Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Delavce so olajšali za plače

Osumljeni so pridobili protipravno premoženjsko korist v skupni višini več kot 800.000 evrov.
Za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev sta predvideni zaporna kazen do petih let in denarna kazen. FOTO: Roman Šipić/Delo
Za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev sta predvideni zaporna kazen do petih let in denarna kazen. FOTO: Roman Šipić/Delo
12. 8. 2021 | 11:04
12. 8. 2021 | 18:01
2:45
Novomeški kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali dve kazenski ovadbi zaradi neplačevanja prispevkov delavcem in oškodovanja upnikov. Ovadene so fizične osebe in gospodarske družbe, ki se ukvarjajo z gradbeno dejavnostjo, so sporočili z novomeške policijske uprave.

V prvem primeru je bila kazenska ovadba podana proti sedmim fizičnim osebam, šestim državljanom Slovenije in tujemu državljanu, ter dvema gospodarskima družbama iz Slovenije. Kriminalisti jih sumijo storitve 53 kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev in treh kaznivih dejanj oškodovanje upnikov. V drugem primeru je bila kazenska ovadba podana proti slovenskemu državljanu in gospodarski družbi iz Slovenije, v tem primeru jima očitajo 19 kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev in dveh kaznivih dejanj oškodovanja upnikov.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da osumljeni niso ravnali po predpisih o plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja ter plačilu predpisanih prispevkov in tako zaposlene delavce prikrajšali in jim omejili pravice, ki jim pripadajo. Posledica sta bila neizplačilo plače ter izguba pravice, ki izvira iz prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.


Nepravilnosti je ugotovil Furs


Zaradi neplačila prispevkov iz zaposlitve in drugih davčnih obveznosti se je na osumljenih družbah pri tem ustvaril in konstantno večal davčni dolg. Posledično je davčni organ, ki je z izvršbami poizkušal izterjati davčni dolg, blokiral transakcijske račune osumljenih družb, osumljeni pa so zatem preusmerili svoje poslovanje na povezane gospodarske družbe. Tako so osumljeni gospodarskim družbam pridobili protipravno premoženjsko korist v skupni višini več kot 800.000 evrov.

Zadevo je policija obravnavala na podlagi predhodnih ugotovitev Finančne uprave RS in nadaljnjega sodelovanja v predkazenskem postopku, ki ga je usmerjalo pristojno državno tožilstvo. V predkazenskem postopku so izvedli več hišnih preiskav pri osumljenih odgovornih osebah, v poslovnih prostorih in računovodstvih gospodarskih družb. Izvedli so tudi finančne preiskave in o ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo.

Za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev so predvidene zaporna kazen do petih let in denarna kazen, za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov pa kazen zapora do petih let, so še dodali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine