Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Dela letos več, usposabljanj in sredstev pa manj

Kriza udarila tudi po prostovoljnih gasilcih, ki bodo letos ostali brez dela financiranja, to je od veselic in koledarjev.
Gasilci letos uniformo nadenejo le za resne akcije, ker usposabljanj praktično ni. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
Gasilci letos uniformo nadenejo le za resne akcije, ker usposabljanj praktično ni. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
26. 11. 2020 | 19:00
26. 11. 2020 | 21:57
2:48
Ljubljana - Več dela in manj sredstev, tako bi na grobo lahko opisali položaj gasilskih društev. Zaradi prepovedi zbiranja in nevarnosti prenosa virusnih okužb so odpadle dejavnosti, ki so pomemben vir financiranja društev, prav tako usposabljanj praktično ni.

Po besedah Janka Cerkvenika, predsednika Gasilske zveze Slovenije, so gasilci letos opravili skoraj 25.000 intervencij, kar je več kot v enakem obdobju lani. Gasilcev, vajenih težkega dela, to sicer ne prizadene, bolj bodo letos občutili posledice epidemije novega koronavirusa, saj so omejili izvajanje vaj in usposabljanj ter drugih aktivnosti v sklopu gasilskih organizacij.

Kot je pojasnil Cerkvenik, je prepoved zbiranja in nevarnost prenosa okužb med člani gasilskih društev pomenila tudi opuščanje nekaterih dejavnosti gasilskih društev. Gasilci so zato v gasilske domove prihajali le na neodložljive naloge in pri tem upoštevali vse varnostne ukrepe.

Težava je, ker je operativna sposobnost gasilcev močno odvisna tudi od izobraževanj in usposabljanj, ta pa v celotni gasilski organizaciji trenutno mirujejo. Ob tem Cerkvenika skrbi, da bo prav pomanjkanje usposabljanja gasilcev imelo dolgoročne posledice, kar lahko vpliva tudi na operativno pripravljenost gasilskih enot.
 

Poziv k donaciji


Da se lahko državljani na pomoč na gasilcev vedno zanesejo, so poleg znanja potrebna tudi finančna sredstva. Ker velik del reševanja v Sloveniji opravijo prav prostovoljna gasilska društva, ki velik del financ dobijo z lastnim delom ter s pomočjo različnih sponzorjev in donatorjev ter občanov, je letošnja kriza zanje hud udarec.

Če so pred meseci odpadle gasilske veselice, ki so za gasilce mnogo več kot le zabava, pa bo letos odpadlo še zbiranje sredstev s prodajo koledarjev.

Kot pravijo v gasilski zvezi, so pred nami novoletni prazniki, ko v običajnih razmerah gasilci obiščejo občane s koledarji in so posledično deležni prispevkov in donacij, pomembnih za delovanje društev. A jim letos epidemiološka sliko to preprečuje.
Ob upoštevanju vseh navodil NIJZ obiski s koledarji na domu zaradi preventivnih ukrepov niso priporočljivi. Zato bodo sredstva zbirali prek spletne platforme e-donacije. Državljane pa prosijo še, naj namenijo svojo dohodnino lokalnemu gasilskemu društvu, s čimer bodo pomembno prispevali k normalnemu delovanju.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine