Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Brazilski ponos na poti okoli sveta

Šolska ladja brazilske mornarice  je privezana v Kopru, kjer si jo je mogoče ogledati. Priplula je iz Splita, pot pa nadaljuje proti Izraelu.
Bodoči častniki na ladijskem krovu Fotografije Tomi Lombar
Bodoči častniki na ladijskem krovu Fotografije Tomi Lombar
5. 9. 2019 | 06:00
5. 9. 2019 | 06:44
7:22
Šolska ladja Brasil je vsem Brazilcem v ponos, je poudaril mornariški častnik Luis Gustavo Silva Pereira, ki je v okviru posadke pristojen za stike z javnostmi. Ladja, na kateri se praktično usposablja 227 bodočih častnikov mornarice, bo danes med 16.30 in 19. uro odprta za ogled.

Ob prihodu šolske ladje brazilske mornarice v koprsko pristanišče je včeraj popoldne s krova zadonela glasba, ki je prijetno presenetila celo predsednika uprave Luke Koper Dimitrija Zadela, sicer vajenega tovrstnih obiskov (pred le nekaj dnevi je, denimo, gostil ameriški raketni rušilec USS Porter). Brazilska posadka, vsa v belem, skrbno razporejena po ladijskem krovu, je skupaj z bodočimi častniki v sredi poživila sivino fregate, privezane ob luški pomol. V Koper so pripluli iz Splita, pri nas bodo do 7. septembra, nato pa nadaljujejo pot proti izraelski Haifi.

Bodoči častniki so na plovbo krenili julija, domov pa se vrnejo decembra.
Bodoči častniki so na plovbo krenili julija, domov pa se vrnejo decembra.


Ladja je bila po besedah našega vodnika Luisa Gustava Silve Pereire pred 33 leti zgrajena izključno za usposabljanje bodočih častnikov mornarice in je s tega vidika verjetno edinstvena na svetu. »Navzven ima videz fregate, navznoter pa je prirejena za učne procese,« pojasni. V Braziliji namreč vojaška mornarica uživa izjemen ugled in vzbuja nacionalni ponos.


Pet mesecev in 18 pristanišč


Med 21. julijem in 15. decembrom bo šolska ladja obiskala osemnajst pristanišč v petnajstih državah. Pot je začela v brazilskem Salvadorju, nadaljevala proti še enemu domačemu pristanišču Fortaleza ter nato proti Praii na Zelenortskih otokih, španski Valencii, Monaku, italijanski Civitavecchii, Splitu in Kopru. Od tod se bodo odpravili naprej proti Haifi, Aleksandriji v Egiptu, Toulonu in Le Havru v Franciji, obiskali bodo tudi Hamburg, London in Lizbono ter prečkali Atlantik do Baltimora in Mayporta v ZDA, San Juana v Portoriku, petmesečno potovanje pa sklenili v domovini.

Soba za simulacijo, kjer se marinci seznanjajo z virtualnimi primeri vojnih razmer.
Soba za simulacijo, kjer se marinci seznanjajo z virtualnimi primeri vojnih razmer.


Na koprskem pomolu sta v družbi prvega moža Luke Koper ladjo pričakala tudi brazilski veleposlanik Renato Mosca de Souza in brazilski častni konzul Ivan Kneževič, ki ima sedež v Kopru, sicer pa je vodja centra za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana. »Kar dve leti smo si prizadevali, da bi v to tradicionalno pot, ki jo morajo kot preizkus opraviti bodoči brazilski mornariški častniki, vključili tudi Slovenijo ter jo tudi tako postavili na brazilski zemljevid,« je dejal brazilski veleposlanik.



»Brazilski trg je velik in zato ponuja veliko priložnosti za mednarodno sodelovanje, predvsem v gospodarstvu, kjer ima pomembno mesto Luka Koper,« je dodal. Omenil pa je tudi, da je v pripravi sporazum o sodelovanju med obema vojskama.
 

Potovanje bodočih častnikov


»Namen poti praktičnega usposabljanja je predvsem s praktičnimi izkušnjami dopolniti znanje bodočih častnikov mornarice, nadgraditi njihovo poklicno in kulturno usposabljanje, v različnih pristaniščih zastopati državo ter spodbujati nastanek tesnejših vezi s prijateljskimi narodi,« je razložil Pereira, ki se, ko ne skrbi za odnose z javnostmi, ukvarja s poučevanjem bodočih častnikov o logistiki natovarjanja in raztovarjanja vojaške opreme. »Gre za zelo razdelano strokovno področje, vojak mora natančno vedeti, kam naj položi opremo med izkrcanjem na obali, saj bi drugače nastal cel kaos,« pristavi.



Dan bodočih častnikov, med katerimi je tudi deset žensk, se med potovanjem začne ob šestih zjutraj in se v delovnem ritmu nadaljuje do poznih večernih ur. Med plovbo se učijo praktične navigacije, meteorologije, pomorstva, pomorskih operacij, odprave napak in pomorskega upravljanja, obenem pa poteka tudi pomembna faza usposabljanja, prilagajanje življenju na krovu.

Na ladji je skoraj 500 ljudi.
Na ladji je skoraj 500 ljudi.


Med postanki v pristaniščih pa je drugače. Takrat si lahko vzamejo prosto in se pomešajo s turisti. Med pristankom v Kopru je tako predviden ogled mornariškega diviziona Slovenske vojske v Ankaranu, a tudi Škocjanskih jam in Ljubljane. Na obisk pa je danes napovedan tudi slovenski obrambni minister Karl Erjavec. Javni ogled ladje je sicer možen po predhodni napovedi po elektronski pošti na brazilskem veleposlaništvu.


Velika in raznovrstna posadka


Ladja Brasil ima na vsakem potovanju novo posadko. Trenutno ji poveljuje Alexandre Bessa de Olivera. Posadko sestavlja 218 članov in 31 častnikov. Na krovu pa so poleg dvestoterice bodočih častnikov mornarice, ki so se šolali na brazilski pomorski akademiji, še drugi predstavniki brazilske vojske, letalstva, nacionalne trgovske mornarice, civilne službe mornarice in ministrstva za zunanje zadeve. Na ladji so tudi predstavniki različnih prijateljskih držav, kot so Argentina, Čile, Mehika, Portugalska, Paragvaj, Peru, Velika Britanija, Urugvaj in ZDA.

Brazilska šolska ladja ima videz fregate, navznoter pa je prirejena za učenje in praktično usposabljanje.
Brazilska šolska ladja ima videz fregate, navznoter pa je prirejena za učenje in praktično usposabljanje.


»Z današnjo generacijo, ki je odraščala s pametno tehnologijo, je izziv delati. A tudi oni se morajo učiti osnov in metod, ki so jih pomorščaki poznali v 15. in 16. stoletju. Če pametna tehnologija odpove, se je treba vseeno znajti,« pripoveduje Pereira. Na koncu poti marince, stare od 22 do 24 let, čaka že zaključni preizkus, za katerega imajo le enkrat v življenju možnost, da ga opravijo, saj ponovitev potovanja ni predvidena. Ko bodo izpolnili še to zadnjo zahtevo, bodo imenovani v naziv drugi poročnik in razporejeni na različne ladje in v vojaške organizacije mornarice po vsej državi.

Naš vodnik, mornariški častnik Luis Gustavo Silva Pereira, na komandnem mostu
Naš vodnik, mornariški častnik Luis Gustavo Silva Pereira, na komandnem mostu

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine