Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janševe menjave v vrhu SDS

Na konstitutivni seji sveta SDS so potrdili podpredsednike stranke in predsednika stranke. Generalni sekretar pa je menda ostal brez polnega mandata.
Kot smo se naučili leta 2018, lahko na novo dobimo toliko volivcev, kolikor jih obiščemo, je v Bovcu svojim podpornikom dejal Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kot smo se naučili leta 2018, lahko na novo dobimo toliko volivcev, kolikor jih obiščemo, je v Bovcu svojim podpornikom dejal Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
26. 7. 2021 | 06:00
26. 7. 2021 | 12:00
2:30
Na konstitutivni seji sveta SDS, ki je sledila vnovični izvolitvi Janeza Janše za predsednika stranke prejšnji mesec, so na njegov predlog za podpredsednike izvolili državno sekretarko v njegovem kabinetu Jelko Godec, evropsko poslanko Romano Tomc in notranjega ministra Aleša Hojsa.

Na podpredsedniškem mestu, od koder naj bi posamezniki pomagali Janši tudi pri pripravah na volitve, ki bodo predvidoma prihodnje leto, pa ni več evropskega poslanca Milana Zvera, čeprav je v preteklosti veljal za ideologa stranke.

A še bolj kot z menjavo na podpredsedniškem položaju je Janša po besedah naših sogovornikov presenetil s tem, da bo dosedanji generalni sekretar Borut Dolanc še naprej le vršilec dolžnosti. Dolanc, ki naj bi pričakoval, da bo na svetu stranke spet dobil polni mandat, naj bi menda dvorano predčasno zapustil. Takšno potezo gre razumeti tudi kot nezaupnico njegovemu delu, predvsem na področju kadrovske politike, o čemer smo v Delu že pisali. Zato bo zanimivo spremljati naslednje koalicijske kadrovske poteze, še posebej v DUTB, kjer iščejo glavnega izvršnega direktorja. Delo na tem položaju od 21. aprila začasno, za šest mesecev, kot v. d. opravlja Robert Rožič, ki je menda blizu Dolanca. Na naša vprašanja se Dolanc včeraj ni odzval.

image_alt
Prerivanje za položaje, ki jih deli SDS


Trenutno prerivanje struj znotraj stranke so sogovorniki opisali kot tranzicijo generacij, pri čemer naj bi se z nekaterimi zadnjimi kadrovanji okrepili novi obrazi, ki jih bolj kot politika zanimajo interesi, povezani z gospodarstvom, česar pa stare struje niso bile pripravljene sprejeti. Javno to v SDS zanikajo in poročanje o strujah pripisujejo poskusom destabilizacije stranke, ki se že začenja pripravljati na »veliki finale«.

»Zdaj je na vas. Mi naslednje volitve lahko dobimo, če bo vsak dal vse od sebe in če ne bomo gledali drug drugega, kaj bo on naredil,« je Janša nagovoril svoje podpornike na tradicionalnem srečanju občinskih odborov SDS v Bovcu.
Predsednik sveta SDS je ostal Anže Logar, za podpredsednika pa je bil imenovan Rado Gladek.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine