Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Imajo posnetki iz vrtca, kjer so se znašali nad otroki, dokazno težo?

Posnetki v ljubljanskem vrtcu so bili narejeni brez dovoljenja, a sodna praksa v takšnih primerih presoja, kaj je huje. 
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto
4. 10. 2018 | 09:07
4. 10. 2018 | 18:27
1:34
Zvočno in slikovno snemanje je po slovenski zakonodaji prepovedano, če se jih javno objavi in za to ni soglasja oziroma če ni jasnega opozorila, da se izvaja tovrstni nadzor. Čeprav so bili posnetki, ki so razkrili nasilje vzgojiteljice v zasebnem vrtcu, narejeni brez dovoljenja, imajo v kazenskem postopku dokazno težo, nam je potrdilo več pravnih strokovnjakov.

V tem primeru sodna praksa zasleduje cilj, da tovrstni posnetki niso sami po sebi nezakoniti, saj se je zaradi njih lahko preprečilo hujše posledice. Teoretično bi se vzgojiteljica, ki je opozorila na zlorabe in staršem posredovala posnetke, tudi znašla v kazenskem postopku zaradi nezakonite slikovnega in zvočnega snemanja, vendar, tako sogovorniki, je za uspeh takšnega kazenskega postopka izredno malo verjetnosti.



Spomnimo, da so pred časom v javnosti na facebooku prav tako zaokrožili hudega mučenja moškega, ki se je tragično končalo, posnetki pa so imeli na sodišču dokazno vrednosti. Ob storilca sta bila na koncu zaradi umora namreč obsojena na dolgoletno zaporno kazen.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine