Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janez Janša mora novinarki RTV plačati 6000 evrov

Zaradi zapisa o prostitutkah denar Mojci Šetinc Pašek, primer Eugenije Carl pa vrnjen na prvo stopnjo.
Janša način vročanja pošte izpodbija samo v primeru tožbe Eugenije Carl. FOTO: Brane Piano/Delo
Janša način vročanja pošte izpodbija samo v primeru tožbe Eugenije Carl. FOTO: Brane Piano/Delo
8. 1. 2019 | 13:20
8. 1. 2019 | 15:01
2:29
Ljubljana – Celjsko višje sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča v zadevi novinarke RTV Slovenija Mojce Šetinc Pašek proti opozicijskemu prvaku Janezu Janši. Preganjala ga je zaradi spodnjega zapisa na družbenem omrežju twitter:



Zdaj ji mora plačati 6000 evrov, kar je velenjsko okrajno sodišče sicer odločilo že oktobra 2016. Višje sodišče se je s prvostopenjskim tudi strinjalo, da je bil omenjeni tvit objektivno žaljiv in da izrazito izstopa iz okvira svobode govora, poroča MMC.

Pri Šetinc Paškovi je »povzročil poseg v sfero ustavno zagotovljene duševne celovitosti in osebnega dostojanstva in bil še toliko bolj intenziven zaradi velike medijske odzivnosti. S takšnim zapisom toženec tožnici odreka spoštovanje in ji jemlje ugled,« je zapisalo sodišče in še, da gre za »žaljive trditve, katerih edini namen je bil tožnico žaliti v širši javnosti«.
 

Premajhen nabiralnik


Čeprav je bil njegov zapis uperjen tudi proti novinarki Eugeniji Carl, s katero sta ga kazensko ovadili in odškodninsko tožili ter tudi zasebno tožili, je sodišče njeno zadevo vrnilo na prvo stopnjo.

Celjski višji sodniki so odločili, da mora zadeva romati nazaj na velenjsko prvostopenjsko sodišče, ki bo ponovno presodilo, ali je poštar Janši pravilno vročil sodni poziv. Medtem so pri vročanju sodne pošte v primeru Mojce Šetinc Pašek ugotovili, da njegove okoliščine niso pomembne, saj Janša načina vročitve ne izpodbija. 
 

V primeru ponovitve – zapor


»To je bila ne samo razžalitev, ampak tudi grožnja novinarki, ki delo opravlja pošteno in korektno,« je novembra ob izreku sodbe dejala Šetinc Paškova. Janša je bil takrat zaradi razžalitve obeh novinark obsojen na tri mesece pogojne zaporne kazni. Njegov odvetnik Franci Matoz je napovedal pritožbo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine