Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Deževje in veter povzročila več težav, ponekod sneži

Danes so poplavljale reke, zalilo je nekatere ceste, padlo je več dreves, namočenost pa je povzročila tudi več plazov.
Na vseh cestah, kjer se sneg oprijemlje cestišč, je zimska oprema obvezna tudi pred 15. novembrom. FOTO: promet.si
Na vseh cestah, kjer se sneg oprijemlje cestišč, je zimska oprema obvezna tudi pred 15. novembrom. FOTO: promet.si
STA
3. 10. 2024 | 07:31
3. 10. 2024 | 22:23
10:16

V večjem delu države je čez dan deževalo. Meteorna voda in vodotoki, ki so prestopili bregove, so ponekod zalivali objekte in cestišča. Ponekod sneži. Na Kredarici je zapadlo 35 centrimetrov snega, na Vršiču 10, sneži tudi marsikje v sredogorju.

Zaradi razmočenega terena se je podrlo nekaj dreves, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Po podatkih Centra za obveščanje so skupno obravnavali 40 dogodkov.

Kot so zapisali, so imeli na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna in Ptuj ponovno največ dela gasilci in delavci komunalnih in cestnih podjetij.

Na terenu je bilo aktivnih 47 gasilskih enot, od tega štiri poklicne. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov.

Tudi Prometno-informacijski center opozarja, da je ponekod na višjeležečih cestah pričelo snežiti in se sneg oprijemlje cestišč. Na cesti čez Vršič je obvezna zimska oprema, priporočljive so verige. Opozarjajo, da je na vseh cestah, kjer se sneg oprijemlje cestišč, zimska oprema obvezna tudi pred 15. novembrom.

Prometno-informacijski center je sicer danes poročal tudi, da je zaradi poplav in zemeljskih plazov zaprtih več cest. V Laškem je zaprt podvoz na Trubarjevem nabrežju na relaciji Laško-Breze-Šentjur. Cesta Smednik-Zameško-Kostanjevica je zaprta med Koprivnikom in Malencami, cesta Kočevje-Željne pa pri Željnah. Na več odsekih je zaprta tudi cesta Grgelj-Fara, cesta Grgelj-Kot pa med Prelesjem in Dolom. Zaprti sta tudi cesta Kot-Sodevci in cesta Volče-Solarji, ki je zaradi zemeljskega plazu zaprta pri Volčah.

V popoldanski urah je začela v Vipavski dolini in na Primorskem pihati tudi burja, ki v sunkih dosega hitrost do 123 kilometrov na uro. Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom ter na regionalni cesti Razdrto-Podnanos-Manče-Vipava je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Agencija RS za okolje je sicer za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo zaradi padavin izdala oranžno opozorilo, za jugozahodno Slovenijo pa so izdali oranžno opozorilo zaradi močnega vetra. Za preostanek države velja rumeno opozorilo.

Še do petka popoldne bosta zaradi obilnih padavin po napovedih naraščali Ljubljanica in Krka. Slednja bo poplavljala obsežneje kot običajno, predvidoma pa ne bo presegla pretoka okoli 350 kubičnih metrov. Če ga preseže, pa bi lahko povzročila težave, tudi v Kostanjevici na Krki, je danes opozoril hidrolog Arsa Janez Polajnar.

Posledice sredinega vremena

Obilno sredino deževje, ki se danes še nadaljuje, po informacijah občinskih in regijske civilne zaščite na Goriškem in v Posočju ni povzročilo večjih težav. Kot je povedal poveljnik kobariške občinske civilne zaščite Aleksander Vončina, so gasilci intervenirali na manjšem, sicer že od prej znanem zemeljskem udoru v Drežniških Ravnah.

Tam se je namreč na istem mestu zemljina usula že pred dvema letoma, takrat je teren pregledal geolog in s tega vidika tisto mesto ni problematično, je še dejal Vončina.

Izmed vseh intervencij zaradi posledic vremena, ki jih je v sredo po državi obravnaval republiški center za obveščanje, jih je bilo največ na območju regijskega centra Nova Gorica. Tam so našteli 43 intervencij, večina pa se jih je zgodila v samem mestu Nova Gorica, je povedal poveljnik regijske civilne zaščite Samuel Kosmač. Večinoma je šlo za poplavljanje kleti.

Tudi na Bovškem tokratno deževje doslej ni povzročalo večjih težav. Veliko več težav so po besedah poveljnika bovške civilne zaščite Edija Melinca imeli prejšnji petek.

Danes rumeno in oranžno opozorilo

Medtem se deževno vreme danes in v petek nadaljuje. Agencija RS za okolje (Arso) je oranžno opozorilo zaradi dežja za danes popoldne izdala za osrednji in jugovzhodni del Slovenije, za jugozahod pa je izdano oranžno opozorilo zaradi močne burje.  Zvečer in v noči na petek bo še deževalo, meja sneženja se bo na severu spustila do nadmorske višine okoli 1200 metrov. Na Primorskem bo pihala močna burja.

Proti jutru bodo padavine od zahoda oslabele in ponekod ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem okoli 13, v alpskih dolinah okoli 2 stopinj Celzija.

V petek bo oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo pogostejše popoldne. V vzhodnih krajih bo večinoma suho. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo čez dan slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 14, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija.

Opozarjajo pa, da bo zvečer in v noči na petek na Primorskem pihala močna burja, ki bo predvsem v Vipavski dolini v sunkih presegala hitrost 120 km/h. V večjem delu Slovenije bodo do petka zjutraj obilnejše padavine. Največ dežja bo padlo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji.

V soboto bo rahel dež čez dan povsod ponehal, oblačnost se bo predvsem v zahodnih krajih trgala. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. V nedeljo bo deloma sončno z meglenim jutrom. Čez dan bo topleje.

Reke so se razlivale

Kamniška Bistrica pri jezu v Šmarci FOTO: Marko Zorman
Kamniška Bistrica pri jezu v Šmarci FOTO: Marko Zorman

Pretoki rek po Sloveniji so veliki. Razlivala se je Krka v spodnjem toku, kjer je njen pritok Radulja poplavljal. Razlivali sta se tudi Kolpa in Dravinja v srednjem toku ter v manjšem obsegu Ljubljanica na Ljubljanskem barju.

Krka, Kolpa v srednjem in spodnjem toku, Sava v spodnjem toku ter posamezne reke na Notranjskem naraščajo, druge reke večinoma upadajo ali pa imajo ustaljene pretoke. Naraščanje rek se bo danes v južni polovici Slovenije nadaljevalo, opozarjajo hidrologi na Arsu.

Pestro tudi na jugovzhodu

Center za obveščanje je sicer obravnaval 89 dogodkov, največ na območju Nove Gorice. Meteorna voda in vodotoki so zalivali objekte in cestišča. Zaradi razmočenega terena se je podrlo nekaj dreves, sprožilo se je tudi osem zemeljskih plazov.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so centri za obveščanje poleg območja regijskega centra Nova Gorica obravnavali še Kranj (12), Ljubljano in Novo mesto (devet), Celje (osem), Maribor (tri), Brežice (dva) in Slovenj Gradec z enim dogodkom.

Škofja Loka FOTO: Gasilska enota Stara Loka
Škofja Loka FOTO: Gasilska enota Stara Loka

Na terenu je bilo aktivnih 44 gasilskih enot, od tega sedem poklicnih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov.

Na jugovzhodu države, v Loki v Črnomlju, je meteorna voda zalivala športno dvorano pri tamkajšnji srednji šoli. Vodo so izčrpali in posesali črnomaljski gasilci, očistili so jaške in telovadnico zavarovali pred ponovnim vdorom vode.

V Družinski vasi v občini Šmarješke Toplice je narasli potok ogrožal gostinski lokal. Objekt so gasilci zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

Meteorna voda in podtalnica sta zalili kletne prostore več hiš in drugih objektov v Šmarjeti, Dolnji Stari vasi pri Škocjanu, Praprečah in Gradišču pri Šentjerneju.

V Velikih Brusnicah v občini Novo mesto je voda iz naraslega potoka ogrožala stanovanjski hiši, v Čadražah v občini Šentjernej pa je narasli potok poplavil stanovanjsko hišo.

Na Mencingerjevi ulici v Krškem so gasilci s folijo prekrili del ostrešja stanovanjske hiše in s tem preprečili nadaljnje zamakanje. V naselju Brezje pri Raki v občini Krško pa je meteorna voda zalila del prostorov v stanovanjski hiši.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine