Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Stranski učinki CureVacovega cepiva izzveneli v 24 do 48 urah

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Pri podjetju CureVac nameravajo zadnjo fazo testiranja cepiva proti koronavirusu začeti pred koncem leta. FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Pri podjetju CureVac nameravajo zadnjo fazo testiranja cepiva proti koronavirusu začeti pred koncem leta. FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Be. B., P. M., Ka. M., STA
2. 11. 2020 | 07:03
3. 11. 2020 | 07:34
40:29


21.15 V Franciji se viša število dnevno potrjenih okužb

V Franciji so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 52.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. Umrlo je še 418 ljudi. Narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in na intenzivni negi, kažejo podatki francoskega ministrstva za zdravje.

19.40 Obrambno ministrstvo: preko šestdeset okuženih

V preteklem tednu so na novo potrdili okužbe z novim koronavirusom pri 66 zaposlenih na ministrstvu za obrambo skupaj z organi v sestavi, so z ministrstva sporočili na twitterju. 

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


19.10 Na Slovaškem pozitiven dober odstotek testiranih

Na Slovaškem so ta konec tedna na okužbo z novim koronavirusom z antigenskimi testi testirali dve tretjini od skupaj 5,4 milijona prebivalcev. Testirali so 3,6 milijona ljudi, od tega jih je bilo skoraj 38.400 oziroma 1,06 odstotka pozitivnih, piše tiskovna agencija AFP. Drugi krog testiranja načrtujejo naslednji konec tedna. Testiranje ni obvezno, vendar tistim, ki ne bodo imeli negativnega izvida, ko jih bo ustavila policija, grozi plačilo globe. Danes so v državi potrdili 1883 novih primerov.

17.30 Kraljevi par odpotoval na grad Windsdor

94-letna britanska kraljica Elizabeta II. in njen soprog princ Philip sta se vrnila na grad Windsor, kjer bosta preživela drugo obdobje karantene v Angliji. Novo štiritedensko zaprtje javnega življenja naj bi se v Angliji začelo v četrtek in bo trajalo do 2. decembra. Zaprli bodo gostilne, restavracije, telovadnice in nebistvene trgovine, odprte pa bodo ostale šole in fakultete, je v soboto napovedal britanski premier Boris Johnson.

image_alt
Princ William zamolčal okužbo s koronavirusom


16.10 Spodbudni vmesni podatki testiranja cepiva podjetja CureVac

Cepivo proti covidu-19, ki ga razvija nemško biotehnološko podjetje CureVac, je pri ljudeh, ki so jih poizkusno cepili v prvi fazi testiranja, sprožilo imunski odziv. Razvili so približno toliko protiteles proti novemu koronavirusu kot tisti, ki so hudo zboleli za covidom-19, so sporočili iz podjetja. Dodali so, da so se stranski učinki, kot so utrujenost, glavobol, bolečina v mišicah in (v manjšem obsegu) vročina, večinoma pojavili po drugem od dveh odmerkov cepiva. Stranski učinki so običajno izginili med 24 in 48 urami po cepljenju, izvršni direktor podjetja Franz-Werner Haas pa je vmesne podatke opisal kot zelo spodbudne. V okviru prve faze testiranja cepiva so v Nemčiji in Belgiji poizkusno cepili več kot 250 zdravih posameznikov, tretjo oziroma zadnjo fazo testiranja, v kateri bo sodelovalo okoli 30.000 prostovoljcev, pa nameravajo začeti pred koncem leta. 

16.05 Premistili bodo okužene stanovalce Doma za starejše občane Ilirska Bistrica 

Zaradi okužbe 16 oskrbovancev doma za starejše v Ilirski Bistrici so v bližnjem kulturnem domu začeli vzpostavljati rdečo cono, v katero bodo danes premestili okužene starostnike. Z okužbami se srečujejo tudi v Domu na Krasu v Dutovljah in domu starejših Talita Kum v Postojni.

15.20 V Domu starejših Grosuplje 34 okuženih stanovalcev

Medtem ko se v večini ljubljanskih domov starejših za zdaj uspešno borijo proti covidu-19, ostaja žarišče okužb s koronavirusom Dom starejših občanov Grosuplje. Tam se je število okuženih v enem tednu skoraj podvojilo, in sicer s 25 na 47. Okužbo so trenutno potrdili pri 34 stanovalcih in 13 zaposlenih, v poteku so še testiranja pri stanovalcih. Dve okuženi osebi sta v bolnišnici. Dom je do nadaljnjega zaprt za obiske, izhode stanovalcev in nove sprejeme. 

image_alt
Izčrpanemu osebju prihajajo na pomoč iz drugih domov za ostarele


V Domu starejših občanov Fužine je s koronavirusom trenutno okuženih osem stanovalcev in ena zaposlena, umrl pa je en stanovalec s covidom-19, je danes za STA sporočila direktorica doma Bojanka Genorio.

14.50 V škofjeloškem centru se stanje umirja

V Splošni bolnišnici Jesenice se še naprej spopadajo z velikim številom okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi. Tam se trenutno zdravi 39 bolnikov s covidom-19, med njimi sta tudi dva otroka in ena porodnica. Oddelek za covid-19 širijo, saj so potrebe vse večje, jutri bi lahko imeli 18 novih postelj za bolnike s covidom-19. 

V Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka je trenutno okuženih 26 zaposlenih, prvi okuženi pa se vračajo v delovni proces. V rdeči coni v telovadnici bližnje osnovne šole je nastanjenih 25 stanovalcev, ena okužena stanovalka je v bolnišnici. Število stanovalcev v rdeči coni škofjeloškega centra je v dveh tednih s prvotnih 33, ki so se jim nato pridruževali še novi, upadlo.

Relativno stabilno je stanje tudi v Domu upokojencev Kranj, kjer imajo 24 okuženih stanovalcev. V celotnem mesecu od izbruha okužb v domu jih je od 33 okuženih umrlo sedem, od tega trije v bolnišnici in štirje v domu. Kljub trendu umirjanja širjenja okužb v kranjskem domu nadaljujejo z urejanjem bližnjega objekta, v katerem je v prihodnje načrtovan dnevni center za starejše, da bi lahko vanj po potrebi preselili rdečo cono.

Med zadnjimi gorenjskimi domovi za starejše, kjer so se soočili z izbruhom novega koronavirusa, je Dom dr. Janka Benedika Radovljica, kjer je 33 okuženih stanovalcev. V rdeči coni doma imajo prostora za 35 stanovalcev. Če bodo to število presegli, bodo v sodelovanju z občino rdečo cono vzpostavili v telovadnici Osnovne šole Antona Janše Radovljica.

14.40 Vse več dela na črno med kozmetiki in frizerji

Sekcija frizerjev in sekcija kozmetikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ponovno opozarjata na razmah dela na črno zaradi zaprtja kozmetičnih in frizerskih salonov. Vlado pozivata k uvrstitvi med izjeme v vladnem odloku in k čimprejšnjemu odprtju obeh dejavnosti, sporočajo z OZS.

Kozmetične in frizerske storitve se sedaj odvijajo v zasebnih prostorih, brez nadzora nad izvajanjem zaščitnih ukrepov, zato je verjetnost okužbe s koronavirusom še večja, svarijo in zagotavljajo, da bi lahko kozmetične in frizerske storitve opravljali v salonih legalno, kot priporoča NIJZ, pri čemer bi zagotovili popolno zaščito tako za stranke kot zaposlene. V frizerskih, kozmetičnih in pedikerskih salonih so že pred zadnjim zaprtjem veljali veliko strožji ukrepi kot v sosednjih državah in državah EU, še poudarja OZS, a v omenjenih državah lahko kljub slabi oziroma podobni epidemiološki sliki frizerski, kozmetični, pedikerski in podobni saloni za nego še naprej obratujejo. Z dovoljenjem za izvajanje preventivnih in negovalnih storitev v kozmetičnih, pedikerskih salonih ter drugih salonih za nego telesa bi razbremenili tudi zdravstveni sistem, so prepričani.

Je pa OZS kritična, ker estetski centri nemoteno opravljajo storitve, kot so denimo tretmaji z botoksom, pa tudi povsem identične storitve, kot se izvajajo v kozmetičnih salonih. Zato sekcija kozmetikov pri OZS meni, da bi tudi kozmetiki lahko nadaljevali z opravljanjem storitev.

Na OZS svarijo, da nadzora nad prenosi okužbe v zasebnih prostorih pri opravljanju lepotilne dejavnosti ni mogoče nadzirati. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na OZS svarijo, da nadzora nad prenosi okužbe v zasebnih prostorih pri opravljanju lepotilne dejavnosti ni mogoče nadzirati. FOTO: Voranc Vogel/Delo


14.30 Murskosoboška bolnišnica: že 110 okuženih pacientov

V Splošni bolnišnici Murska Sobota imajo danes že 110 bolnikov s covidom-19, od teh jih je 13 na oddelku za intenzivno zdravljenje. V Domu starejših Rakičan, vključno z enoto za starejše v Murski Soboti, ni novih okužb, tudi v Domu Kuzma ne, kjer se stanovalci vračajo v t. i. belo cono, saj so bili doslej vsi v sivi ali rdeči. V Domu Kuzma so imeli skupaj 69 okuženih, od tega 50 stanovalcev in 19 zaposlenih. Karantena za prve stanovalce in zaposlene, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, je namreč potekla. Pozitivnih je še 12 zaposlenih in 30 stanovalcev, ena stanovalka, stara 95 let, ki je imela tudi druge bolezni, je v soboto umrla. V domu je zdaj 55 zdravih stanovalcev in 26 zdravih zaposlenih, ki jim pomagajo zunanji zdravstveni delavci. Podjetja in podjetniki, ki so pomurski bolnišnici letos že podarili za 163.000 evrov, še naprej pomagajo s hrano, vodo in 80-odstotnim alkoholom.

14.20 Izredne zdravstvene razmere na Portugalskem

Na Portugalskem je danes nacionalni dan žalovanja za 2544 smrtnimi žrtvami covida-19. Ukrepe pa bodo do srede še zaostrili, saj je premier Antonio Costa predsedniku države Marcelu Rebelu de Sousi predlagal razglasitev zdravstvenih izrednih razmer, ki bi omogočile strožje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.
 
Nove omejitve bodo zajele dobrih sedem milijonov ljudi. Portugalski premier je že v soboto napovedal, da bodo v sredo v večjem delu države za najmanj dva tedna znova zaostrili ukrepe in delno zaprli državo. Ljudje bodo lahko domove zapustili le, če bodo odšli na delo, k zdravniku ali za pomoč družinskim članov. Dovoljeni bodo tudi kratki sprehodi. Šole bodo ostale odprte, prav tako restavracije, ki pa jih bo treba zapreti ob 22.30 uri; v njih bo dovoljeno le omejeno število gostov. Trgovine se bodo morale zapreti do 22. ure, podjetja z več kot 50 zaposlenimi pa uvesti deljen delovni čas.

Na Portugalskem so pretekli teden sicer prvič zabeležili več kot 4000 novih primerov koronavirusa v enem dnevu.

14.15 Priložnost za nakup lokalno pridelane hrane

Ministrstvo za kmetijstvo poziva potrošnike, da se v času epidemije novega koronavirusa odločijo za nakup lokalno pridelane hrane na bližnjih kmetijah. Seznami kmetov, ki omogočajo nakup, so objavljeni na spletni strani ministrstva
 
Zaradi izogibanja zaprtim prostorom in zmanjšanja stikov se je, kot ugotavljajo, povečal tudi nakup prek spletnih strani, kjer je mogoče kupiti lokalne kmetijske pridelke in živila. Tudi ti podatki so dosegljivi na spletni strani ministrstva Naša super hrana in na portalu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Kupujmo domače.
 
»Slovenski potrošnik se mora zavedati pomembne vloge kmeta, ki je steber podeželja in skrbi, da je to urejeno ter zagotavlja odlično ponudbo pridelkov in drugih proizvodov. Zato je sedaj dobra priložnost za spoznavanje sezonske ponudbe lokalnih kmetijskih ponudnikov,« so zapisali na kmetijskem ministrstvu in opozorili, da je treba pri nakupu na kmetijah upoštevati predpise glede gibanja med občinami ter ukrepe za primerno zaščito za preprečevanje širjenja okužbe. Kjer je le mogoče, naj se dogovorijo za dostavo na dom, pri plačilu pa v čim večji meri uporabljati kartične in spletne transakcije. Na kmetije naj kupci prihajajo posamično in če je le mogoče, po predhodnem naročilu ter s svojo embalažo.

12.25 Italija bo v boju proti koronavirusu podaljšala policijsko uro

Italijanska vlada bo spričo hitrega širjenja novega koronavirusa podaljšala t. i. policijsko uro z omejitvijo gibanja izven stanovanj na od 21. do 5. ure, napovedujejo italijanski mediji ob sklicevanju na vire v vladi. Doslej je bila ta prepoved v veljavi od 24. do 5. ure. Italijanski ministri sicer zdaj o novih ukrepih v boju proti širjenju novega koronavirusa razpravljajo s predstavniki 20 italijanskih dežel. Po poročanju medijev naj bi v posameznih žariščih, kot je na primer Milano, znova uvedli popolno zaporo javnega življenja. Razpravljajo sicer še, ali bi ustavili tudi šolanje otrok v šolah ali bi znova uvedli šolanje na daljavo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Več naj bi še danes sporočil italijanski premier Giuseppe Conte

FOTO: Yara Nardi/Reuters
FOTO: Yara Nardi/Reuters


12.20 Na Koroškem okužbe potrdili v vseh večjih domovih za starejše

Na Koroškem so okužbe z novim koronavirusom potrdili že v vseh štirih večjih domovih za starejše. Nazadnje je virus prejšnji vdrl v Dom Hmelina v Radljah, kjer je trenutno okuženih 33 stanovalcev in 14 zaposlenih. Najmanj težav imajo v Domu starejših na Fari na Prevaljah, znova pa so okužbe potrdili med zaposlenimi v CUDV Črna.

V Domu Hmelina v Radljah ob Dravi so prvo okužbo pri zaposleni potrdili sredi prejšnjega tedna, nadaljnje testiranje pa je doslej pokazalo, da je okuženih 33 od 152 stanovalcev in 14 od 95 zaposlenih, pri čemer nekaj rezultatov testov še pričakujejo, je za STA povedala direktorica doma Silva Duler. Od okuženih stanovalcev radeljskega doma so jih 29 začasno prepeljali v prostore Term Topolšica, štirje pa so na zdravljenju v bolnišnici. V prostorih doma v Radljah skušajo prav danes skupaj z regijsko koordinatorko vzpostaviti primerni sivo in rdečo cono.

12.14  V UKC Maribor število hospitaliziranih naraslo na 120, 26 v intenzivni negi

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se te dni še vedno povečuje, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin. Številka se je v zadnjih dveh dneh povečala za petino, tako da je pri njih zdaj 120 bolnikov, 26 pa jih potrebuje intenzivno terapijo. Vogrin pravi, da bo število dodatnih hospitalizacij pri njih v naslednjih dneh še naraščalo, zato so zdaj prešli že v četrto fazo svojega pandemskega načrta, v kateri so odprli dodatne zmogljivosti za intenzivne postelje. V naslednjih dneh načrtujejo zapolnitev dodatnih 16 tovrstnih postelj, od danes dalje pa bodo bolnike s covidom-19 nameščali tudi na dislociranem pljučnem oddelku na Pohorju, kjer je na voljo še 50 postelj.

12.08 Na Madžarskem v zadnjih 24 urah umrlo 70 bolnikov s covidom-19

Na Madžarskem je v zadnjih 24 urah umrlo 70 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so še 3581 novih okužb s covidom-19, podatke z vladne spletne strani koronavirus.gov.hu povzema madžarska tiskovna agencija MTI. Doslej so na Madžarskem zabeležili več kot 82.700 okužb z novim koronavirusom, za posledicami okužbe je umrlo 1889 ljudi. Trenutno je v državi z nekaj manj kot desetimi milijoni prebivalcev več kot 60.000 aktivnih primerov okužbe.

V madžarskih bolnišnicah se trenutno zdravi skoraj 4500 obolelih s covidom-19, med njimi jih je 313 na ventilatorjih. V državi so za novi koronavirus testirali skupno skoraj 1,1 milijona prebivalcev. Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana v nasprotju s številnimi drugimi evropskimi državami doslej še ni uvedla omejitev glede množičnega zbiranja, prav tako so odprte trgovine in šole.

12.05 Vedno več okužb v domovih za starejše na Severnoprimorskem

Na Severnem Primorskem se število okužb z novim koronavirusom hitro širi tudi po domovih za starejše. Najhuje je trenutno v enoti doma upokojencev Podbrdo v Petrovem Brdu, kjer je okuženih 86 od 93 stanovalcev, varovancev s posebnimi potrebami, in deset zaposlenih. Okužbe pa so v zadnjih dneh potrdili tudi v domu v Renčah in Novi Gorici. Na Petrovem Brdu deluje posebna enota Doma upokojencev Podbrdo, kjer varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami, in ne le starostnikom. Zato je tam položaj še zahtevnejši, saj je vzdrževanje zahtevanih varnostnih razmer skoraj nemogoče.

Vodstvo doma je v stalnem stiku s tolminskim zdravstvenim domom, tolminsko občino in tamkajšnjim štabom civilne zaščite. Tolminska občina se po besedah Tanje Volarič Karlo iz Občine Tolmin trudi zagotoviti dovolj veliko število prostovoljcev za izvajanje dela v domu na Petrovem Brdu. Okužbe se širijo tudi na Goriškem. Konec prejšnjega tedna so v Medic hotelu v Renčah zabeležili okužbo pri desetih stanovalcih in osmih zaposlenih, je za STA povedal direktor Dean Trojer Smrekar. Pri vseh ostalih oskrbovancih, skupno jih je v domu 75, in zaposlenih bodo danes opravili testiranje, da bi odkrili tudi morebitne nove okužbe.

11.16 Avstrijski zdravstveni minister opozarja na preobremenjenost bolnišnic

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je danes opozoril, da je stanje v državi zaradi novega koronavirusa že alarmantno in da se bolnišnice že soočajo s preobremenjenostjo. Če se bo sedanji trend nadaljeval, bo v drugo polovici novembra stanje že kritično, je opozoril minister po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

V samo tednu dni se je število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah povečalo za 62 odstotkov, na intenzivni negi pa kar za 78 odstotkov, je na novinarski konferenci na Dunaju še opozoril minister in pozval k striktnemu upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. S torkom bodo sicer v državi začeli veljati novi ukrepi. Med drugim bodo zaprli gostinske obrate in praktično vse kulturne in druge javne ustanove. Začela bo veljati tudi prepoved gibanja izven stanovanja med 20. in 6. uro, razen ob upravičenih izjemah.

11.08 Machu Picchu po osmih mesecih znova odprt za turiste

Znamenite ruševine inkovske trdnjave Machu Picchu v Andih, ki je bila od marca zaprta zaradi pandemije covida-19, so v nedeljo slovesno znova odprli za turiste. Zaradi strožjih higienskih ukrepov si sicer eno glavnih znamenitosti v Peruju lahko poslej ogleda le 675 obiskovalcev na dan, kar je le 30 odstotkov dovoljenega števila pred pandemijo. Na slovesnosti, ki je potekala ob rahlem dežju in večbarvnih lučeh, so se z inkovskim obredom zahvalili bogovom za odprtje znamenitosti, ki jo je Unesco leta 1983 razglasil za svetovno dediščino.

Prvi vlak z obiskovalci je v kraj Machu Pichu pueblo, ki je najbližji starodavnemu inkovskemu mestu, prispel v nedeljo dopoldne, prve turiste pa v Machu Picchuju pričakujejo danes. Čeprav se v Peruju razmere v zvezi s pandemijo umirjajo, je ob obisku Machu Picchuja treba upoštevati osnovne higienske ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni, med drugim tudi ustrezno medsebojno razdaljo.

Prvi vlak z obiskovalci je v kraj Machu Pichu pueblo, ki je najbližji starodavnemu inkovskemu mestu, prispel v nedeljo dopoldne, prve turiste pa v Machu Picchuju pričakujejo danes. FOTO: Ernesto Benavides/AFP
Prvi vlak z obiskovalci je v kraj Machu Pichu pueblo, ki je najbližji starodavnemu inkovskemu mestu, prispel v nedeljo dopoldne, prve turiste pa v Machu Picchuju pričakujejo danes. FOTO: Ernesto Benavides/AFP


10.40 NIJZ s šestmilijonskim projektom v obvladovanje širjenja covid-19

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je potrdila evropsko financiranje ukrepov za obvladovanje širitve covida-19 s poudarkom na ranljivih skupinah. Sredstva bo v celoti prispeval Evropski socialni sklad, skupna višina sredstev pa znaša šest milijonov evrov. Projekt bo izvajal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

10. 35 Na Hrvaškem umrlo kar 32 obolelih s covidom-19

Epidemija covida-19 je na Hrvaškem v zadnjih 24 urah zahtevala še 32 življenj, poroča portal Index, ki se sklicuje na informacije tamkajšnje Civilne zaščite. To je največ v enem dnevu od izbruha epidemije na Hrvaškem spomladi letos. Sicer so zabeležili 1165 novih okužb. Hospitaliziranih je 1127 ljudi. Na respiratorjih jih je 94.

Današnje število na novo okuženih je občutno nižje kot v preteklih dneh, kar je tudi pričakovano, saj so v zadnjih 24 urah opravili približno polovico manj testov kot ob delovnikih. Najvišje dnevno število na novo okuženih so zabeležili minuli četrtek, ko so potrdili 2776 novih okužb. Več kot 2000 na novo okuženih so potem imeli vsak dan do konca minulega tedna.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah največ na novo okuženih v Zagrebu, kjer so potrdili 922 novih primerov. V primorsko-goranski županiji je bilo 33 novih okužb, v istrski županiji pa sedem.
Na Hrvaškem je trenutno 14.734 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 1127 bolnikov s covidom-19. Na ventilatorjih je 94 bolnikov, še navaja nacionalni štab civilne zaščite

FOTO: Thomas Kienzle/AFP
FOTO: Thomas Kienzle/AFP


10.23 V nedeljo 557 novih okužb, umrlo je 25 bolnikov s covidom-19

Ob 2244 testiranjih so včeraj odkrili 557 novih okužb, hospitaliziranih je 868 oseb, od tega jih je na intenzivni negi 135. Umrlo je 25 bolnikov s covidom-19, je vlada sporočila na svojem twitter profilu.



10.10 Knjižnice delujejo s prilagoditvami na epidemiološko situacijo

Knjižnice po vsej Sloveniji od danes ponovno izvajajo izposojo, a kot je za STA pojasnila predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, bodo način delovanja prilagajale epidemiološkemu stanju v posameznem kraju. Kjer je okuženih manj, naj bi bile knjižnice odprte normalno, kjer je okuženih več, pa naj bi potekal brezstični prevzem. To pomeni, da uporabniki gradivo rezervirajo preko spleta ali telefona, v knjižnici jim ga nato izposodijo in pripravijo za prevzem preko dogovorjenega mesta. Brezstična izposoja knjig je mogoča tudi preko poštne dostave, v knjižnicah pa uporabnike vabijo še k uporabi e-virov in e-knjig.​

Preden se uporabniki podajo v knjižnico, naj zato preverijo obratovalni čas oz. način dela svoje knjižnice. Možno je tudi, da bo v prihodnjih dneh prišlo še do kakšne spremembe v načinu dela knjižnic, saj je odlok začel veljati v petek, za nami pa je ravno praznični vikend.  

9.50 Letošnji veseli december v Evropi brez božičnih sejmov

Letošnji praznični december bo zaradi pandemije zelo okrnjen. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa Evropa omejuje praznovanja, mesta pa odpovedujejo tradicionalne božične sejme. Dunajčani so eni od redkih, ki se zaenkrat lahko veselijo prazničnega sejma in že tradicionalnega velikega drsališča pred mestno hišo. Letošnji december po Evropi ne bodo zaznamovale množice ljudi, ki bi si ogledovali prižiganja lučk, se drenjali pred hišicami s kuhanim vinom ali v zadnjem trenutku nakupovali božična darila.

Tako so odpovedali enega najstarejših božičnih sejmov v Nürnbergu. Tudi sejmov v Erfurtu in Frankfurtu ne bo.
Odpovedali so najbolj znan božični sejem v Franciji - v Strasbourgu. Iz Prage sporočajo, da bodo letos praznično vzdušje ustvarjali le z 19 metrov visokim božičnim drevesom v središču starega mesta. Sejem, ki ga letno obišče tudi 700.000 ljudi, pa so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odpovedali. Medtem ko so v Avstriji že odpovedali znameniti sejem v Salzburgu, pa na Dunaju tečejo še zadnje priprave za odprtje božičnega sejma 13. novembra. Sejem bo, a v prilagojeni pandemični obliki. Silvestrovanje na prostem odpade.

Tudi papež Frančišek bo letos enega največjih krščanskih praznikov obeležil drugače. Odpovedal je že osebna srečanja z verniki na tradicionalnih adventnih in božičnih mašah. V Vatikanu so sicer zagotovili, da bodo lahko verniki spremljali dogodke preko spleta. Tako kot vsako leto pa bodo kljub pandemiji v Vatikanu postavili jaslice in božično drevo, ki ga bo letos podarila Slovenija. Na Trgu svetega Petra bo od 11. decembra tako na ogled 28 metrov visoka smreka iz kočevskih gozdov.

image_alt
Drugi val povečal razlike med podjetji


9.45 Neuradno: v nedeljo 557 okužb
 
Po poročanju TV Slovenija, ki se sklicuje na neuradne podatke, je bilo v nedeljo potrjenih 557 okužb z novim koronavirusom. Koliko testov smo opravili, še ni znano. Bolnišnice vzpostavljajo dodatne namestitve za bolnike s covidom-19. Do petka, ko naj bi po napovedih Instituta Jožefa Stefana število hospitaliziranih doseglo vrh, naj bi bilo v bolnišnicah približno 960 obolelih. Število bolnikov na intenzivnih oddelkih naj bi ob upoštevanju ukrepov vrh doseglo v slabih dveh tednih; okrog 14. novembra naj bi bilo na intenzivni negi blizu 245 bolnikov.
 
V številnih domovih za starejše imajo težave zaradi veliko okuženih med oskrbovanci in zaposlenimi. V Domu starejših občanov Ilirska Bistrica bodo tako začeli postavljati zunanjo rdečo cono v Domu na Vidmu in preseljevati okužene stanovalce. Vsi okuženi se počutijo dobro, trenutno nima nihče hujših zdravstvenih težav.
 
Ukrepi o zaprtju trgovin z nenujnim blagom ostajajo, prav tako omejitve zbiranja več kot šest ljudi in prepoved prehajanja med občinami. Osnovnošolci ta teden ostajajo na počitnicah, srednješolci imajo pouk na daljavo.

9.28  Easyjet lete z Brnika zamaknil v prihodnje leto

Nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet letos ne bo letel z ljubljanskega letališča. Potem ko naj bi skladno z nedavno uveljavljenim zimskim voznim redom na londonski Gatwick znova začel leteti decembra, je zdaj začetek letov z Brnika na to destinacijo prestavil na 1. januar 2021, poroča portal Ex-Yu Aviation. Easyjet bi se z leti na Gatwick po novembrski prekinitvi sicer moral vrniti decembra z dvema letoma tedensko, kasneje pa naj bi ponudil štiri lete na teden. Toda vse bolj zaostrene epidemiološke razmere terjajo visok davek in družba je zato zdaj nekoliko zamaknila načrte.

Easyjet bi se z leti na Gatwick po novembrski prekinitvi sicer moral vrniti decembra z dvema letoma tedensko, kasneje pa naj bi ponudil štiri lete na teden. FOTO: John Macdougall/AFP
Easyjet bi se z leti na Gatwick po novembrski prekinitvi sicer moral vrniti decembra z dvema letoma tedensko, kasneje pa naj bi ponudil štiri lete na teden. FOTO: John Macdougall/AFP


Da med 7. novembrom in 16. decembrom začasno ukinja lete v Slovenijo, je v nedeljo sporočil tudi francoski prevoznik Air France. Ta teden bodo sicer leteli po načrtih, da se lahko potniki vrnejo; zadnja leta v Slovenijo bosta danes in v četrtek.
V zimski sezoni sicer nemški letalski prevoznik Lufthansa z Brnika v Frankfurt leti dvakrat dnevno, zjutraj in zgodaj popoldne. V Istanbul lahko potniki s Turkish Airlines v prvem delu zimske sezone letijo trikrat tedensko, od januarja naprej pa načrtujejo dodatne lete, če bodo to razmere dovoljevale.

Air Serbia v Beograd ponuja štiri lete tedensko, z novembrom je bil ob uveljavitvi zimskega voznega leta predviden prehod na dnevno letenje. V Podgorico bo Montenegro Airlines od konca novembra ponujal štiri lete tedensko. Z decembrom naj bi se vrnil še LOT Polish Airlines s štirimi leti na teden v Varšavo. Nizozemski nizkocenovni prevoznik Transavia je medtem prejšnji teden prestavil datum vrnitve na brniško s sredine decembra na februar prihodnje leto.

9.25 Dostava hrane na dom zaradi covida-19 in hladnega vremena cveti

V dveh največjih ponudnikih dostave hrane na dom, slovenski Ehrani in finskem Woltu, v teh dneh opažajo velik porast naročil. K temu so močno prispevali novi omejevalni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, pa tudi hladno in mokro jesensko vreme. Slovenski ponudnik dostave na dom Ehrana, ki deluje od leta 2011, trenutno združuje več kot 400 restavracij po vsej Sloveniji. 150 od teh se jim je pridružilo v času epidemije, vsak dan pa dodajajo nove restavracije, so pojasnili. »V prvem valu se je več restavracij odločilo začasno zapreti svoja vrata, medtem ko sedaj večina restavracij vztraja in poskuša z dostavo,« opažajo pri Ehrani.

Tudi v ponudniku dostave Wolt opažajo ogromno zanimanje za priključitev svoji platformi. »Vse več prejemamo povpraševanj tudi s področja različnih trgovin,« so povedali. V Ljubljani in Mariboru so v zadnjih dveh tednih dodali 70 novih restavracij, v času prvega vala pa 60.

9.35 Zdravniki družinske medicine želijo ostati dostopni

Kljub krizi zaradi koronvirusa se trudimo za ohranitev čim večje dostopnosti in javnega zdravstva, prav tako se zavedamo stisk, s katerimi se soočajo bolniki, ki težje pridejo do zdravnika, pišejo v javnem pismu zdravniki družinske medicine.
 
V času krize se je njihovo delo bistveno spremenilo, sporočajo. Tako osnovno zdravstvo kot družinska medicina sta bila že pred krizo na robu zmogljivosti, zdaj pa se je nanje »zgrnila množica novih zahtev«, med katerimi nekaterih kljub trudu objektivno ne morejo rešiti.
 
Paciente, ki znajo delati z računalniki, pozivajo, se usmerijo na telemedicinske storitve, telefonske linije pa prihranijo za najranljivejše.
 
Avtorji pisma s prvopodpisanim dekanom ljubljanske medicinske fakultete Igorjem Švabom v imenu družinskih zdravnikov razumejo tudi težave, s katerimi se soočajo bolniki s kroničnimi ali akutnimi boleznimi. Zato tudi prihaja do kritike njihovega dela, do izbruhov jeze in nezadovoljstva, zaradi česar je toliko bolj pomembno, da bolniki racionalno koristijo njihove storitve. »Naši viri so omejeni in naši timi marsikje delujejo v okrnjeni obliki,« še sporočajo in izrekajo podporo vsem družinskim zdravnikom, ki se na »terenu« trudijo za čim boljšo obravnavo bolnih.

08.85 Ryanair v prvem poslovnem polletju z izgubo

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair se je pridružil vrsti drugih družb iz panoge, ki zaradi pandemije covida-19 letos ustvarjajo izgubo. V prvem polletju svojega poslovnega leta, od aprila do septembra, je ustvaril 197 milijonov evrov izgube po davkih, potem ko so njegovi prihodki potonili za 78 odstotkov. Ryanair je ta mesec že napovedal, da bo pozimi ukinil še več letov, kot je napovedoval sprva, in začasno zaprl bazi v Corku in Shannonu na Irskem ter Toulousu v Franciji.

06.58 Generalni direktor WHO v samoizolaciji

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je zaradi stika z osebo, pri kateri so s testom potrdili okužbo z novim koronavirusom, v samoizolaciji. »Dobro sem in nimam nobenih bolezenskih znakov, a bom v naslednjih dneh v samoizolaciji in bom delal od doma v skladu s priporočili WHO,« je sporočil.

 Tedros Adhanom Ghebreyesus. FOTO: Christopher Black/AFP
 Tedros Adhanom Ghebreyesus. FOTO: Christopher Black/AFP


Kot je Tedros Adhanom Ghebreyesus v nedeljo še zapisal na Twitterju, je izredno pomembno, da vsi sledijo temu priporočilu. »Na tak način prekinemo verigo okužb, zatremo virus in zaščitimo zdravstvene sisteme,« je še poudaril, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Dodaja, da generalni direktor WHO ob tem na Twitterju ni objavil, ali se je testiral na okužbo z novih koronavirusom. Tedros Adhanom Ghebreyesus, nekdanji zunanji in zdravstveni minister Etiopije, je strokovnjak za nalezljive bolezni in na čelu WHO od leta 2017.

06.00. Evropske države znova zaostrujejo protikoronske ukrepe

V več članicah EU bodo danes ali v prihodnjih dneh v veljavo stopili strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, ki se spet pospešeno širi. V Nemčiji od danes ne bodo več smeli obratovati bari in restavracije, v Belgiji pa do 13. decembra uvajajo še strožje ukrepe, ki po besedah premierja Alexandra De Crooja pomenijo karanteno. Še naprej bo med polnočjo in 5. uro veljala policijska ura. V Bruslju in Valoniji ta ostaja med 22. in 6. uro. Zaprte bodo trgovine z nenujnim blagom, frizerski, kozmetični in masažni saloni. Še naprej ostajajo zaprti bari in restavracije ter kulturna in športna prizorišča.

Gospodinjstva bodo na teden lahko na obisk sprejela samo enega človeka, ki ne živi z njimi. Šolske počitnice pa bodo podaljšali do 15. novembra. Delo od doma je obvezno, kjer je to mogoče. Podobni strogi ukrepi bodo od torka med drugim v veljavi še v Avstriji in Grčiji. Na Portugalskem bodo v četrtek znova zaostrili ukrepe in delno zaprli državo, v Angliji pa bodo v četrtek za štiri tedne, to je do 2. decembra, ustavili javno življenje.

05.00  Vlaki bodo od danes vozili po nekoliko okrnjenem voznem redu

Vlaki bodo od danes skladno z ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 vozili po spremenjenem, nekoliko zmanjšanem voznem redu, so sporočili iz Slovenskih železnic. Ob tem so poudarili, da bodo še vedno zagotavljali potrebno mobilnost prebivalstva, med drugim bodo ohranili povezave za zagotavljanje dovoza in odvoza potnikov na delo in z dela.Podrobnejši vozni red je na voljo v iskalniku voznega reda na spletni strani Slovenskih železnic.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Ob tem na železnicah potnike obveščajo, da je skladno s higienskimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom pri izvajanju javnega potniškega prometa trenutno v veljavi model C šolskega pouka, kar pomeni da pri vožnji z vlakom velja sistem en prost sedež in diagonalni zamik sedenja.

00.30 Nameščanje dodatnih namestitev,  vrh števila hospitaliziranih doseglo vrh okoli petka

V številnih domovih za starejše se spopadajo z velikim številom okuženih med oskrbovanci in zaposlenimi. Zaradi številnih okužb v Domu starejših občanov Ilirska Bistrica bodo danes začel postavljati zunanjo rdečo cono v Domu na Vidmu in premeščati okužene stanovalce. Na ta način bodo skušali preprečiti širjenje virusa znotraj doma. Vsi okuženi se počutijo dobro, trenutno nima nihče hujših zdravstvenih težav, so pojasnili v domu.

Tudi bolnišnice vzpostavljajo dodatne namestitve za bolnike s covidom-19. Po napovedi Instituta Jožefa Stefana naj bi število hospitaliziranih doseglo vrh okoli petka. Takrat naj bi jih bilo približno 960, potem pa naj bi število začelo padati. Vrh pri številu bolnikov na intenzivnih oddelkih pa naj bi ob upoštevanju ukrepov dosegli okoli 14. novembra, ko naj bi jih bilo okoli 245.

00.30. Učenci na dodatnih počitnicah, dijaki imajo pouk na daljavo

Učenci in dijaki bi se morali danes po enotedenskih jesenskih počitnicah sicer vrniti v šolo. Vendar bodo osnovnošolci zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 na počitnicah ostali še ta teden, srednješolci pa bodo imeli pouk na daljavo. Prav tako na daljavo bodo potekala predavanja na fakultetah, vrtci pa bodo delovali v omejenem obsegu.

image_alt
Kako smo lahko srečni, da so počitnice


Šolarji, ki so imeli že v prvem tednu krompirjevih počitnic manj možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa kot sicer, se bodo morali v tem tednu še dodatno potruditi za dober program. Nekatere organizacije bodo nadaljevale svoje počitniške aktivnosti. Pester počitniški program z risankami, dokumentarnimi serijami in različnimi nadaljevankami pa otroke čaka tudi na Televiziji Slovenija.

Srednješolci pa bodo imeli pouk na daljavo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Srednješolci pa bodo imeli pouk na daljavo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Še naprej ostajajo v veljavi tudi ukrepi o zaprtju trgovin z nenujnim blagom, o omejitvi zbiranja več kot šest ljudi in o gibanju med občinami.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine