Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nesreča skupaj zahtevala pet življenj

Hudo poškodovani sta dve osebi. Iskanje pogrešanih je zaključeno.
Gasilci niso našli preživelih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Gasilci niso našli preživelih. FOTO: Leon Vidic/Delo
A. Č., M. B., STA
12. 5. 2022 | 13:35
13. 5. 2022 | 08:14
4:50

V četrtek zvečer so se pojavile navedbe, da je po eksploziji v kočevskem Melaminu umrl še eden od hudo poškodovanih, tako da je nesreča skupaj zahtevala šest življenj, a so iz UKC Ljubljana v petek zjutraj sporočili, da sta poškodovanca včerajšnje nesreče v Kočevju, ki se zdravita pri njih, živa. Eden še vedno ni identificiran in je v zelo slabem stanju.

Življenje je izgubila le ena oseba, ki je bila zaposlena v Melaminu, preostale žrtve pa so bile iz skupine, ki je prišla v podjetje opravljat popravila in se je v napačnem času znašla na napačnem mestu, je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič. Med žrtvami je po njegovih besedah tudi voznik tovornega vozila.

Gasilci so se sicer prebili do vseh predelov požara, vendar preživelih niso našli. Iskanje pogrešanih je bilo popoldne zaključeno. Na lokaciji je ostalo le še 15 gasilcev, ki bodo pomagali drugim službam pri delu. Gasilci so s pomočjo vojske začeli dekontaminacijo Tomšičeve ulice, ko bo cesta očiščena, bodo lahko sprostili promet. Območje tovarne bo do nadaljnjega zaprto, je pojasnil vodja intervencije Leon Behin

Nesreča se je po prvih podatkih najbrž zgodila zaradi človeške napake zamenjave dveh surovin pri prečrpavanju več različnih surovin v posodo, je pojasnil Štefanič.

Okoljski vpliv nesreče je na občino minimalen, vprašanje pa je kako poskrbeti za ljudi, ki bodo ostali brez zaposlitve, saj Melamin dlje časa ne bo deloval, je pojasnil župan občine Kočevja Vladimir Prebilič. 

Izjavo si lahko ogledate v videu.

Poškodovana v UKC v smrtni nevarnosti

Vodja Urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Uroš Tominc in anesteziologinja Martina Gibina sta ob 14. uri pred urgenco UKC Ljubljana dala izjavo za medije o stanju poškodovanih.

Martina Gibina je uvodoma povedala, da so bili deset minut do devetih obveščeni o eksploziji. »Vzpostavili so komunikacijske poti, izvedeli so, da ima nekaj ljudi hude opekline. Organizirali so urgentno oskrbo za veliko poškodovancev naenkrat. Še vedno ni jasno, kaj se dogaja na terenu.«

Njuno izjavo si lahko ogledate v videu.

Okolica verjetno ni ogrožena

Toksikologinja Lucija Šarc je pojasnila, da je epiklorhidrin, nevarna snov, prisotna v požaru, močno eksploziven. »Na srečno nima hudih sistemskih učinkov, je pa močen iritant, dražeče deluje, lahko povzroča trajno poškodbo oči, nevaren je za dihalne poti,« je naštela.

Po njeni oceni koncentracije v zraku najverjetneje niso takšne, da bi lahko povzročile resne zdravstvene težave osebam, ki so bile v času nesreče v bližnji okolici. Malo verjetno je tudi, da bi se zaradi izpostavljenosti epiklorhidrinu težave pojavile naknadno.

Posnetek izjave iz Kočevja:

»Imamo nekaj dodatnih informacij, vendar še ne bistveno različnih. Predvsem je prva informacija pomembna, da je požar popolnoma omejen in pogašen. Službe nadzorujejo stanje, temperaturo delov, ki se morajo še ohladiti, da bomo lahko pristopili bliže k ponesrečencem. Za zdaj pogrešamo nekaj ljudi. Do njih še ne moremo in bomo dali končno informacijo po eni uri in pol, dveh urah, ko se bodo vse konstrukcije ohladile. Tako da bodo lahko brez nevarnosti dostopile službe, torej civilna zaščita in gasilci. Žal moramo računati, da so pogrešani verjetno preminuli, ker so bili pogoji takšni, da je v njih težko preživeti,« je v izjavi dejal direktor družbe Melamin Srečko Štefanič.

Kot je še povedal Štefanič, so bili odpeljani štirje ljudje, dva lažje in dva težje poškodovana. Ti so bili zaposleni v Melaminu in za zdaj se še čakajo informacije o težje poškodovanih. UKC Ljubljana je po tem, ko so dobili informacijo, da ni toliko poškodovanih – štiri je oskrbelo zdravstveno osebje kočevskega zdravstvenega doma –, znižal stopnjo pripravljenosti in se vrnil v normalno delovanje.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine