Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada napovedala prve ukrepe za blažitev energetske draginje

Po seji vlade so predsednik vlade Robert Golob ter ministra za gospodarski razvoj in za infrastrukturo Matjaž Han in Bojan Kumer predstavili odločitve.
Pričakovati je, da bodo predstavili ukrepe za blažitev energetske draginje. FOTO: Črt Piksi/Delo
Pričakovati je, da bodo predstavili ukrepe za blažitev energetske draginje. FOTO: Črt Piksi/Delo
M. B.
15. 6. 2022 | 14:50
15. 6. 2022 | 15:44
2:52

Po seji vlade so predsednik vlade Robert Golob ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za infrastrukturo Matjaž Han in Bojan Kumer predstavili sprejete odločitve. 

Izjavo prenašamo v živo:

»Danes smo na vladi obravnavali prve korake, kako se soočiti z energetsko draginjo,« je uvodoma pojasnil Golob. Povzel je, da se je cena nafte v zadnjem letu dvignila za približno 75 odstotkov, v tem obdobju je bilo več različnih režimov, ki so bili nevzdržni. Zaradi režima prejšnje vlade se ministrstvo sooča z večmilijonskimi zahtevki. Golob je napovedal, da bodo zahtevke zavrnili kot neustrezne. 

Golob je pojasnil, da so iskali predvsem ravnovesje in cene, ki jih potrošniki še lahko prenesejo. Vlada bo znova uvedla regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest ter sprostila marže in cene na avtocestah, novi režim bo začel veljati v torek, 21. junija. Trg in konkurenca namreč zunaj avtocest ne delujeta, saj imajo vsi trgovci iste cene, je napovedal. Nove cene bi bile nekje na nivoju 1,8 evra za liter in primerljive s Hrvaško, je pojasnil Golob. Novi režim bo prinesel ravnovesje in predvidljivost, ki zdaj manjkata, je napovedal. 

S 1. julijem bodo vstopili v vlado tudi omilitveni ukrepi, kot so povišanje potnih stroškov, podpora javnega prometa in podpora kmetom, da se ne bi energetska draginja prelila tudi v draginjo hrane, je povzel Golob. Sledili bodo še novi ukrepi za področja hrane, elektrike in plina, je napovedal Golob, a dodal, da bo trajalo še vsaj 14 dni, da bodo prišli do prvih dogovorov glede prehranske draginje, nato se bodo začeli ukvarjati z elektriko, ki bo predvidoma prišla na vrsto v prvem tednu julija, zemeljski plin pa bo najverjetneje na urniku konec julija.

»Ker naftni derivati vplivajo na življenje vseh, smo morali ukrepati hitro,« je pojasnil Han in se obregnil ob ukrepe prejšnje vlade, ki so povzročili veliko škodo državi. Kumer pa je opozoril, da vlado čakajo še hudi izzivi na področju prehrane in energetike, ki jih nameravajo rešiti pred parlamentarnimi počitnicami.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine