Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Je na obzorju nova dobaviteljska afera?

Minister Počivalšek je trdil, da zavod za blagovne rezerve ne bo nabavljal igel in brizg, zdaj počne prav to. Le en ponudnik lahko izpolni celotno naročilo.
Tako se je proti koncu marca proti covidu-19 cepil slovenski državni vrh. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tako se je proti koncu marca proti covidu-19 cepil slovenski državni vrh. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
13. 5. 2021 | 15:27
13. 5. 2021 | 15:40
3:45
V začetku februarja je gospodarski minister Zdravko Počivalšek za Delo zatrjeval, da Zavod za blagovne rezerve ne bo kupoval igel in brizg za množično cepljenje proti novemu koronavirusu. Kot smo pisali, je v internih krogih v zvezi s to morebitno nabavo tedaj govoril, da »gre osel samo enkrat na led«. Da pomoči države pri nabavi igel in brizg ne potrebujejo, so nam tedaj na primer zagotovili tudi v UKC in koprskem zdravstvenem domu.

Ne glede na ministrova zatrjevanja se je zgodilo prav to – vlada je zavodu za blagovne rezerve naročila izpeljavo nabave – in to niti mesec dni od njegovih izjav, da pač ne bo tako.

Vlada je sklep o dodatnih nalogah zavoda za blagovne rezerve sprejela 31. marca, tik pred prvomajskimi prazniki, 26. aprila pa je bilo objavljeno javno naročilo za kar 12 milijonov brizg in 12 milijonov igel. Ponudbe so odprli v začetku tega tedna, rok za izpolnitev pogodbe izbranega ponudnika pa je mesec dni.



Zdravko Počivalšek se ni odzval na naše vprašanje, kaj se je spremenilo od njegove izjave, da zavod za blagovne rezerve tega nakupa ne bo izvedel.



Vladni urad za komuniciranje smo prosili za obrazložitev vladnega sklepa o nakupu in rebalansu dela zavoda za blagovne rezerve. Odgovor bomo objavili takoj, ko ga prejmemo.

Časopis Finance pa je medtem že analiziral štiri ponudnike, ki so se odzvali na javni razpis. Kot pišejo spletne Finance, dvome vzbujajo tudi pogoji na razpisu in pregled ponudnikov, saj je vse količine v kratkem roku očitno zmožno ponuditi samo eno podjetje, ustanovljeno šele pred dobrim letom in brez izkušenj z dobavami zdravstvenega materiala.

Še več, ko so s Financ družbi Alpine Trade pred nekaj dnevi poslali nekaj vprašanj in preverjali, kako se lahko na spletni strani hvalijo, da imajo kar 17 let izkušenj, 278 končanih projektov, več kot tisoč strank in 150 partnerjev po svetu, če je njihovo podjetje staro le dobro leto dni, so neverjetne številke s spletne strani podjetja čez noč izginile. Na pisna vprašanja jim niso odgovorili, po pisanju Financ pa se lastniki in direktor v preteklosti niso ravno proslavili. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine