Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Hojsev nakup parcele pod drobnogledom NPU

Poleg kriminalistov sume korupcije pri mešetarjenju z zemljišči preverja tudi KPK.
Aleš Hojs bo moral, tako kaže, sporni nepremičninski posel pojasniti tudi NPU in KPK. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleš Hojs bo moral, tako kaže, sporni nepremičninski posel pojasniti tudi NPU in KPK. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
23. 11. 2020 | 16:00
23. 11. 2020 | 18:12
3:16
Ljubljana - Notranji minister Aleš Hojs, ki je zaradi nezadovoljstva z delom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) že napovedal nepreklicen odstop, a se je pozneje premislil, ima še razlog več, da besni nad delom kriminalistov. Pod drobnogled so namreč vzeli nakup njegove parcele.

Kot so pred časom poročali mediji, je minister Hojs ob pomoči političnih zaveznikov prišel do čudovite parcele z razgledom na slovensko morje po nenavadno nizki ceni.

Gradbeno parcelo v Kolombanu je koprska občina še v času županovanja Borisa Popoviča najprej po ugodni ceni prodala Rusu Maratu Idrisovu, ta pa jo je po delih med drugim prodal ministru Alešu Hojsu in tudi Popoviču. Kot so poročali na 24ur.com, je Hojs za 882 kvadratnim metrov veliko zazidljivo parcelo odštel samo 75.910 evrov. Po naših podatkih je to znesek brez davka. Tednik Mladina je pred časom še razkril, da je koprska občina ravno v času, ko parcelo kupil Idrisov, sklenila, da bo točno tam zgradila komunalno infrastrukturo, torej cesto do vseh prodanih parcel, skupaj s kanalizacijo.
 

Ceno uravnavala poznanstva in ne trg?


Ker obstaja sum, da cene ni uravnaval trg, ampak vnaprej premišljene poteze in politična poznanstva, so se po naših zanesljivih informacijah zdaj v posel vpletli še kriminalisti.

Na koprsko policijsko upravo smo poslali vprašanje, če zaradi domnevno spornega nakupa Hojseve parcele slučajno preverjajo sume kaznivega dejanja, a so vprašanje posredovali generalni policijski upravi. Od tam pa smo dobili skopo pojasnilo, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo dati odgovora.

image_alt
Pregon za vsako ceno predstavlja nevarnost za demokracijo


Vendar je, tako naši viri, od koprskih kolegov primer prevzel NPU in okoliščine že preverjajo. Prav nepremičninski posli pa so med drugim nekaj, da si je NPU nakopal bes tako predsednika vlade Janeza Janše (specializirano tožilstvo je zaradi sporne prodaje parcele v Trenti zoper njega že vložilo obtožnici) kot tudi notranjega ministra. Ne skrivata namreč, da si želita drugačnega delovanja NPU, ki da bi bil politično neodvisen. O so očitki o politični motiviranosti namenjene izključno diskreditaciji dela NPU, saj so kriminalisti v desetih letih delovanja dokazali, da so dregnili v prav vse (politične) strani in sloje.
 

Korupcijska tveganja


Mešetarjenja z zemljišči na slovenski obali bo preverila tudi Komisija za preprečevanje korupcije. »Komisija je na podlagi medijskih objav in novinarskega vprašanja uvedla predhodni preizkus v zvezi z omenjeno zadevo. V okviru predhodnega preizkusa bomo preverili obstoj korupcijskih tveganj in morebitnih kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter se nato odločili o (ne)uvedbi nadaljnjega postopka,« so nam sporočili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine