Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bo res unovčenih manj kot polovica bonov?

Anketa: Dobrih 13 odstotkov vprašanih nima denarja za dopust, nekaj več kot pet odstotkov pa se jih boji okužbe s covidom-19.
Če se bo sedanji trend nadaljeval, bo unovčenih manj kot polovica turističnih bonov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Če se bo sedanji trend nadaljeval, bo unovčenih manj kot polovica turističnih bonov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Suzana Kos, Karel Lipnik
14. 8. 2020 | 06:00
16. 8. 2020 | 19:51
4:36
Ljubljana – Do petka popoldne je bilo po podatkih finančne uprave unovčenih 408.882 turističnih bonov v skupni vrednosti 56,1 milijona evrov. Vrednost vseh izdanih vavčerjev je 345 milijonov evrov, kar pomeni, da je bila doslej unovčena dobra šestina celotnega zneska. Če se bo dosedanji trend nadaljeval, bomo, kot kaže, porabili največ 40 odstotkov turističnih bonov.

Velika večina upravičencev torej še ni izkoristila turističnega vavčerja, ki naj bi pomagali prebroditi težke čase eni najbolj prizadetih gospodarskih dejavnosti zaradi zdravstvene krize.

Javnomnenjska poizvedba Mediane kaže, da je pri unovčevanju največja razlika pri izobrazbi ljudi, najverjetneje so torej pomemben dejavnik prihodki upravičencev. Le 15 odstotkov ljudi z osnovnošolsko izobrazbo je namreč izkoristilo bon, med tistimi z višje- ali visokošolsko izobrazbo je takih približno 30 odstotkov. Pri starosti anketirancev ni velikih razlik: na splošno velja, da so mlajši, do 34 let, pogosteje uporabili turistični bon (32 odstotkov) kot starejši od 55 let – v tej starostni skupini ga je doslej izkoristil vsak peti upravičenec.





V odgovorih o razlogih, zakaj bona niso izkoristili, dobrih 13 odstotkov vprašanih navaja, da nimajo denarja za plačilo stroškov, ki jih z vavčerjem ne moremo poravnati. Le dobrih pet odstotkov se jih za unovčitev in dopust ni odločilo zaradi strahu pred okužbo z novim koronavirusom. Nekaj več kot petina anketiranih pa načrtuje, da bodo turistični bon izkoristili pozimi.

Med tistimi, ki bona še niso unovčili, je sicer tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se danes po dopustu vrača na delo na ministrstvo. Oddih je preživel z družino, nekaj dni je bil v Sloveniji, v turistično manj znanih krajih na podeželju, nekaj dni na Krku, nekaj dni dopusta pa je preživel ob opravilih na svoji kmetiji. Turistični bon bo po zagotovilih njegovih sodelavcev na ministrstvu zagotovo porabil.

Največ turističnih bonov je bilo unovčenih v piranski občini. FOTO: Blaž Samec/Delo
Največ turističnih bonov je bilo unovčenih v piranski občini. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Kaj kaže ocena do konca leta


V preteklih dveh tednih se je dinamika koriščenja bonov sicer nekoliko povečala. Medtem ko je bila v prvi polovici julija poraba okoli 1,1 milijona evrov na dan, je bila namreč povprečna dnevna poraba med 22. julijem in 10. avgustom že višja in je dosegla 1,43 milijona evrov. Ob takšnem dnevnem unovčevanju bi do konca meseca po oceni unovčili za 80 do 85 milijonov evrov turističnih bonov. Septembra se bo z začetkom šolskega leta poraba predvidoma zmanjšala, dodaten pospešek ji bodo dale jesenske počitnice in morda še december, če bo seveda sneg.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo




Po oceni bo unovčenih za 120 do 130 milijonov evrov bonov. To pomeni dobra tretjina, morda največ 40 odstotkov, zato bi veljalo razmisliti o podaljšanju veljavnosti vsaj do konca zimskih počitnic. Temu so naklonjeni tudi v turizmu. Smiselno bi bilo razmisliti o podaljšanju veljavnosti bonov, ki jih je zdaj treba porabiti do konca leta.

»Prav bi bilo, da se možnost unovčenja podaljša najmanj do konca zimskih šolskih počitnic,« je v pogovoru za Delo pred dnevi opozoril tudi direktor turistično-gostinske zbornice Fedja Pobegajlo. Na gospodarskem ministrstvu vztrajajo, da za zdaj o podaljšanju ne razmišljajo, četudi je bila zadnja zimska sezona zaradi vremena zelo slaba. Ne glede na to številni turistični delavci priznavajo, da so boni eden najučinkovitejših ukrepov, kar jih je doživela panoga.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine