Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Covid-19 ni več izolacijska bolezen, zapirajo se covidni oddelki

Zdravstvenim domovom ni več treba vzdrževati vstopnih točk za brise in ločenega prostora za klinični pregled bolnika s sumom koronavirusne okužbe.
STA
4. 4. 2023 | 12:43
4. 4. 2023 | 12:54
1:58

Covid-19, ki ga povzroča okužba z novim koronavirusom, z aprilom ni več izolacijska bolezen in je obravnavan enako kot druge okužbe dihal. Zdravstvenim domovom zato ni več treba vzdrževati vstopnih točk za brise in ločenega prostora za klinični pregled bolnika s sumom koronavirusne okužbe, v bolnišnicah pa se zapirajo covidni oddelki.

V skladu s sklepom epidemiološke stroke v Sloveniji se covid-19 obravnava enako kot druge okužbe dihal, javnozdravstvena priporočila v zvezi s covidom-19 pa so poenotena s priporočili za ravnanje ob drugih okužbah dihal, navajajo navodila ministrstva, ki so ga posredovali zdravstvenim zavodom.

Od 1. aprila razlog morebitnega bolniškega staleža zaradi covida-19 tako ni več izolacija, temveč bolezen. Za bolniški stalež, ki se je zaradi covida-19 začel pred aprilom, je razlog izolacija, tudi če se stalež nadaljuje po 1. aprilu.

Izvajalcem, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, ni treba več zagotavljati vstopne točke za odvzem brisov za ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom, tako da se odvzem brisa izvede najpozneje v 24 urah od naročila. Prav tako jim ni več treba zagotavljati prostorsko ločenih prostorov za klinični pregled bolnikov s sumom na koronavirusno okužbo in zadostnega števila prostih zmogljivosti za potrebe zdravljenja covidnih bolnikov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine