Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Fakulteta za strojništvo pridobila že drugi ERC projekt

Kot edina inštitucija v Sloveniji je prepričala evropski raziskovalni svet, ki ji je podelil 1,4 milijona evrov za projekt, katerega končni cilj je razviti elastokalorično hladilno napravo.
Strojna fakulteta v Ljubljani. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Strojna fakulteta v Ljubljani. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Be. B.
27. 7. 2018 | 19:12
27. 7. 2018 | 19:28
2:21
Evropski raziskovalni svet (ERC) je Fakulteti za strojništvo UL podelil financiranje za projekt z akronimom SUPERCOOL - Superelastične porozne strukture za učinkovito elastokalorično hlajenje. Višina financiranja je 1,4 milijona evrov. Univerza v Ljubljani je do sedaj pridobila štiri ERC projekte v višini več kot 7,5 milijona evrov, od tega sta kar dva na Fakulteti za strojništvo Slednja je tako postala edina inštitucija v Sloveniji z dvema tekočima ERC projektoma v programu Obzorje 2020, so zapisali v sporočilu za javnost.
 

Preboj na področju hlajenja


Končni cilj projekta je razviti elastokalorično hladilno napravo, ki bi lahko predstavljala prvi večji preboj na področju hlajenja v zadnjih sto letih z večjo učinkovitostjo ter manjšim onesnaženjem okolja. Ob uspešnem razvoju bo predlagani koncept hlajenja lahko široko uporaben na različnih področjih hladilne tehnike, vse od miniaturnega hlajenja do velikih hladilnih sistemov in toplotnih črpalk.



Jaka Tušek je znotraj programa Obzorje 2020 prvi in edini v Sloveniji pridobil financiranje programa ERC Starting Grant, s čimer bo vzpostavil svojo prvo samostojno raziskovalno skupino in zaposlil 5-6 raziskovalcev za naslednjih pet let.  S tem je postal že drugi raziskovalec Fakultete za strojništvo, poleg prof. dr. Matevža Dularja, ki je prejel financiranje Evropskega raziskovalnega sveta.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine