Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša končal Pahorjeve muke

Za je glasovalo 51 poslancev, 28 proti, 6 glasovnic pa je bilo neveljavnih.
Glasovanje za guvernerja je tajno in podpora Vasletu je bila do zadnjega trenutka negotova. FOTO: Voranc Vogel
Glasovanje za guvernerja je tajno in podpora Vasletu je bila do zadnjega trenutka negotova. FOTO: Voranc Vogel
19. 12. 2018 | 21:15
20. 12. 2018 | 08:57
1:53
Ljubljana – Imenovanje Boštjana Vasleta za guvernerja Banke Slovenije so s svojimi glasovi najverjetneje omogočili poslanci največje stranke SDS, ki so vse do zadnjega skrivali svoje stališče. V koalicijskih strankah SD, SMC, SAB in Desus so mu napovedali podporo, največja koalicijska stranka LMŠ pa ne. Tudi Levica mu nasprotuje.



Glasovanje za guvernerja je tajno in podpora Vasletu je bila do zadnjega trenutka negotova, čeprav je predsednik republike Borut Pahor, ki ga je predlagal v imenovanje, zatrjeval, da uživa »potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev«. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je povedal, da v času razprave nikoli ni bil v njihovem ožjem izboru in njihovih glasov predlog, ki ga je v poslal predsednik republike, ne bo dobil.

Da bi lahko SDS vendarle podprla Vasleta se je sicer ugibalo, nenazadnje je bil na mesto direktorja Umarja prvič imenovan decembra 2007, drugič pa jeseni 2012, torej v času vlad Janeza Janše. Predsednik republike je s svojim predlogom hitel, saj je Banka Slovenije brez guvernerja od konca aprila, ko je guvernersko mesto predčasno zapustil Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi viceguverner Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti dovolj podpore poslancev. Za Dolenca je glasovalo 30, proti pa je bilo 39 poslancev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine