Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Hrvatje pred vrati še enega živilskega podjetja?

V politiki in med kmeti nemir ob namigih, da bi država tujcem prodala še eno podjetje iz prehranske verige: Farme Ihan.
Farme Ihan naj bi po ocenah potrebovale vsaj osem milijonov evrov za naložbe v dotrajane objekte in opremo; s Panvito že dolgo sodelujejo, v preteklosti pa sta bili družbi zapleteni tudi v navzkrižno lastništvo. FOTO: Jure Eržen
Farme Ihan naj bi po ocenah potrebovale vsaj osem milijonov evrov za naložbe v dotrajane objekte in opremo; s Panvito že dolgo sodelujejo, v preteklosti pa sta bili družbi zapleteni tudi v navzkrižno lastništvo. FOTO: Jure Eržen
12. 10. 2024 | 05:00
12. 10. 2024 | 07:38
5:49

V nadaljevanju preberite:

»Do mene so prišle novice, da v Farme Ihan vstopa nov lastnik, ki je tujec. Ali družbo res prevzema tuji vlagatelj oziroma ali namerava njen lastnik Slovenski državni holding (SDH) Farme Ihan res prodati tujcem?« sprašuje vlado v poslanskem vprašanju poslanec koalicijske SD Predrag Bakovič. Podobni namigi so prišli tudi do Romana Žvegliča, predsednika Kmetijsko-gozdarske zbornice. Kot je izvedel, interes za vstop v lastništvo Farm Ihan obstaja. Zakaj se mu zdi to težava? »Ker bi tako v tujo last prešlo tudi 1800 hektarjev zemljišč, ki jih imajo Farme Ihan v zakupu,« odgovarja.

Po besedah sogovornikov naj bi za Farme Ihan interes kazala Panvita, ki je sama nedavno pristala v rokah hrvaškega sklada. Panvita je največje kmetijsko in agroživilsko podjetje v severovzhodni Sloveniji in od države najema tudi več kot 3000 hektarjev zemljišč. Če bi Farme Ihan prodali njej, bi imeli Hrvati v zakupu skoraj 5000 hektarjev slovenske državne zemlje.

Toni Balažič, izvršni direktor skupine Panvita, trdi, da za njihov vstop v tem trenutku niso izrazili interesa. »Spremljamo pa seveda, kaj se na trgu dogaja. Vendar moram jasno povedati, da je konsolidacija v Sloveniji in regiji neizogibna in nujna ...  Sprijaznimo se z dejstvom, da se bo konsolidacija zgodila, kot se je pred tem zgodila v mlečni, trgovski in pijačarski industriji,« napoveduje.

Vlada Roberta Goloba bi očitno morala razmisliti, kaj bo v prihodnje z zakupnimi pogodbami, ki jih ima sklad kmetijskih zemljišč sklenjene s kmetijskimi podjetji, če se spremeni njihovo lastništvo. Novi lastnik zdaj namreč avtomatično podeduje tudi zakupno pogodbo. Tako se je zgodilo pred Panvito tudi v Perutnini Ptuj, ko so Ukrajinci dobili v zakup več kot 3670 hektarjev državnih zemljišč.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine