Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bodo nadzorniki plačali za preplačano naložbo Luke Koper?

Na koprskem okrožnem sodišču se je končala obravnava tožbe Luke Koper proti nekdanjim nadzornikom.
Luka Koper terja odgovornost nekdanjega vodstva za po njihovem preplačan posel.
Luka Koper terja odgovornost nekdanjega vodstva za po njihovem preplačan posel.
19. 4. 2019 | 13:00
19. 4. 2019 | 15:30
3:01
Glavna obravnava je končana, je danes dopoldne odločila koprska sodnica Samanta Nusdorfer, ki bo že v drugo presojala upravičenost tožbe Luke Koper proti nekdanjim nadzornikom, medtem ko se postopek, ki je vezan na upravo Roberta Časarja, vodi ločeno. Luka Koper od nekdanjega vodstva družbe terja odškodnino za propadlo naložbo v slovaški holding TTI iz leta 2009, ki naj bi bila preplačana.



Luka Koper od nekdanje uprave Roberta Časarja in članov nadzornega sveta zahteva 19,6 milijona evrov odškodnine, ker so izvedli in odobrili nakup desetodstotnega deleža v slovaški družbi za 25,8 milijona evrov. V postopku pred sodiščem se mora osem nekdanjih nadzornikov – Marjan Bezjak, Orjano Ban, Boris Bradač, Olga Franca, Metod Mezek, Nebojša Topić, Marko Valentinčič in Bojan Zadel – zagovarjati zaradi premajhne skrbnosti pri odobritvi tega posla.

Odškodninski zahtevek Luke je prvostopenjsko sodišče enkrat že zavrnilo, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, saj je menilo, da so nadzorniki ravnali nedopustno, predvsem pa da niso dovolj preverili sinergij, ki naj bi jih Luki prinesel nakup deleža v TTI. Koprsko okrožno sodišče je postopka proti nekdanji upravi in nadzornikom namreč razdružilo, saj za Časarjevo upravo poteka tudi kazenski postopek.

Danes je tako v zvezi s sinergijami pred sodiščem pričal Gregor Veselko, nekdanji predsednik Luke Koper, ki je nasledil Roberta Časarja. Poudaril je, da se dogodkov sicer spominja s časovno distanco desetih let in da je ravnal v skladu s skupščinskim sklepom družbe, ki mu je naložil, da glede nekaterih poslov pod Časarjevo upravo uvede revizijo. Na podlagi revizijske ugotovitve so odvetniki vložili odškodninsko tožbo proti nekdanjemu vodstvu. Sam je kljub temu poskušal iz naložbe v slovaški holding TTI nekaj iztržiti, a je naletel na nesodelovanje. Posledično so bili v njegovi upravi zainteresirani za prodajo tega deleža.

Sodnica Nusdorferjeva je napovedala sodbo po pošti. Luka Koper je proti Časarjevi upravi in nekdanjim nadzornikom skupno vložila šest tožb, za katere je po podatkih z lanske skupščine družbe plačala 1,7 milijona evrov stroškov. Robert Časar sicer prestaja štiriinpolletno zaporno kazen zaradi zadeve Orleška gmajna, v zadevi Beltinci pa je bil za dve leti in tri mesece zaporne kazni obsojen na prvi stopnji. Proti njemu potekajo še drugi kazenski postopki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine