Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Interventne odločbe za odstrel medvedke ne bodo podaljšali

Od polnoči medvedke ne bodo več lovili, območje pa bodo člani Lovske družine Škofljica še naprej opazovali in nadzorovali.
FOTO: Ljubo Vukelič/delo
FOTO: Ljubo Vukelič/delo
Be. B., STA
30. 6. 2019 | 18:10
30. 6. 2019 | 21:18
3:25
Po tem ko je pred dobrim tednom dni v naselju Vrh nad Želimljami medvedka z mladičema napadla 80-letno žensko in jo poškodovala, se je, kot poroča Siol.net, iz petka na soboto medvedka vrnila v čebelnjak soseda napadene gospe. Čeprav se je medvedka po tedni dni vrnila, je lovci še niso našli, pojasnuje starešina LD Škofljica.

Mitja Spindler, sicer tudi član tričlanske intervencijske skupine Zavod za gozdove Slovenije, ki je pristojna za odstrel medvedke, je za Siol.net povedal: »V noči s petka na soboto je medved v čebelnjaku sosednje hiše od tiste, v kateri prebiva napadena gospa, razbil panj. Ocenjujemo, da je šlo za isto medvedko, saj je malo verjetno, da bi bil na območju še en medved ali celo medvedka«.



Že dan po napadu je posebna skupina po izdani interventni odločbi začela z iskanjem te medvedke, ki je predvidena za odstrel. Ustno odločbo za odstrel je izdalo kmetijsko ministrstvo s soglasjem Agencije RS za okolje, ki je pristojna za odstrele v izjemnih dogodkih, ko gre za poškodovane zveri ali pa za medvedko, ki je napadla človeka, je pojasnil.
 

Po izteku odločbe medvedko ščiti interventni zakon


Interventna odločba za odstrel medvedke z mladičema, ki je minuli konec tedna nad Želimljami napadla 80-letno žensko, se opolnoči izteče in je ne bodo podaljšali, ker v tem času ni bilo dodatnih konfliktnih situacij z ljudmi, je danes sklenila skupina za odstrel. Po izteku odločbe pa medvedko ščiti interventni zakon, ki je začel veljati v soboto, poroča STA.

Po besedah starešine Lovske družine Škofljica Mitje Spindlerja ni razloga, da bi podaljševali odločbo za odstrel medvedke, saj v tem času ni bilo dodatnih konfliktnih situacij, povezanih z ljudmi. Po njegovi oceni je čebelnjak v noči na soboto v neposredni bližini kraja, kjer je napadla žensko, razbila ista medvedka, kar pa ni dovolj, da bi interventno odločbo za odstrel podaljšali, saj se to dogaja tudi drugje. »Če bo prišlo do novih in pogostejših konfliktnih situacij v vaseh, ne v gozdni bližini vasi, ampak prav v vasi, bodo to odločbo obnovili,« je še dodal Spindler.

V soboto je začel veljati tudi interventni zakon, ki predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. Po zakonu medvedke ne smejo odstreliti, saj ima po oceni skupine za odstrel letošnje mladičke, lahko pa odstrelijo mladičke. Spindler je za STA povedal, da mladički ne predstavljajo nevarnosti in da ni razloga, da bi jih odstrelili po tem interventnem zakonu.
Od polnoči medvedke torej ne bodo več lovili, območje pa bodo člani Lovske družine Škofljica še naprej opazovali in nadzorovali.

Aktivisti, ki so poskušali s hrupom pregnati medvedko z naseljenega območja, so v soboto še bili na tem območju, je povedal Spindler. Po njegovih predvidevanjih pa se bodo od tam umaknili po današnji odločitvi, da odločbe za odstrel ne podaljšajo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine