Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Franciji 4771 novih okužb

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Gneče v Bordeauxu. FOTO: Mehdi Fedouach/AFP
Gneče v Bordeauxu. FOTO: Mehdi Fedouach/AFP
A. V., M. B., STA
20. 8. 2020 | 07:50
20. 8. 2020 | 21:38
16:49


21.30 V Franciji potrdili 4771 novih okužb

V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili 4771 novih okužb s koronavirusom, kar je skoraj tisoč več kot v sredo, ko so jih zabeležili 3776, so nocoj sporočile pristojne zdravstvene oblasti. Število novih okužb je tako prvič po maju preseglo 4000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo 12 ljudi. Največje število novih okužb v enem dnevu so v Franciji zabeležili 31. marca, ko jih je bilo 7578. Vendar pa je od takrat število na novo okuženih po poročanju agencije Reuters le nekajkrat preseglo 4500. Se je pa glede na sredo danes zmanjšalo število obolelih s covidom-19, ki so jih na novo sprejeli v francoske bolnišnice. V sredo jih je bilo 162, danes pa 149. Trenutno je v bolnišnicah v Franciji skupno 4748 bolnikov s covidom-19. Francija se sooča z močnim drugim valom epidemije covida-19. V zadnjem tednu dni so v Franciji potrdili več kot 18.600 okužb z novim koronavirusom. STA

20.25 Airbnb prepoveduje zabave

Spletni ponudnik nastanitev Airbnb je zaradi pandemije covida-19 od danes prepovedal zabave v najetih nepremičninah in število gostov v večjih hišah omejil na največ 16. Kot so pojasnili, so se za to odločili, ker so se nekateri najemniki v najetih hišah in stanovanjih vedli kot da so v nočnih klubih ali barih, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je Airbnb še zapisal na svoji spletni strani, bo prepoved zabav in drugih dogodkov v najetih prostorih veljala za nedoločen čas. Dodali so, da podjetje proti kršiteljem teh pravil lahko sproži pravni postopek ter jih izključi iz platforme. STA

19.10 Epidemiološka situacija v državah nekdanje Jugoslavije

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 338 novih okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo osem ljudi.  V BiH so največ novih primerov, 48, v zadnjih 24 urah potrdili v Sarajevu. Skupno so v državi izvedli več kot 1800 testiranj na novi koronavirus, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V Federaciji BiH so ob 1240 testiranjih potrdili 188 okužb, štirje ljudje pa so covidu-19 podlegli. Tudi v Republiki srbski so umrli štirje oboleli, ob 647 testiranjih so zabeležili 146 novih okužb. Še štiri okužbe pa so potrdili v Brčkem. V BiH so doslej potrdili več kot 17.000 okužb.

Epidemija je močno prizadela BiH. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Epidemija je močno prizadela BiH. FOTO: Marko Djurica/Reuters


V Srbiji se je medtem po uradnih podatkih s koronavirusom v zadnjem dnevu okužilo še 161 ljudi, testirali so jih 10.746. Covid-19 je zahteval pet življenj, s čimer se je skupno število umrlih povzpelo na 689. Od začetka epidemije koronavirusne bolezni 19 so v Srbiji potrdili več kot 30.200 okužb z novim koronavirusom, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Črnogorske oblasti so medtem v zadnjih 24 urah zabeležile 55 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in eno smrtno žrtev covida-19. Za posledicami koronavirusne bolezni 19 je v tej državi z nekaj več kot 600.000 prebivalci doslej umrlo 81 ljudi, kar je po poročanju Hine ena najbolj smrtonosnih tragedij v Črni gori po drugi svetovni vojni. Več življenj je od sredine prejšnjega stoletja zahteval le katastrofalni potres leta 1979, v katerem je umrl 101 človek. STA

19.00 Grčiji grozi rdeči seznam

Na današnji seji je vlada Grčijo umaknila z zelenega seznama vranih držav. Če se epidemiološko stanje v Grčiji ne bo kmalu pričelo izboljševati, ji grozi premik na rdeči seznam držav, pri vrnitvi s katerih je obvezna 14-dnevna karantena. 

18.50 Karanteno za potnike s Hrvaške uvaja tudi Združeno kraljestvo

Potniki, ki bodo v Veliko Britanijo prispeli od sobote po 16. uri iz Hrvaške, Avstrije ter Trinidada in Tobaga bodo morali za 14 dni v karanteno, je danes sporočil britanski minister za promet Grant Shapps. Medtem pa za potnike s Portugalske ne bo več veljala karantena, saj je Portugalska dodana na seznam potovalnih koridorjev, poroča britanski časnik Guardian na svoji spletni strani.
Minister je ob tem opozoril, da bi se razmere lahko hitro spremenile in da bi morali ljudje potovati samo, če so pripravljeni na nepričakovano 14-dnevno karanteno. STA

16.50 Nemčija dodala županiji Šibeniško-kninsko in Splitsko-dalmatinsko županijo na seznam nevarnih območji

Nemčija je danes na seznam območji visokega tveganja za okužbo z novim koronavirusom dodala Šibeniško-kninsko in Splitsko-dalmatinsko županijo. Vsi, ki so se dva tedna pred prihodom v Nemčijo nahajali na katerem izmed teh območji morajo, ob prihodu v Nemčijo, obvezno opraviti test na okužbo in so lahko napoteni v 14-dnevno karanteno, sporoča Robert Koch Institut. 

15.25  Goljufi izkoriščajo epidemijo

Soboški policisti so v minulih dneh prejeli dve prijavi občanov z območja Gančan in Puconec, da so jim madžarski državljani skušali prodati blazine in podobne izdelke, ki naj bi preprečevali okužbo s koronavirusom. Policija poziva občane k previdnosti in jim svetuje, naj ne nasedajo takšnim obljubam, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota. V stanovanja naj občani ne spuščajo ljudi, ki jih ne poznajo. Ker so oškodovanci tovrstnih goljufov pogosto starejši, pa mlade policija tudi poziva, naj s taktiko goljufov seznanijo svoje starejše sorodnike. STA

14.40 V slovenjgraški bolnišnici vdor v belo cono

V slovenjgraški bolnišnici so ponovno doživeli vdor v tako imenovano belo cono. Bolezen covid-19 so potrdili pri bolniku, ki so ga na zdravljenje sprejeli zaradi drugega, kroničnega obolenja. Zdravljenje bo nadaljeval v UKC Maribor. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo. Iz bolnišnice pozivajo, naj se bolniki in obiskovalci držijo predpisanega režima, upoštevajo navodila osebja in podajajo resnične podatke o svojem zdravstvenem stanju, kontaktih in gibanju. M. K.

Testirali so 1168 oseb, hospitaliziranih je 17 oseb, od tega dve na intenzivni negi. Tri osebe so odpustili iz bolnišnice, umrl ni nihče. FOTO: Jure Eržen/Delo
Testirali so 1168 oseb, hospitaliziranih je 17 oseb, od tega dve na intenzivni negi. Tri osebe so odpustili iz bolnišnice, umrl ni nihče. FOTO: Jure Eržen/Delo


14.20 WHO mlade pozvala k prevzemanju odgovornosti

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes mlade pozvala, naj v zvezi s pandemijo novega koronavirusa prevzamejo svoj del odgovornosti. Povečanje števila okuženih med mladimi v Evropi in po svetu je opomin, da nihče ni nepremagljiv, je v Koebenhavnu dejal vodja urada WHO za Evropo Hans Kluge. »Čeprav je manj verjetno, da bodo mladi zaradi koronavirusa umrli, jih bolezen vseeno lahko hudo prizadene,« je dejal Kluge. Mlade je pozval, naj prevzamejo svoj del odgovornosti pri preprečevanju širjenja virusa.

14.10 Na Hrvaškem 255 novih okužb

Pri naših južnih sosedih imajo 255 novih primerov okužb, skupno število aktivnih primerov znaša 1689. Med temi jih je 127 v bolnišnici, od tega 13 na predihavanju. V zadnjih 24 urah ni umrl nihče.

14.05 V Avstriji 347 novih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 347 novih okužb z novim koronavirusom, od tega več kot polovico na Dunaju. V avstrijski prestolnici so skoraj petino primerov potrdili pri dopustnikih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V Avstriji je v zadnjem dnevu ozdravelo 136 ljudi. V bolnišnicah imajo na zdravljenju 116 bolnikov s covidom-19, od tega 21 na intenzivni negi. Skupno so v Avstriji potrdili 24.431 okužb, umrlo pa je 729 ljudi.

12.45 V Nemčiji za tvegano razglasili območje Dalmacije

Nemški inštitut Roberta Kocha je zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom Dalmacijo razglasil za tvegano območje. Medtem pa naj bi Velika Britanija po poročanju medijev še danes Hrvaško umaknila s seznama varnih držav, kar pomeni, da bodo morali povratniki v karanteno.

10.25 V Sloveniji kar 43 novih okužb

Slovenska vlada je sporočila, da so pri nas v sredo odkrili 43 novih okužb. Testirali so 1168 oseb, hospitaliziranih je 17 oseb, od tega dve na intenzivni negi. Tri osebe so odpustili iz bolnišnice, umrl ni nihče. Skupno so do zdaj v Sloveniji potrdili 2536 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 129 bolnikov s covidom-19.



9.55 V Nemčiji trgovci s kolesi med zmagovalci koronske krize

V Nemčiji so trgovci s kolesi med največjimi zmagovalci krize novega koronavirusa. Skoraj vsi trgovci s kolesi so namreč zadovoljni s trenutnim poslovanjem, njihove ocene so dosegle 95 od 100 možnih točk, kaže raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo.

9.50 Rok za vloge o upravičeni višini pomoči zaradi covida-19 konec avgusta

Podjetja, ki so bila na podlagi protikoronske zakonodaje upravičena do javnih sredstev, ki presegajo maksimalno vrednost, morajo do 31. avgusta vložiti vlogo za ugotavljanje upravičene višine državne pomoči, opozarjajo na ministrstvu za delo. Če vloge z dokazili za nastalo škodo zaradi covida-19 ne bodo oddala, bodo morala presežno pomoč vrniti.

9.30 FIS z vrsto ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je predstavila vrsto ukrepov, s katerimi bo v prihajajoči zimi skušala v luči pandemije novega koronvirusa varno izpeljati tekmovanja. Fis si želi predvsem preproste in varne procese, med katere sodijo obvezna testiranja in izpolnjeni vprašalniki, poročajo agencije. Vrsta ukrepov z uradnim nazivom FIS World Cup Risk Management Covid-19 Testing Protocol bo vse prisotne na tekmovanjih razdelila v štiri skupine. Z delom bodo na Fis začeli že v avgustu, ko bodo v sklopu dopinških testiranj ugotavljali tudi, ali ima kdo od športnikov že protitelesa na novi koronavirus.

8.55 Nemčija z največ novimi okužbami od konca aprila

V Nemčiji so v minulih 24 urah potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom od konca aprila, so davi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili z inštituta Roberta Kocha (RKI). V sredo so namreč potrdili 1707 okužb, kar je največ po 26. aprilu, ko jih je bilo v enem dnevu 1737. Ob vrhuncu epidemije v začetku aprila so sicer v Nemčiji dnevno potrdili tudi po 6000 novih okužb. Kasneje je začelo število okužb upadati, od konca julija pa znova vztrajno narašča.

8.11 Federal Reserve: Koronavirus bo še naprej zaviral ameriško gospodarsko rast

Člani Odbora za odprti trg (FOMC) ameriške centralne banke Federal Reserve so zaskrbljeni, da bo pandemija koronavirusa še naprej zavirala gospodarsko rast in lahko ogrozila tudi celoten finančni sistem, kažejo povzetki zadnjega zasedanja odbora, ki je potekalo 28. in 29. julija.

Po podatkih zavoda za blagovne rezerve je v skladiščih med drugim preko 29 milijonov različnih zaščitnih in kirurških mask, preko 29.000 litrov razkužila. FOTO: Leon Vidic/Delo
Po podatkih zavoda za blagovne rezerve je v skladiščih med drugim preko 29 milijonov različnih zaščitnih in kirurških mask, preko 29.000 litrov razkužila. FOTO: Leon Vidic/Delo


8.05 V skladiščih preko 29 milijonov različnih zaščitnih in kirurških mask

Število okužb z novim koronavirusom se v zadnjih dneh nekoliko povečuje, vendarle pa je Slovenija, vsaj kar se zalog zaščitne opreme tiče, na drugi val epidemije dobro pripravljena. Po podatkih zavoda za blagovne rezerve je v skladiščih med drugim preko 29 milijonov različnih zaščitnih in kirurških mask, preko 29.000 litrov razkužila.

7.30 Hrvaški odziv: Razmere pri nas niso dramatične

Na Hrvaškem odmeva slovenska odločitev, da je naša južna soseda pristala na rdečem seznamu držav glede okuženosti z novim koronavirusom. Odzvali so se na hrvaškem ministrstvu za turizem. Pod izjavo se je podpisala ministrica Nikolina Brnjac, v njej pa zavrača navedbe slovenskega vladnega govorca Jelka Kacina, češ da so razmere na Hrvaškem dramatične. Pristojnim institucijam v drugih državah bodo še naprej skušali dajati točne informacije o razmerah, na podlagi katerih Hrvaško uvrščajo na sezname varnih oz. nevarnih držav, so dodali.

Več v prispevku: Hrvaški odziv: Razmere pri nas niso dramatične

Vse več je pozivov, naj turisti zapustijo Hrvaško. FOTO: Denis Lovrović/Afp
Vse več je pozivov, naj turisti zapustijo Hrvaško. FOTO: Denis Lovrović/Afp


6.00 Wuhan, čisto mesto

Če bi pred pol leta kdo v Wuhanu omenil zabavo v bazenu, bi ponj prišla policija in ga izprašala, kakšen prevrat ima v mislih v času, ko je 11 milijonov prebivalcev v karanteni. Covid-19 je prišel v svet prav iz tega mesta. Do trenutka, ko so 23. januarja okoli mesta postavili barikade, da nihče ne bi mogel ne ven ne noter, mu je podleglo 17 ljudi. Toda pretekli konec tedna se je več tisoč stanovalcev Wuhana zbralo v vodnem parku Playa Maya na koncertu elektronske glasbe, ki je bil organiziran v bazenu, z didžejem za pultom in animatorkami v šelestečih oblekah ter s pirotehničnimi učinki, ki naj bi bili odsev nakopičene energije tamkajšnje mladine, pripravljene skočiti v normalno življenje, kot so poskakali v mlačno vodo.

Več v prispevku: Ko Wuhan sname masko ...

Pretekli konec tedna se je več tisoč stanovalcev Wuhana zbralo v vodnem parku Playa Maya na koncertu elektronske glasbe. FOTO: Afp
Pretekli konec tedna se je več tisoč stanovalcev Wuhana zbralo v vodnem parku Playa Maya na koncertu elektronske glasbe. FOTO: Afp


5.00 Hrvaška na rdečem seznamu, vlada tudi o poteku pouka v šolah

Vlada bo danes Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav z znatnim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. Vse, ki bodo od petka odšli na Hrvaško, tako čaka ob povratku 14-dnevna karantena, tisti, ki so že tam, pa bodo imeli nekaj dni za vrnitev. Po seji bo več znanega tudi o možnosti, da bi s 1. septembrom v šolo odšli vsi učenci in dijaki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine