Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Golob proti višegrajskemu veleposlaniku

Gibanje Svoboda želi obrat v zunanji politiki izvesti brez podtaknjencev, ki jih je nastavil Janša.
Večina veleposlanikov, ki jih vlada Janeza Janše pošilja na tuje, je kariernih in strokovnih. FOTO: Roman Šipić/Delo
Večina veleposlanikov, ki jih vlada Janeza Janše pošilja na tuje, je kariernih in strokovnih. FOTO: Roman Šipić/Delo
12. 5. 2022 | 05:00
12. 5. 2022 | 07:05
5:22

V nadaljevanju preberite:

Hkrati s prenosom oblasti v državi prihaja do menjave petnajstih veleposlanikov, ki jih je imenovala vlada Janeza Janše. Ker so nekateri med njimi zelo blizu stranke SDS, je najverjetnejši mandatar Robert Golob napovedal, da bo nova vlada sprožila odpoklic nekaterih. Najspornejši je kandidat iz politične kvote za veleposlanika na Poljskem Bojan Pograjc, sicer ravno včeraj razrešeni državni sekretar za vojaške, obrambne in zunanje zadeve v Janševi vladi.

Menjave veleposlanikov v slovenski diplomatsko-konzularni mreži so ponavadi izvedene v poletnem času. Do konca letošnjega naj bi na veleposlaniške položaje odšlo predvidenih petnajst veleposlanikov, kar je skoraj tretjina vseh. Najverjetnejši novi mandatar Robert Golob je predsednika republike Boruta Pahorja pozval, naj počaka s podpisom ukazov o imenovanju veleposlanikov, ki jih je potrdila Janševa vlada.

Golob je v ponedeljek napovedal, da če Pahor teh pozivov ne bo upošteval, bodo sprožili postopke za njihov odpoklic in menjavo. »Pričakujemo njegovo razumevanje tega, da vlada ne more izvajati zunanje politike z veleposlaniki, ki bi se temu upirali,« je povedal Golob in dodal, da je to popolnoma legitimna poteza, ki jo lahko izvede katerakoli vlada.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine