Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Enaka parlamentarna razmerja, bo izid drugačen?

Na podporo LMŠ, SD, NSi in SNS bi lahko računal Andraž Teršek, a ključen odgovor bo dala SDS.
Na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču so v uradu predsednika republike prejeli kandidature <strong>Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Pogorelca </strong>in<strong> Barbare Zobec.</strong> FOTO: Uroš<strong> </strong>Hočevar
Na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču so v uradu predsednika republike prejeli kandidature <strong>Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Pogorelca </strong>in<strong> Barbare Zobec.</strong> FOTO: Uroš<strong> </strong>Hočevar
12. 5. 2020 | 06:00
3:53
Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor bo jutri začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin o nasledniku Dunje Jadek Pensa, ki se ji mandat ustavne sodnice izteče julija. V večini poslanskih skupin se dokončno še niso opredelili do sedmih prispelih kandidatur, med tistimi, ki so se o podpori že pripravljene izrekati, pa jih je največ izpostavilo profesorja na Univerzi na Primorskem Andraža Terška. A vprašanje je, ali lahko on oziroma kdo od preostalih prijavljenih, več med njimi se jih je za to mesto v preteklosti že potegovalo, prepriča vsaj 46 poslancev.

Koalicija SDS, SMC, NSi in Desus, ki šteje 48 poslanskih glasov, se po dostopnih informacijah o imenu ustavnega sodnika doslej menda še ni usklajevala. Največja stranka o svoji podpori – kot običajno – ne želi govoriti, a ni skrivnost, da bi nekdanjega vodjo vladne službe za zakonodajo Janeza Pogorelca, ki si ga na ustavnem sodišču želi videti NSi, le stežka podprli. Slednji je namreč še kot član NSi večkrat ostro kritiziral ravnanje SDS in predvsem Janeza Janše, zato bi mu lahko uspelo le s široko podporo levosredinskih strank. A podporo so mu doslej izrecno napovedali le v SNS.

Pričakovati je, da bi SDS lahko podprla kandidaturo Barbare Zobec, soproge nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca. Oba sta javno namreč v več primerih zagovarjala njihove politike. A kot je slišati, bi jo bili težje pripravljeni podpreti tudi v vseh preostalih koalicijskih strankah. V SMC in Desusu naj bi pogovore s posameznimi kandidati opravili še v teh dneh in se nato dokončno opredelili, medtem ko je iz NSi, kjer zavzemajo predvsem za Janeza Pogorelca, slišati, da bi lahko podprli tudi Zobčevo ali Andraža Terška.

Na poziv za zbiranje predlogov je prispelo sedem kandidatur, tudi Andraža Terška. FOTO: Uroš Hočevar
Na poziv za zbiranje predlogov je prispelo sedem kandidatur, tudi Andraža Terška. FOTO: Uroš Hočevar
Za ustavnega sodnika se je Teršek potegoval že pred dvema letoma, ko se je mandat ustavne sodnice iztekel Jadranki Sovdat, in takrat so mu podporo napovedale LMŠ, SD, NSi in SNS – v vseh ocenjujejo, da bi mu jo lahko zagotovili tudi tokrat –, kar za izvolitev ni zadoščalo. Teršek je takrat umaknil soglasje h kandidaturi, predsednik republike Borut Pahor pa je nato na pobudo SMC za ustavno sodnico predlagal Katjo Šugman Stubbs. Takrat je SDS v izvolitev predlagala Verico Trstenjak, ki je prav tako uživala precejšnjo naklonjenost med poslanskimi skupinami, a je predsednik republike prisluhnil koaliciji. Trstenjakove, ki je trenutno predlagana za nadzornico NLB, mesto sodnice na ustavnem sodišču naj ne bi več zanimalo, ker nima več ugleda, kakršnega imajo ustavna sodišča v tujini, pa tudi zaradi slovenskih medijev, ki rušijo strokovnjake, dokler ni predlagan in potrjen »primeren« kandidat.

Da bodo le stežka komu od sedmih kandidatov namenili svojo podporo, ocenjujejo v Levici, tako da bo ključno vlogo odigrala najverjetneje prav SDS s 26 poslanskimi glasovi. Bi lahko podprli Terška? To bi bilo presenečenje, ocenjujejo sogovorniki iz parlamentarnih vrst.

Predsednik republike je pred posvetovanji že napovedal, da se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim kriterijem za opravljanje te funkcije, in, kot kaže, bo imel pri tem tokrat precej težko nalogo. Ima pa v skladu z zakonom o ustavnem sodišču možnost, da izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa državnemu zboru predlaga tudi koga, ki se na razpis ni prijavil.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine