Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Iztok Purič: Po neuspešni županski kandidaturi, uspešen v državnem zboru

Poslanci na mesto ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo imenovali dr. Iztoka Puriča.
Od Iztoka Puriča predsednik vlade pričakuje, »da bo delo začelo teči in da bo črpanje evropskih sredstev takšno, kot mora biti.« FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Od Iztoka Puriča predsednik vlade pričakuje, »da bo delo začelo teči in da bo črpanje evropskih sredstev takšno, kot mora biti.« FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
19. 12. 2018 | 21:50
19. 12. 2018 | 21:55
3:22
»Uspešno črpanje evropskih sredstev mora biti prednostna naloga ministra, ne nazadnje gre za prioriteto vlade. Ne skrivam, da so moja pričakovanja od novega ministra velika,« je pred glasovanjem o Iztoku Puriču za kohezijskega ministra povedal predsednik vlade Marjan Šarec, ki si želi statistike »načrpanega obrniti«.

Konec lanskega leta je bila Slovenija namreč po deležu skupne porabe sredstev tekočega finančnega okvirja med zadnjimi petimi državami v EU in občutno zaostaja tudi glede na prejšnjo finančno perspektivo občutno. »Kot sem razbral iz kandidatove predstavitve pred matičnima odboroma, se zaveda, da mu nalog ne bo zmanjkalo, prav tako, da stavi na ekipno delo in da se ne hvali, dokler ni rezultatov,« je še izpostavil premier.

Poslanci so Puriča, ki se je na letošnjih lokalnih volitvah s podporo Stranke Alenke Bratušek, iz katere kvote prihaja, in Več za Kranj neuspešno potegoval za kranjskega župana, brez težav potrdili za ministra. Prejel je 45 glasov podpore, imenovanju pa je nasprotovalo 30 poslancev.



Suzana Lep Šimenko. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Suzana Lep Šimenko. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je Puriču očitala, da ni strokovnjak s področja evropskih sredstev. »O tem na predstavitvi pred odboroma ni prepričal,« je dejala in opozorila, da je bila njegova predstavitev skopa. Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je na očitek odgovorila, da Purič, ki prihaja iz njihove stranke, res ni strokovnjak za črpanje evropskih sredstev, je pa strokovnjak za menedžment kadrov in dr. znanosti s področja organizacijskih ved in prav to je to, kar se jim zdi zelo pomembno.

Zunajvladna partnerica Levica – tako kot to predvideva tudi parafirani protokol o sodelovanju – ministru ni nasprotovala, a ga tudi ni podprla. Očitala mu je pomanjkanje vizije.
 

S šefico stranke na Brdu


Nekdanji direktor javnega zavoda Brdo je na mestu kohezijskega ministra nadomestil Marka Bandellija, ki ga je odnesla neprimerna komunikacija. Za svoj največji poklicni uspeh upokojeni 64-letni Purič šteje vodenje Javnega gospodarskega zavoda Brdo v obdobju predsedovanja Slovenije svetu Evropske unije. Upokojeni doktor znanosti s področja organizacijskih ved je javni zavod vodil dvanajst let, preden ga je vlada zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju razrešila junija 2012. Alenka Bratušek je bila med 2006 in 2011 v upravnem odboru tega zavoda.

Na strankini listi se je letos neuspešno, tako kot na lokalnih volitvah, potegoval za poslansko mesto. V okraju Ljubljana Šiška je prejel 544 glasov oziroma 6,86 odstotka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine