Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janković: Nekaj oseb me že sedem let sistematično uničuje

Tožilka Blanka Žgajnar je po izreku oprostilne sodbe ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću v zadevi Gratel že napovedala pritožbo.
Ljubljanski župan je vse očitke zanikal. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ljubljanski župan je vse očitke zanikal. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
7. 3. 2019 | 08:43
7. 3. 2019 | 18:55
3:25
Okrožno sodišče v Ljubljani je ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi Gratel danes oprostilo obtožbe o prejemanju podkupnine. Sodnica Vladislava Lunder je ob izreku sodbe ocenila, da dokazni postopek ni potrdil očitkov iz obtožbe tožilstva, da bi zahteval podkupnino, temu pa tekom sojenja ni pritrdila tudi nobena od zaslišanih prič.

»Nobena od zaslišanih prič ni potrdila očitkov, da bi Janković pridobitev dovoljenja pogojeval z izplačilom odškodnine,« je dejala. Težave pri izvajanju del, v okviru katerih je Gratel za T2 gradil optično omrežje, so se, tako sodnica, začele že, precej preden je Janković prevzel vodenje ljubljanske občine. To po njenih besedah ne izhaja le iz zaslišanja prič, temveč tudi prebranih listinskih dokazov.
 

Tožilka Žgajnarjeva napovedala pritožbo


Tožilka Blanka Žgajnar je po izreku oprostilne sodbe že napovedala pritožbo. Sodba je, kot je ocenila, »niti ni presenetila, saj je že tekom glavne obravnave bilo moč oceniti, v katero smer sodnica vodi zadevo glede na postavljena vprašanja in na po uradni dolžnosti pogledane listine«.

Podrobnosti pritožbe danes še ni želela napovedovati. »Vztrajam pa pri očitku, uperjenem zoper obdolženega Zorana Jankovića,« je dodala tožilka, ki sicer proti ljubljanskemu županu vodi še več postopkov. »To danes je prvi postopek, ki se je danes še nepravnomočno končal. Je še nekaj postopkov, nekaj še v fazi preiskave, tako da bomo videli,« je sklenila.

Žgajnarjeva je sicer za Jankovića predlagala tri leta zaporne kazni in 50.000 evrov denarne kazni. Predlagala je tudi, da Mestna občina Ljubljana vrne 250.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Sodišče na prvi stopnji njenemu predlogu ni sledilo.
 

Janković: Sodišče je sledilo resnici


Janković je po izreku sodbe pred ljubljanskim okrožnim sodiščem ocenil, da se je danes pokazalo, da ga nekaj oseb že sedem let »sistematično uničuje oz. poskuša uničiti njega in njegove sodelavce«. Sodišče je pri presoji očitanih dejanj prejemanja podkupovanja po njegovih besedah sledilo resnici.

Janković verjame, da si tožilka Blanka Žgajnar želi njegove obsodbe. »Podatke, ki smo jih vsi videli, in dokumente, ki smo jih vsi prebrali, je prirejala po svoje. Če je to naloga tožilstva, ne vem, kako bomo lahko živeli v tej državi,« je dodal.

Ljubljanski župan meni, da ima »svoje hišne preiskovalce«, med katere je uvrstil tudi tožilko Žgajnarjevo, saj naj bi brez razloga napadali tudi njegove družinske člane, ker nimajo podlage, da bi obsodili njega. »Vem, da jih boli mojih pet zmag na županskih volitvah v prvem krogu s takimi odstotki, vendar naj raje kaj pokažejo.«

Presoje prvostopenjske sodbe na višjem sodišču se Janković ne boji. »Nje nič ne stane, ko opravlja svoje delo oz. nedelo. Konec koncev bremeni proračun,« pa je dejal o napovedani pritožbi tožilstva na oprostilno sodbo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine