Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sergej Racman in soobtoženi spoznani za krive

Na koprskem okrožnem sodišču so razglasili obsodilno sodbo zaradi organizacije, vodenja in nadzora prostitucije v Ajševici v Novi Gorici.
V ospredju odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, predstavnik obrambe, v ozadju pa eden od obtožencev,  poslovnež Sergej Racman. FOTO: Nataša Čepar/Delo
V ospredju odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, predstavnik obrambe, v ozadju pa eden od obtožencev,  poslovnež Sergej Racman. FOTO: Nataša Čepar/Delo
30. 5. 2024 | 14:34
30. 5. 2024 | 17:28
3:28

Po petih letih in več kot 70 obravnavah se je danes na koprskem okrožnem sodišču sklenilo sojenje v zadevi Marina, kjer tožilstvo četverici obdolžencev in podjetju očita zlorabo prostitucije. Sodbo je sporočila predsednica senata Tatjana Cvetičanin.

Sergej Racman, Jože Kojc, Dejan Šurbek, Vesna Ternovec in podjetje Cratos so bili spoznani za krive, da so v okviru hudodelske združbe organizirali, vodili in nadzorovali prostitucijo v klubu Marina v Ajševici v Novi Gorici. Sodba še ni pravnomočna.

Racmanu je senat dosodil štiri leta in šest mesecev zapora ter plačilo 30.000 evrov (glede na trenutno kazen, ki jo prestaja pa so mu izrekli enotno kazen pet let in deset mesecev zapora,  Kojcu in Šurbku 4 leta in 4 mesece zaporne kazni ter prvemu 30.000 evrov, drugemu pa 21.000 evrov kazni, Vesni Ternovec  dve leti in dva meseca zapora, družba Cratos pa mora plačati 100.000 evrov kazni. Odločitev o vračilu protipravno pridobljene koristi je sodišče preložilo na drugi postopek, saj je družba Cratos del koristi prenašala na druge pravne osebe. Obdolženci so izkoristili najmanj 417 deklet, ki so sprejela več kot 148.000 moških obiskovalcev.

Kot je navedla predsednica senata,  je klub Marina navzven deloval kot lokal s savno in spa aktivnostmi, dejansko pa se je znotraj odvijala prostitucija. Obdolženci so izkoriščali položaj deklet, ki so se prostituirala v klubu s tem, da so jim zaračunavali vstopnino, ki pa je bila dejansko delež na njihovem zaslužku. Določena je bila cena za spolni odnos – 70 evrov za pol ure in 140 evrov za uro. Obdolženci so določali tudi čas, ki so ga morala dekleta preživeti v klubu, pri čemer so nekatere morale tam delati tudi več kot 12 ur. Ženske so bile po presoji senata v podrejenem položaju, saj je prostitucija zanje predstavljala možnost preživljanja. Če so kršile zapovedi, so bile prostitutke kaznovane tako, da niso imele več vstopa v klub, kar je še dodatno poslabšalo njihove življenjske razmere.

Predsednica senata je prebrala obsežen seznam imen deklet in dni, ki so jih preživljale v klubu – kar je znašalo od nekaj deset dni do več kot 600 dni. V sodbi je ugotovljeno, da so ženske, razen redkih izjem, bile spolne delavke, tja niso hodile zaradi sprostitve, pač pa zaradi opravljanje delo. Spolne delavke so bile osrednja ponudba kluba. Moški gostje so prihajali zaradi sprostitve, ženske pa zaradi zaslužka.

Obramba je napovedala pritožbo, višja državna tožila Maja Veber Šajn pa je bila s sodbo zadovoljna, pritožila pa s ebo glede višine dosojenih kazni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine