Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša destabilizira, Šarec pa kritizira

Pogovori med nekaterimi nezadovoljnimi strankami koalicije in opozicijo potekajo. Beseda je tekla tudi že o morebitnem novem mandatarju.
Predsednik SDS Janez Janša velja za stratega in njegove besede na nacionalni televiziji po ocenah sogovornikov niso bile izrečene v prazno. FOTO: Blaž Samec/Delo
Predsednik SDS Janez Janša velja za stratega in njegove besede na nacionalni televiziji po ocenah sogovornikov niso bile izrečene v prazno. FOTO: Blaž Samec/Delo
14. 1. 2020 | 06:00
14. 1. 2020 | 08:51
7:55
 »On destabilizira. Če mu uspe, toliko bolje. Tako nekako verjetno razmišlja,« komentira predsednik vlade Marjan Šarec televizijski nastop prvaka SDS v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija. Vodja največje opozicijske stranke Janez Janša je namreč na nacionalni televiziji ocenil, da se bo v nekaj tednih pokazalo, ali je kdo dovolj ambiciozen, da sestavi novo vlado. Janša ocenjuje, da je vladna koalicija klinično mrtva.



Prvak SDS velja za stratega in vsekakor ni politik, ki bi govoril v prazno. To potrjuje tudi včerajšnja izjava prvaka NSi Mateja Tonina, ki je povedal, da pogovori z opozicijo in nezadovoljnimi strankami koalicije potekajo. Na naše vprašanje, kdo bi lahko vodil morebitno novo vlado, on sam, prvak SMC Zdravko Počivalšek – ta nam je včeraj dejal, da se sicer trudi za več sodelovanja v okviru obstoječe ekipe, da pa so pri tem prizadevanju vse bolj osamljeni – ali kdo tretji, pa Tonin ni odgovoril.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Sogovorniki se tudi strinjajo, da bo Karl Erjavec, če se bo v soboto obdržal na mestu predsednika Desusa, Marjanu Šarcu zagotovo izstavil račun za tiho podporo, ki jo je v minulih tednih dal Erjavčevi protikandidatki Aleksandri Pivec. Ta račun bi lahko bila morda tudi podpora morebitni desnosredinski koaliciji.


 

Zakaj bi sestavljali novo ekipo


Mogoče je sestaviti nekaj boljšega, je na nacionalni televiziji še dejal Janša, predvsem zato, da se prepreči škoda in morda ne zapravi vseh priložnosti, ki jih Slovenija še vedno ima. Če je kdo dovolj ambiciozen in bo poskusil sestaviti vlado, ki običajno v Sloveniji – taka poskusa smo že imeli dva –, traja kakšno leto, pa se bo pokazalo v prihodnjih tednih. V SDS dodatnih pojasnil Janševih napovedi nismo dobili. Eden od sogovornikov z vrha kolicijskih strank je komentiral, da prvak SDS verjetno res sestavlja alternativo in da bo ponudil tudi mandatarja, a da jim njegovega imena ni uspelo izvedeti. 

FOTO: arhiv Dela
FOTO: arhiv Dela


Aktualna koalicija očitno ne bo zmogla nobene pomembnejše reformne odločitve, mrtvi tek pa državi na dolgi rok nedvomno škodi. »Po novem ima SDS 26 poslancev, skupaj z NSi 33 in če k temu prištejemo še deset poslancev SMC, je to že 43 poslancev oziroma eden več, kot jih ima trenutna vladna koalicija. Za uspeh konstruktivne nezaupnice jim zadostuje bodisi podpora Desusa, eden od njihovih poslancev Robert Polnar je z opozicijo že glasoval, bodisi podpora SAB. Možnosti je torej kar nekaj in umirjeni nastop Janeza Janše na televiziji, za katero ne plačuje prispevka in tudi sicer o njej rad pove veliko slabega, je marsikdo razumel kot najavo morebitnih prihajajočih predčasnih volitev. A če bi bile volitve danes, se razmerje sil ne bi bistveno spremenilo in mrtvi tek bi se nadaljeval. Edina realna možnost zamenjave vlade se torej tudi v tem kontekstu zdi konstruktivna nezaupnica,« ocenjuje politični analitik Andraž Zorko. Če je imela Šarčeva koalicija 43 glasov in podporo Levice, so zdaj razmere drugačne. Dejansko razmerje med vladno koalicijo in opozicijo je 42 proti 43 v korist opozicije, še opozarja Zorko, saj preostalih treh poslancev SNS ni mogoče šteti ne v eno in ne v drugo skupino.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je včeraj prilil nekaj dodatnega olja na ogenj nezadovoljstva svojih koalicijskih partnerjev. Karlu Erjavcu je namreč prek STA napovedal temeljit pogovor »o stanju in razmerah na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski«. SD pa je sporočil, da bi sam v svojih vrstah nemudoma razrešil državnega uslužbenca, ki bi si privoščil takšne neprimerne izjave, kot je bil božični čivk državnega sekretarja na šolskem ministrstvu Jerneja Štromajerja.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


S slovensko politiko so očitno nezadovoljni tudi volivci. Kot smo pisali, jih kar 35 odstotkov, če bi bile volitve jutri, ne bi volilo oziroma ne vedo koga bi sploh obkrožili na volilnem lističu. V zadnjem mesecu se je delež neopredeljenih volivcev pomembno povečal. Podrobnejša analiza Mediane kaže, da so s politiko najbolj nezadovoljni tisti z osnovnošolsko in srednjo izobrazbo, glede na regionalno pripadnost po nezadovoljstvu močno izstopajo v Pomurju in na Koroškem. Za politike pa je izgubljen predvsem aktivni del populacije, saj je med neopredeljenimi največ tistih, ki so stari od 35 do 54 let.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine