Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zadeva Marina tik pred sodbo

Sodišče se bo opredelilo tudi do tega, ali so v Sloveniji dovoljeni lokali, kjer se odvija prostitucija.
Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki v zadevi Marina zastopa podjetje Cratos, to je bilo uradni lastnik Marine. Za njim obtoženi Sergej Racman. FOTO: Nataša Čepar
Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki v zadevi Marina zastopa podjetje Cratos, to je bilo uradni lastnik Marine. Za njim obtoženi Sergej Racman. FOTO: Nataša Čepar
27. 5. 2024 | 16:21
27. 5. 2024 | 20:14
4:03

Po petih letih in več kot 70 obravnavah se bo v četrtek na koprskem okrožnem sodišču sklenilo sojenje v zadevi Marina, kjer tožilstvo četverici obdolžencev in podjetju očita zlorabo prostitucije. Sodbo bo predsednica senata Tatjana Cvetičanin sporočila v četrtek ob 15. uri.

Včeraj se je obravnava končala z zaključnimi besedami odvetnikov Francija Matoza in Franca Rojka, ki zagovarjata obtoženega Jožeta Kojca, spregovorili pa so tudi obdolženci. Poleg Kojca so to še Sergej Racman, Dejan Šurbek in Vesna Ternovec. Slednja je svoj govor končala v solzah, saj se je za kot mati samohranilka za službo v Marini prijavila preko zavoda za zaposlovanje, tam je trdo delala za nizko plačo - pri čemer je verjela, da gre za zakonito dejavnost -, nato pa je pristala v zaporu in ima odtlej uničeno življenje. Dejala je, da ne more pozabiti trenutka groze, ko je pred petimi leti v klub vdrla množica oboroženih specialcev, čeprav so vedeli, da so v njem le gole in neoborožene osebe.

Okoriščanje ni izkoriščanje

Odvetnika Matoz in Rojko sta podobno kot že njuni kolegi odvetniki pred tem poudarila, da očitki tožilstva temeljijo na moralni obsodbi prostitucije ter da se skozi sodni postopek niso potrdili kot obremenilni. Matoz je pojasnil, da je slovenska zakonodaja, ki je veljala do leta 2004 sicer prepovedovala kakršno koli sodelovanje pri organiziranju in vodenju prostitucije, po tem letu pa je zakonodajalec zakonske določbe spremenil, saj dandanes ne gre več za moralno obrambo družbe pred prostitucijo, pač pa za obvarovanje pred zlorabo tistih oseb, ki se prostituirajo.

Trojica solastnikov Marine - Racman, Kojc in Šurbek - se s prostitucijo po trditvah njihovih odvetnikov sploh niso ukvarjali, pač pa so zgolj zaračunavali vstopnino za vstop v klub, ki je ponujal tudi spa in druge storitve. Odvetnik je poudaril, da je treba ločiti med okoriščanjem in izkoriščanjem, pri čemer gre pri slednjem za siljenje žrtev v prostitucijo, zaseg večjega dela njihovega zaslužka in podobno. V primeru Marine pa ni šlo za nobeno obliko prisile, dekleta so se same odločale, kaj bodo v klubu počele in nihče jim ni jemal zaslužka od tega. Podobne klube kot je bila Marina poznajo tudi v Avstriji in Nemčiji, je zatrdil odvetnik, kjer imajo primerljivo zakonodajo kot pri nas.

Nekdanji kriminalist, odlikovan v vojni, zgleden oče...

Odvetnik Rojko je za Jožeta Kojca dejal, da ga ena od fotografij prikazuje v klubu v spodnjih hlačah, a da je bil takrat tam zato, ker so ga povabili na zabavo, ne pa zato, da bi koristil spolne usluge. Kot smo še izvedeli, gre za nekdanjega kriminalista, odlikovanega tudi v osamosvojitveni vojni, uspešnega podjetnika in zglednega očeta, ki ne bi nikoli storil ničesar protizakonitega.

Po drugi strani pa specializirana državna tožilka Maja Veber Šajn obdolžencem očita, da so zasnovali lokal, ki temelji na tem, da se v njem dogaja prostitucija, od katere so imeli posredno korist, tudi na račun vstopnine. Dekletom pa naj bi med drugim odrejali, koliko časa morajo delati v klubu, da so bile spolne storitve gostom na voljo. Predlagala je skupno 35,5 let zapora, 640 tisoč evrov kazni in zaplembo premoženja v višini 22,5 milijona evrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine