Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Italijanske prometne kazni kljub nenavadnim naslovom niso poskus goljufije

Na italijanskem veleposlaništvu so potrdili, da je potrebno plačilne naloge iz Italije, ki se lahko nanašajo na prekrške izpred leta ali dveh, jemati resno.
Če je bilo mogoče še nedavno kazni za prometne prekrške, storjene v Italiji, ignorirati, temu več ni tako. FOTO: Reuters
Če je bilo mogoče še nedavno kazni za prometne prekrške, storjene v Italiji, ignorirati, temu več ni tako. FOTO: Reuters
V. U.
10. 1. 2019 | 18:07
2:46
Na družbenih omrežjih in v slovenskih medijih se že nekaj časa pojavljajo dvomi, ali so plačilni nalogi iz Italije, ki so pristali v slovenskih poštnih nabiralnikih, poskus prevare. Ne, niso, so potrdili na italijanskem veleposlaništvu, potrebno jih je poravnati.

Sume prejemnikov je spodbudilo več elementov na nalogih. Napisani so bili v angleščini in lahko opremljeni z nenavadnimi spletnimi naslovi. Denimo s pmbologna@babyloweb.eu. A naslov z »babyem« ali čim drugim dejansko ustreza redarski službi oziroma policiji. V tem primeru v Bologni.
 

Med Italijo in Slovenijo je stekla izmenjava podatkov


Dvome je že pred časom razpršila objava na spletni strani italijanskega veleposlaništva v Ljubljani:

»Kazni za prometne prekrške, omenjene v navedenih prispevkih, in njim podobne, izdajajo mestna redarstva (v ital. polizia municipale) in krajevne policije pri občinah in drugih italijanskih lokalnih upravah, ki imajo sklenjene pogodbe z zunanjimi agencijami (outsourcing), pooblaščenimi za preverjanje podatkov o lastnikih vozil in vročanje kazni.

Agencije pridobivajo podatke o lastnikih vozil preko sistema elektronske izmenjave podatkov skladno z evropsko zakonodajo. Na plačilnih nalogih, ki jih prejemajo lastniki vozil v prekršku, so navedene spletne strani (najpogosteje se pojavljata babyloweb.eu in www.emo.nivi.it/emoit.nivi.it), do katerih lahko dostopate z vnosom zahtevanih podatkov ali uporabniških kod in preverite izdano kazen, vse podatke v zvezi z njo in plačilnim nalogom ter vidite radarski posnetek, če je bil narejen.«

Če je bilo mogoče še nedavno kazni za prometne prekrške, storjene v Italiji, ignorirati, temu več ni tako. Enako velja za kazni, ki jih dobijo italijanski državljani v Sloveniji.

Kot je poročal Radio Slovenija, je kazen, plačana v 30 dneh, za 30 odstotkov nižja, po 60 dnevih pa se podvoji. Neplačilo jo še zviša ali pripelje celo do zasega avtomobila. Kot je povedala konzulka v Trstu Tanja Mljač, lahko plačilo kazni izterjajo tudi preko Finančne uprave Republike Slovenije.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine