Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Drugi krog za Bojano Beović in Tanjo Petkovič

Volitve na Zdravniški zbornici: katera od kandidatk bo vodila stanovsko organizacijo zdravnikov in zobozdravnikov, še ni znano.
Volitve še niso določile zmagovalke. V drugi krog gresta Bojana Beović in Tanja Petkovič. FOTO: Uroš Hočevar, Mateja Jordovič
Volitve še niso določile zmagovalke. V drugi krog gresta Bojana Beović in Tanja Petkovič. FOTO: Uroš Hočevar, Mateja Jordovič
18. 11. 2020 | 11:40
18. 11. 2020 | 16:18
2:43
Ljubljana – Zdenka Čebašek Travnik se poslavlja s predsedniškega položaja Zdravniške zbornice. Katera od njenih protikandidatk na volitvah jo bo nasledila, pa še ni znano: infektologinja, profesorica in vodja strokovne posvetovalne skupine v boju proti covidu-19 na ministrstvu za zdravje Bojana Beović ali družinska zdravnica ter predsednica sekcije domskih zdravnikov v okviru Združenja zdravnikov družinske medicine Tanja Petkovič se bosta morali pomeriti v drugem krogu.

Nobena od kandidatk namreč ni že v prvem krogu prejela potrebne večine oddanih glasov.

Volilna udeležba je bila 50,7-odstotna: od 11.526 volilnih udeležencev (zdravnikov in zobozdravnikov) jih je glasovalo 5846.

Beovićeva je prejela 2895 glasov, Petkovičeva 1510, Čebašek Travnikova pa 1443. Neveljavnih glasovnic je bilo 45.

Beovićeva nad volilnim izidom ni navdušena, je pa zadovoljna. »Drugi krog odmika redno delo Zbornice s polnimi pljuči, spet bo treba doseči kvorum 50 odstotkov, a zame osebno izid ni slab,« je dejala za Delo.

Petkovičeva se zahvaljuje vsem kolegicam in kolegom, ki so se udeležili volitev in prepoznali vrednost njenega programa ter omogočili, da lahko njihov glas zastopa tudi v drugem krogu volitev.

»Volitev ne morem komentirati, saj še niso končane. Potreben bo drugi krog, v katerem bo prav tako treba doseči kvorum,« pa je dejala Čebašek Travnikova. Ob tem se je zahvalila vsakemu od 1443 zdravnikom in zobozdravnikom, ki so oddali glas zanjo in tako dokazali, da so se odločali na podlagi pozorno prebranega programa in ne po strankarski ali kakršnikoli drugi pripadnosti.


Zgodovina se ponavlja


Tudi na zadnjih volitvah leta 2017 je bil potreben drugi krog: Čebašek Travnikova se je za zmago borila s tedanjim protikandidatom in predsednikom zbornice Andrejem Možino. Premagala ga je za 86 glasov. Skupno število veljavnih glasovnic je bilo 5474.

Mandat predsednika traja štiri leta z enkratno možnostjo ponovne izvolitve.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine