Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sandi Zajc začasno suspendiran, gasilsko društvo predstavilo sosledje dogodkov

Zajčeva kršitev povelja je »unikum v Sloveniji«, zato se bo PGD Mengeš za mnenje, kako postopati, obrnilo na Gasilsko zvezo Slovenije.
Gasilec Sandi Zajc FOTO: Kaja Fikfak
Gasilec Sandi Zajc FOTO: Kaja Fikfak
P. M.
14. 11. 2023 | 08:53
14. 11. 2023 | 14:12
4:35

Člani operativne enote prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mengeš so gasilca in bolničarja Sandija Zajca soglasno izločili iz operative, je poročal N1. Zajca Slovenija pozna iz letošnjih ujm, ko je kot prostovoljec reševal otroke iz poplavljenega vrtca Gobica. Sprejeti ukrep je začasen, pomeni pa, da do nadaljnjega ne bo smel sodelovati na intervencijah. Za ukrep so se v PGD Mengeš odločili, kot so pojasnili, ker Zajc na eni od zadnjih intervencij ni upošteval povelja.

Začasni ukrep, ki ga je v ponedeljek zvečer soglasno, s 35 glasovi, podprla operativna enota gasilskega društva, bo veljal, dokler Gasilska zveza Slovenije ne predlaga ustrezne sankcije. Zajc sicer ostaja član PGD Mengeš.

image_alt
Gasilec, ki ga občuduje vsa Slovenija

Za omenjeni ukrep so se v gasilskem društvu odločili, ker menda na intervenciji 5. novembra Zajc ni upošteval povelja. Tistega dne so v PGD prejeli poziv za intervencijo v prometni nesreči, v kateri so bile poškodovane štiri osebe. Zajc je prišel v gasilski dom, a ga je vodja enote PGD Mengeš zavrnil, češ da imajo dovolj ljudi, piše N1. Čeprav mu je vodja enote ukazal, naj zapusti vozilo, je menda Zajc vztrajal pri intervenciji, češ da je bolničar. S tem je prekršil 47. člen zakona o gasilstvu.

Ker je v tem primeru šlo za »unikum v Sloveniji«, bo PGD Mengeš na Gasilsko zvezo naslovil vprašanje, kako postopati, kakšna naj bo sankcija in kako dolgo naj traja. Do takrat bo Zajc iz operative izločen oziroma suspendiran.

Pojasnilo gasilskega društva

V ozadju vsega je spor o nakazilu doniranih sredstev, ki so jih na PGD Mengeš zbirali tudi v Zajčevem imenu. Ker se je na društvo usul plaz kritik, da ne želijo prenakazati sredstev, ki so jih ljudje nakazali za Sandija Zajca, so danes v sporočilu za javnost pojasnili sosledje dogodkov. Kot so razložili, so po poplavah na facebooku objavili številko transakcijskega računa društva z opozorilom, da naj tisti, ki želijo denar nameniti družini Sandija Zajca, to posebej navedejo.

Do 30. septembra so na računu PGD Mengeš zbrali sredstva z namenom za Sandija Zajca v višini 280.556,55 evra, brez namena pa v višini 232.753,24 evra. 

Sandi Zajc je na seji upravnega odbora gasilskega društva želel vpogled v nakazila, saj da ga zanima, kdo vse je doniral. Upravni odbor se je strinjal, da imata vpogled v nakazila le predsednik PGD Mengeš in računovodja, saj gre lahko v nasprotnem primeru med drugim za kršenje nekaterih donacijskih pogodb oziroma kršitve GDPR, zato so sklenili, da pridobijo pravna mnenja.

Zapletom tukaj ni bilo konca, zadeva je pripeljala tako daleč, da sta se vključila tako Sandi Zajc s svojim odvetnikom kot njegova nekdanja partnerka s svojim. Odvetnika sta se skupaj s svojima klientoma soglasno dogovorila, da lahko upravni odbor PGD Mengeš zamakne nakazilo denarja do naslednje seje, ki bo 21. novembra. »Treba je omeniti tudi, da se je s sprejetjem tega sklepa strinjal Sandi Zajc oziroma v njegovem imenu njegov odvetnik, zato težko razumemo nekatera njegova nadaljnja ravnanja. Vse vpletene strani so se namreč dogovorile, da se vzdržijo javnega oziroma medijskega obravnavanja zadeve,« so sporočili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine