno je tudi, da novodobni milijonar nima zamer do vodstva grosupeljske občine.


V igri tudi Dobrepoljci


Mateja Slamnik Kos, vodja korporativnega komuniciranja na Loteriji Slovenija, je povedala, da ima srečni dobitnik od dneva žreba 67 dni časa, da dobitek tudi prevzame. Rok se izteče 14. novembra. »Tisti, ki bo prišel po loterijski dobitek, mora predložiti potrdilo o vplačilu in osebni dokument, loterija pa nakaže davek tisti občini, v kateri ima izžrebanec prijavljeno stalno prebivališče v trenutku izplačila in ne vplačila loterijskega listka,« je pojasnila Slamnik Kosova.

Igor Ahačevčič, dobrepoljski župan. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Igor Ahačevčič, dobrepoljski župan. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


To pomeni, da lahko izžrebanec do sredine novembra spremeni naslov stalnega prebivališča in tako sam odloči, kateri občini bo namenil davek od nedeljskega dobitka. Renata Petan, vodja grosupeljske pošte, pravi, da pošte ne obiskujejo zgolj Grosupeljčani, temveč tudi prebivalci iz sosednje dobrepoljske občine, ki se skozi Grosuplje vozijo na delo v Ljubljano. »Veseli smo, da je naša pošta osrečila nekoga, kdor koli že je. Želimo mu vse dobro. Verjetno nikoli ne bomo izvedeli njegove identitete in morda je tudi prav tako,« je povedala Petanova. Igor Ahačevčič, dobrepoljski župan, pa je dejal, da evforije na sedežu občine ni čutiti. »Bi nam pa denar še kako prav prišel in bi se ga razveselili kot lačni kruha,« je še dodal Ahačevčič.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine