Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janševa vlada ukinila financiranje STA

Na Ukomu odločitev utemeljujejo tudi s tem, da niso dobili odgovorov na vprašanja, ki se nanašajo na težave, s katerimi se srečujejo uredniki in novinarji STA.
V sporočilu za javnost, ki so ga po seji poslali medijem, so odločitev o umiku financiranja STA zamolčali. FOTO: Igor Modic/Delo
V sporočilu za javnost, ki so ga po seji poslali medijem, so odločitev o umiku financiranja STA zamolčali. FOTO: Igor Modic/Delo
A. I.
1. 12. 2020 | 13:38
1. 12. 2020 | 14:28
4:58
Vlada Janeza Janše je na včerajšnji dopisni seji potrdila odločitev Urada za komuniciranje (Ukom) in prenehala financirati Slovensko tiskovno agencijo (STA), izhaja iz sklepa, ki smo ga pridobili v uredništvu Dela. Vlada je po zakonu dolžna zagotoviti primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA. Po poročanju časnika Dnevnik je tiskovna agencija od Ukoma lani prejela slaba dva milijona evrov, skoraj enak znesek pa je dosegla s prodajo svojih storitev na domačem in tujem trgu.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je odvzem financiranja »upravičil« s tem, da mu direktor agencije Bojan Veselinovič ni poslal želene dokumentacije oziroma odgovoril na nekatera vprašanja. Kot so navedli v Ukomu, brez omenjenih odgovorov ne morejo ugotoviti, kaj pomeni primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe. Urbanija je na družbenem omrežju twitter zapisal, da je vse »urejeno v zakonu in direktor STA Veselinovič si ne more privoščiti poslovanja po domače«.

Prav tako je Urbanijo zmotilo, da je odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj ena od podpisnic nedavnega dopisa, ki so ga odgovorni uredniki največjih slovenskih medijev poslali v javnost in v katerem so se zavezali, da ne bodo klonili pod pritiski vlade oziroma spreminjali resnicoljubne in javnosti zavezane drže. Direktor Ukoma je zato želel odgovor na vprašanje, kdo, na kakšen način in kdaj je izvajal pritisk nad Štrukljevo ali novinarje Slovenske tiskovne agencije. Ker ga ni dobil, je smatral to za kršenje pogodbe.

image_alt
Pod pritiski ne bomo klonili


Zmotilo preveč črk v članku o Zlatku


Na Ukomu odločitev utemeljujejo tudi s tem, da niso dobili odgovorov na vprašanja, ki se nanašajo na težave, s katerimi se na STA očitno srečujejo uredniki in novinarji, med drugim jih je zanimalo tudi: koliko intervjujev s pevci iz sveta zabavne glasbe (kot je Zlatan Čordić - Zlatko) je agencija STA opravila v zadnjem letu, koliko intervjujev so naredili s tistimi, ki so izdali nov CD,  primerjava dolžine vseh teh intervjujev in tako dalje. Že pred časom jih je namreč zmotilo, da je STA več besed oziroma prostora namenil Zlatku kot pa takrat eni od novic, povezanih z Janezom Janšo. 

image_alt
STA: Ukom pred prenehanjem financiranja nelegalno zahteval podatke


»Z opustitvijo posredovanja želene dokumentacije izvajalec krši določbi drugega in četrtega odstavka 6. člena Pogodbe, ki določata, da mora izvajalec predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno, pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih (drugi odstavek), in da pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja v primeru, da izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje oziroma molči, ustavi plačevanje po tej pogodbi ali celo od pogodbe odstopi s pisno izjavo brez odpovednega roka, v tem primeru pa lahko tudi zahteva vrnitev že izplačanih sredstev po tej pogodbi s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev dalje,« so še zapisali v sklepu. V sporočilu za javnost, ki so ga po seji poslali medijem, so odločitev o umiku financiranja STA sicer zamolčali. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine