Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Bo ustavno sodišče lahko odločalo hitreje?

Novela zakona naj bi zagotovila finančno neodvisnost od vsakokratne vladajoče koalicije. Kaj se bo spremenilo z avtonomijo neodvisnih ustavnih organov?
Konec kopičenja pooblastil vlade pri določanju financ neodvisnih ustavnih organov. To bo morda skrajšalo tudi čas odločanja ustavnega sodišča.

FOTO: Blaž Samec
Konec kopičenja pooblastil vlade pri določanju financ neodvisnih ustavnih organov. To bo morda skrajšalo tudi čas odločanja ustavnega sodišča. FOTO: Blaž Samec
25. 3. 2023 | 05:00
5:29

V nadaljevanju preberite:

Ustavno sodišče je decembra 2020 razveljavilo več členov zakona o javnih financah, ki se nanašajo na državni zbor in državni svet, ustavno sodišče, varuha človekovih pravic ter računsko sodišče. Ustavni sodniki so takrat presodili, da pri oblikovanju državnega proračuna obseg sredstev za delo teh organov ne sme biti odvisen od vlade. Več kot dve leti je trajalo, da je vlada zakon zdaj ustrezno popravila. Ustavno sodišče že leta opozarja, da brez dodatnih prostorov za svetovalno službo, ne more ustrezno naslavljati zaostankov. Državni svet pa pričakuje dodaten denar za pripravo pokrajinske zakonodaje.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine